Torpresa bland tallar och fält i Habo (del 3)

Soldattorp 553 under Kråmmared

Anders Dunderfält och Kerstin Svensdotter
Juni 1711 antas Anders Andersson (1692-1767) som soldat vid Kråmmareds soldattorp och fick namnet Dunderfält. Anders blev soldat vid Skaraborgs regemente och Vartofta kompani. Anders gifter sig 1722 med Kerstin Svensdotter (1689-1768). Kerstin födde 7 barn i Kråmmareds soldattorp. Endast 1 barn dog innan vuxen ålder.

Normalt skulle soldaten ha varit gift inom tre månader efter att han flyttat in i soldattorpet. Det är oklart om Anders hade varit gift tidigare. Dock så finns det ingen sådan information som tyder på det.

Anders fick vara med om många historiska händelser som soldat. Han deltog i försvaret av Wismar 1715 där han fick en huvud skada. Han är med i Sveriges andra norska fälttåg och är med i Halden 1718 när kung Karl XII stupar. Sommaren 1719 befinner sig Anders på Hisingen och är med vid försvaret av Nya Älvsborgs fästning då Tordenskiöld anföll.

1725 befordras Anders till korpral och fick nummer 551 och förflyttades till Stora Stigabo i Bjurbäck socken. “Anders Andersson Dunderfelt avancerat till Corpral d:16 aug. 1725. Wid N.551”. Anders och familjen bor sannolikt kvar i Kråmmared då barnen under denna period föddes i Kråmmared enligt födelseböckerna.

Anders blir i maj 1742 kommenderad på galären De la Gardie och deltar i Hattarnas ryska krig. 1757 går Anders ut i Pommerka kriget men får den 8 december 1757 avsked med dubbelt korpralsunderhåll.

Anders och Kerstin flyttar till Bredaryd efter Anders pensionering. Anders (75 år gammal) och Kerstin (78 år gammal) dör sida vid sida den 17 augusti 1767.

Läs mer om Kråmmareds soldattorp: http://habotorp.se/torp/sibbo/krammered/

Korpåsen

Torpet Korpåsen under Svenshult

Eliken Andersdotter och Måns Månsson
Anders Dunderfälts och Kerstins Svensdotters dotter Eliken Andersdotter (1733-1809) gifte sig med ryttarsonen Måns Månsson Stenberg (1728-1811) 1761. Kerstin flyttade in till Måns föräldrar i Korpåsen. Måns var född här och levde här i hela sitt liv.

Eliken var änka när hon gifte sig med Måns. Hon hade tidigare varit gift med Johannes Bengtsson och de hade varit torpare i Somenryd. Tillsammans fick de dottern Stina Johansdotter (1759-1804). Johannes dör endast 27 år gammal av lungsot. Dottern Stina gifter sig 1790 med Nils Svensson och flyttar till Ugglebo.

Eliken och Måns fick tillsammans 6 barn i Korpåsen. 3 av barnen nådde ej vuxen ålder. Eliken hade varit bräcklig i flera år innan hon dog 75 år gammal. Måns dör 83 år gammal i torpet.

Måns Stenberg och Merta Nilsdotter
Måns föräldrar var den pensionerade ryttaren Måns Stenberg (1676-1771) och Merta Nilsdotter (1696-1757) som flyttade in till Korpåsen 1736 när Måns tog avsked som ryttare 60 år gammal. Merta dog 61 år gammal och Måns som hade levt ett mycket strapatsrikt liv blev 95 år gammal.

Korpåsen

Torpet Korpåsen finns kvar än idag.

Läs mer om torpet Korpåsen: http://habotorp.se/torp/golhult/svenshult/korpasen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen