Släktboken: Släkten i Sandhem under fem århundraden

Släktboken “Släkten i Sandhem under fem århundraden” handlar om min mormor (Anna-Lisa Åbom) föräldrar Oskar Johansson (1890-1964) och Hildur Andersson (1890-1977) i Dalen, Slättäng, Sandhem och deras anor.  Boken är just nu publicerad som en e-bok med tillhörande antavlor.

Släktboken: Släkten i Sandhem under fem århundraden av Mattias Åbom
Clas Johansson utanför sitt hem i Nolebo

Torparen Clas Johansson och Clara Andersdotter
Oskars far Clas Johansson som föddes 1846-06-06 i Rävåsens backstuga, Sandhem. Han dog 1930-12-25 i Nolbo backstuga, Häggåsen, Sandhem när han var 84 år gammal.  Hans mor var Clara Andersdotter som föddes 1853- 10-01 i Moledet under Klippan, Daretorp. Hon dog 1918-05-22 i Nolbo backstuga Häggåsen, Sandhem när hon var 64 år gammal.

Fabrikör Albert Andersson Hallaströmmen. Firar sin 80 årsdag i Eriksbo 1943-05-19
Fabrikör Albert Andersson Hallaströmmen. Firar sin 80 årsdag i Eriksbo 1943-05-19

Fabrikör och spinnermimästare Albert Andersson och Sofia Malmgren
Hildurs far Albert Andersson föddes 1863-05-19 i Sandtaget, Valstad. Han dog 1943-09-03 i Eriksro Tunarp, Sandhem när han var 80 år gammal. Hennes mor Sofia Malmgren föddes 1865-12-31 i Stöpen under Brotorp, Locketorp. Tyvärr så vet vi inte vem hennes far var. Hon dog 1943-04-16 i Eriksro Tunarp, Sandhem när hon var 77 år gammal. 

Tillhör du denna släkt så hör gärna av dig och kom med i vår slutna Facebookgrupp: Ättlingar till torpare Clas Johansson och Clara Andersdotter (Sandhem)

Fem århundraden i Sandhem och socknarna runt
Boken kommer att ta med dig under fem århundraden i Sandhem och socknarna; Habo, Härja, Karleby, Daretorp, Slöta, Fänneslunda, Öggestorp och Medelplana. Du kommer att möta människor som hade det gott ställt med fina titlar som nämndeman och människor som kallades backstugesittare och tillhörde dom allra fattigaste.

Hamna mitt i den svenska historien
Du kommer att kunna följa släkten soldater som var med i flera dramatiska händelser under 1700 och 1800-taletet. Du kan du läsa om soldat 103 Anders Ahlgren som är med när kung Karl den XII stupar i Halden 1719. Om korpral Anders Dunderfelt som överlever Stora Nordiska kriget, Hattaras ryska krig och Pommerska kriget. Anders är med när Wismar föll 1715 och vid försvaret av Nya Älvsborgs fästning 1719. Anders är även med i Halden när kungen stupar 1719.

Möta urstarka kvinnor
Du kan läsa om Ingrid Persdotter som föds redan 1641. Om Arina Jönsdotter som föds 1682 och blir hela 95 år gammal. Om den urstarka kvinnan Sara Larsdotter i Åsaka som överlever alla sina 10 barn och sin första make. Om Catarina som två gånger blev tvungen att gifta sig med en soldat för att få bo kvar i soldattorpet med sina barn.

Släktboken: Släkten i Sandhem under fem århundraden (PDF)
Antavla för (Oskar) torparen Clas Johansson och Clara Andersson
Antavla för (Hildur) fabrikör Albert Andersson och Sofia Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen