Torpresa bland tallar och fält i Habo (del 1)

Under ett par dagar åkte jag och min sambo runt bland tallar, granar och öppna fält i Habo. Målet med resan förutom av att njuta av semestern var att hitta några av de platser som mina anfäder och anmödrar levt och verkat.

Habo socken

Habo socken låg i Västergötland och ingick i Vartofta härad, med delar före 1890 i Mo härad. Mo härad låg i Jönköpings län och Småland. 1971 blev Habo en kommun. I Kommunen finns alltså två landskap: Västergötland (östra delarna) och Småland (västra delarna).

Habo kyrka

Första stoppet blev Habo kyrka och sockenstugan som erbjöd gott fika och trevligt sällskap. Fullt med människor var på besök. Habo kyrka är en unik kyrka med ovanlig arkitektur och kallas ibland för “den måleriska träkatedralen”. Kyrkans nuvarande utseende kom till 1723. Altaret är från 1300-talet och dopfunten från mitten sv 1200 talet.

Här har anorna under århundradena döpts, gifts och begravts från 1700 talet fram till slutet på 1900-talet. Här döpte korpral Anders Dunderfält och Kerstin Svensdotter sina 7 barn. Deras första barn Sara döptes i kyrkan 1723 samma år som kyrkan gjordes om och den nya altartavlan blev uppsatt. Altaren var dock invigt långt innan av biskop Sigge i mitten av 1300-talet

Ugglebo

Nästa stopp blev torpet Ugglebo som låg under Stora Hallebo Nolgården i Hallebo rote. Torpet låg bakom gården Hestra som idag bebos av en familj som haft gården i släkten sedan 1920-talet. De var så vänlig och visade oss var torpet hade legat. I torpet Ugglebo har 17 olika familjer bott. Första gången som torpet nämna är 1730 och var bebott fram till 1875. Torpet hade legat i skogskanten av kohagen.

Nils Svensson och Stina Johansdotter
Till Ugglebo flyttade torparen Nils Svensson (1767-1823) och hans första hustru Stina Johansdotter (1759-1804) 1810. Här födde Stina sina 7 barn. Tyvärr så kom Stina att dö 45 år gammal då hon “varit sjuklig sedan sista vårtid, förtf af huvudsjuka. Sjuk af håll och stygn och deraf död”.

Catharina Nilsdotter och Johannes Andersson
Nils och Stinas äldsta barn Catharina Nilsdotter (1790-1860) om att 1821, 28 år gammal att flytta in i Ugglebo med sin man torparen Johannes Andersson (1793-1857). 3 av deras 7 barn kom att födas i torp Ugglebo. De bodde i torpet 1821-1828

Läs mer om torpet Ugglebo: http://habotorp.se/torp/hallebo/stora-hallebo/ugglebo/

Torpet hade legat i skogskanten av kohagen

Kattekrog

Torpet Kattekrog under Karthagen i Darängs rote hade varit en krog sedan början av 1700-talet. 1812 fick Kattekrog spriträttigheterna indragna.

Catharina Nilsdotter och Johannes Andersson
Kom att vara torpare i Kattekrog 1819-1822 och födde här sonen Johannes 1819.

Läs mer om torpet Kattekrog: http://habotorp.se/torp/darang/karthagen/kattekrog/

Torpet Kattekrog under Karthagen i Darängs rote

Källor: Egen forskning och https://habotorp.se/

Högaberg

Gården Högaberg ligger under Holmens rote. Gården finns kvar och är mycket välskött och ligger alldeles underbart. Det finns också en äldre ladugård som mycket väl kan dateras till 1600-talets andra hälft, Familjen som har gården idag har haft den i familjen sedan 1970-talet.

Bonde Erik Nilsson och Elsa Andersdotter
1711 flyttar Erik Nilsson (1663-1740) och Elsa Andersdotter (1677-1719) från torpet Rödjestuga under Lindhult (“Lindhults torp”) för att bli bönder i Högaberg. Elsa dör 1719 41 år gammal och Erik dör 1740 77 år gammal, båda i Högaberg. De fick 4 barn. Sonen Nils Eriksson tar över gården.

Sockenman och bonde Nils Eriksson och Märtha Andersdotter
Nils Eriksson (1714-1783) tar över gården av sina föräldrar tillsammans med hans hustru Märtha Andersdotter (1717-1799). Märtha föder här 4 barn. Nils är förutom bonde även sockenman. Nils dör på gården 1783 69 år gammal och Märta dör på gården 1799 81 år gamma. Deras yngsta dotter Sara Nilsdotter tar över gården med sin make.

Sara Nilsdotter och bonde Anders Johansson
Nils och Märthas dotter Sara Nilsdotter (1759-1837) tar över gården Högaberg ca 1786 tillsammans med sin man Anders Johansson (1749-1803). De hade tidigare bott i Anders föräldrahem i Hästhagen. Anders dog 54 år gammal i Högaberg då han “varit sjuklig i 3 år. Till sängliggande i 4 dagar och dog av hetsig feber”. Anders kom aldrig att få se sin son Andreas som föddes tre månader efter Anders död. Sara bor kvar på gården efter att dottern har tagit över gården och dör här 1837, 78 år gammal av ålderdomsbräcklighet. De sista åren bor hon på undantag och gården verkar inte gå i arv.

Bild på Högaberg från Habotorp.se

Läs mer om gården Högaberg: http://habotorp.se/torp/holmen/hogaberg/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen