Släktboken: Varnum och Od släkten – Torpare och soldater i Sjuhärad

Släktboken Varnum och Od släkten – Torpare och soldater i Sjuhärad handlar om min farfars föräldrar torparsonen Karl Johansson född 1881-07-09 i torp Enelund, Varnum och soldatdottern Emilia Gill född 1873-06-26 i soldattorpet Aspelund, Od. Boken är just nu publicerad som en e-bok med tillhörande antavlor.

Släktboken Varnum och Od släkten – Torpare och soldater i Sjuhärad av Mattias Åbom

Tillhör du denna släkt så hör gärna av dig och kom med i vår slutna Facebookgrupp ättlingar till Karl Johansson och Emilia Gill.

I denna släktbok får du följa ett 30-tal familjer genom århundradena i Sjuhärad. Du kommer att hamna mitt i den svenska historien och se hur livet kunde se ut i gångna tider.

Du kommer att läsa om Karl och Emilias strävan att få det bättre genom att flytta från torp till torp med barnen. Du får besöka deras första torp och läsa vittnesbörd från människor i Varnum om Karls far Johan Johansson som kallades Markel. Du får besöka Emilias födelseplats där hennes far Johan Gills soldattorp en gång stod och läsa om Emilias systrar som emigrerade till Amerika.

Inte minst kommer du att stå mitt i krutröken i Sveriges alla krig från 1700-1814 då hälften av denna släkts anfäder var soldater. Du kommer att b la. möta soldaterna Anders Broberg som var med vid slaget i Helsingborg 1710 och överlevde pesten. Bengt Klingberg som lämnades av död på Åland efter kriget mot Ryssland 1742. Abraham Sahlgrén som blev skadad i högra benet nere på kontinenten 1760 och fick medalj. Inte minst kan du läsa om Jonas Spak som dog i Göteborg under kriget mot Danmark 1808 och efterlämnade sig sin “lifstiden kjära Hustru Britta Olofsdotter samt 3ne omyndiga dåttrar, dotteren Stina Jonasdotter 11: åhr, Annica 9 åhr Anna  Maria 5 hår”.

Denna bok tillägnar jag min älskade farfar Torsten.

2 kommentarer

  1. Christer Edenfjord

    Mycket intressant läsning och som jag sagt tidigare -helt ny info för mig om aktioner – som nyttjandet av Älvsborgs regemente i flertal amfibieaktioner under stora nordiska kriget.
    Dock – ett litet korrekturfel, bara att justera- Abraham Sahlgren blev väl sårad den 3 oktober 1760 i Pasewalk. Har själv två anfäder i Västerbottens regemente som skadades svårt natten före i den misslyckade spaningen mot Löcknitz där de överraskades av den framryckande preussiska armestyrkan.

    Avvaktar med intresse vad Du mer kan ha att skriva framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen