Ryttaren Måns Stenberg och slaget vid Gadebusch 1712

På morgonen den 12 december 1712 utgick överste Bassewitz med 200 dragoner på häst för att ta skaffa sig underrättelser om fienden. Efter ett tag så hittar dragonerna den danska armén.

Morgongudstjänst

Efter att den svenska armén hade haft sin morgongudstjänst så ställde armén upp för att marschera mot fienden. Totalt bestod den svenska armén av 12 500 soldater varav 6 500 fotsoldater och 6 000 ryttare. Till sitt understöd hade armén 30 kanoner. Fiendens armé bestod av 17 000 soldater varav 8 300 danska fotsoldater, 4 900 danska ryttare, 3 800 sachsiska ryttare samt 14 kanoner.

Slaget börjar

Klockan tolv på dagen ryckte svenskarna fram med 12 kanoner, och började beskjuta den danska höjden. Fienden drog sig tillbaka något. Kl 13 började striden som kom att bli en hård strid.

Den svenska arméns kavalleri och dragoner var placerade på den högra flanken. Här fanns Västgöta kavalleriregemente tillsammans med det Bremiska kavalleriregementet, Bremiska dragonregementet samt Bassewits dragonregemente. Mitt ibland dessa 6 000 ryttare fanns ryttaren Måns Stenberg med sin häst.

Fiendens högra flank var den som kom att vika av först och det danska kavalleriet var de som vek av allra först. På Sveriges vänstra flank slog fienden svenskarna tillbaka men då fiendens högra flank hade gett sig så fick danskarna dra sig tillbaka vid 16 tiden.

Slaget vid Gadebusch. Bild från Wikepedia

Sveriges sista stora seger

Slaget vid Gadebush kom att bli Sveriges sista stora seger. Vinsten saknade strategisk betydelse för Sverige men den svenska armén hade brutit den fientliga omringningen som var att lika vid en “järnring”. Sverige förlorade 1 600 soldater varav 550 i döda och 1 022 i sårade. Fiendens förlorade 6 500 soldater varav 2 500 i döda, 1 500 sårade och 2 500 tillfångatagna.

Blesserad under slaget

“Karlen åldrig och svag får afsked Blesserad vid Gadebusch. Njuter undergäld”

Måns Stenberg var en av de 1022 svenskar som blivit sårad under slaget. Han hade blivit antagen som ryttare den 23 februari 1712 så han var relativt oerfaren. När Måns tar avsked 53 år gammal 1729 kan man läsa i mönstringsrullan:

“Karlen åldrig och svag får afsked Blesserad vid Gadebusch. Njuter undergäld”

Ryttaren Stenberg i fångenskap

Måns Stenberg kom att bli krigsfånge den 10 mars 1717. Han blev frisläppt den 16 juli 1717.

“Måns Stenberg fången på partiet den 10 mars 1717. “Åter från fångenskap den 16 juli 1717”

Familjen

Måns Stenberg föddes ca 1676 i Dimbo. Han anges komma från Gästgivaregården innan han gifter sig. Den 12 februari 1716 gifter sig Måns med Merta Nilsdotter. Merta föddes ca 1696 i Habo. Hon anges komma från Svenshult vid vigseln: Merta kom att föda 9 barn i ryttarbostaden i Maderna, Habo. Måns son Måns kom senare att gifta sig med korpral Anders Dunderfäldts dotter Eliken Andersdotter.

Efter att Måns går i pension så flyttar de till torpet Korpåsen ett stenkast bort från ryttarbostaden. Torpet Korpåsen finns kvar än idag. Merta dör 61 år gammal men Måns kom att bli 95 år gammal.

Ryttartorpet Maderna

Ryttartorpet Maderna
Står vid åkern som Måns och Merta brukade. Uppe vid korna stod ryttartorpet

Läs mer om ryttartorpet: http://habotorp.se/torp/golhult/svenshult/maderna/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen