Gråa hår ger spännande fynd

Nu är det dags att forska fram sista delen av släkten (Wahllöfs från Dimbo). Det finns en anledning till att just denna del av släkten har väntat till sist. Som du ser på fjäderdiagrammet så har jag stött på en del hinder och utmaningar.

Fjäderdiagram
Fjäderdiagram

Trots att jag har släktforskat några år och håller kurser i släktforskning så tycker jag att det är svårt att forska i mantalslängderna. De är många gånger svårlästa och innehåller ibland bristfällig information. Man vill gärna inte få in fel person i sitt släktträd.

I helgen var det dock dags att våga ge sig in i i mantalslängderna för att kunna komma vidare. Förutom gråa hår så fick jag några spännande och oväntade fynd och tog mig ända till mitten av 1600-talet.

Borgaren Sven Landgren

Bild från www.arkivdigital.se

Ett av fynden var att hitta Sven Bengtsson Landgren som föddes 1731-11-26 i Kultomten, Skövde och som dog 1810-04-21 Havstena Skattegården, Skövde. Sven började sin yrkeskarriär med att arbeta som “stadsbetjent” (ca 1764 , polis) några år efter att Skövde stad brann ner 1759. När Sven gifter sig 1757 så flyttar han till Kjellbergs tomt nr 50 som han blivande hustru kom i från och som låg nordost om kyrkan. Sven står senare noterad som borgare (ca 1784) och senare vid sin ålderdom som bonde i Havstena Skattegården (1786).

“stadsbetjenten Sven Landgren, h.”

Trots att Sven hade lyckats väl gentemot många andra i släkten så stod inte familjen Landgren utan utmaningar.

Svens och hans första hustru Elisabet Magnusdotter Kiellberg (född 1732-04-24 Kjellbergs tomt nr 50, Skövde) förlorade de barnen Maria (11 månader) och Magnus (4 år) med en dags mellanrum och som båda begravdes 1762-04-21. När Elisabet Magnusdotter Kiellberg väntade sitt femte barn avled hon i barnsbörd 1765-10-25 endast 33 år gammal. Några år senare (ca 1769 dog deras dotter Ingrid (ca 6 år). Endast sonen Johan kom att klara sig.

Sven gifter om sig 11 år senare med Kerstin Larsdotter (född 1735-03-04 Hälsingsgården, Sätuna). De fick sex barn tillsammans. Tre barn klarar barna åren men Lisa (1 år), Magnus (2 år), Margareta (7) år dog som barn.

Ja ibland ger gråa hår spännande fynd!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen