Älvsborgarna och Hattarnas ryska krig 1741-1742 (del 2)

Andra kommenderingen till Finland

Den 13 maj 1742 stod kapten Anders Hård tillsammans med officerare, underofficerare, spel och 378 soldater redo att mönstrar i Stockholm. Manskapet kom att delas upp på tre galärer

Kommenderade på galären Lustig blev: hela Liv, Övertelöjtnantens- (Vedens kompani) och Majorens kompanier och 1/3 av Gäseneds kompani. Kommenderade på galären Cabeljon: hela Redvägs, Åhs och Norra Kinds kompanier samt 1/2 Gäseneds kompani.
Kommenderade på galären Svärdsfisken: 35 soldater från Södra Kinds kompani och 6 man från Gäseneds kompani.

Under den andra kommenderingen i Finland var Älvsborgarna med vid endast mindre händelser. I augusti 1742 när regementet delar av regementet var i Helsingfors så samlande första och andra kommenderingen antal soldater :

Första kommenderingen
I Helsingborg; 250 friska, 185 sjuka, 124 vakttjänst
På galärer: 380 friska, 195 sjuka, 124 vaktjänst

Andra kommenderingen
I Helsingborg; 220 friska, 54 sjuka, 11 vakttjänst
På galärer: 220 friska, 54 sjuka, 11 vaktjänst

Kapitulationen vid Helsingfors och ankomsten till Stockholm

Den 24 augusti avgick den svenska flottan från Helsingfors och lade till i Stockholm den 16 september. Under övergången från Helsingfors till Stockholm förlorade Älvsborgs regemente 263 soldater.

Hemmarsch till rotarna

Andra kommenderingen påbörjade sin hemmarsch den 21 oktober och den första kommenderingen den 5 november. Det var 571 friska soldater, 161 sjuka soldater som påbörjade marschen. 70 sjuka var kvar i Stockholm.

Förluster

Förluster andra halvåret 1742 var totalt på 474 man:
Juni 13
Juli 16
Augusti 62
September 147
Oktober 103
November 71
December 62

Denna innebär att det var 663 Älvsborgare som avlidit under lite mer än ett år. Endast två stupade under strid.

525 Bengt Klingberg

525 Bengt Klingberg "död i Fredrikholm d: 26 November 1742".
525 Bengt Klingberg “död i Fredrikholm d: 26 November 1742”.

När man slår upp genrelamönstringsrullan för 1744 så kan man läsa att 525 Bengt Klingberg har avlidit: “död i Fredrikholm d: 26 November 1742”. Jag antar att det är Fredrikholm på Åland som avses som dödsplats. Antagligen var Bengt redan sjuk vid avfärden från Helsingfors och blev sämre under resan och därmed avlämnad på Åland.

Bengt överlevde alltså hela Hattarnas ryska krig som hade inneburit mycket stora förluster för Älvsborgs regemente men inte lyckats ta sig hem med livet i behåll. Detta var Bengt inte ensam om på något sätt. Ännu en familj hade drabbats av sorg i Älvsborgs län. Ännu en hustru hade blivit änka och ännu ett barn hade blivit faderlöst.

Vi vet inte så mycket om Bengts änka Märtha mer än att dom tillsammans fick sonen Anders Bengtsson 1741-09-29 i Härna. Det är oklart om Märtha hinner föda sonen Anders innan Bengt marscherar i väg till Stockholm och kriget i Finland. Men återses får dom aldrig göra.

Källor: Älvsborgs regementes generalmönstringsrullor från 1744. Boken Kongliga Elfsborgs Regemente av Mannerfeldt kapitel 3. En bok om I 15 sidan 49

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen