Älvsborgarnas dramatiska kommenderingar till sjöss 1706-1708

Rencontern vid Wiborg 27-28 oktober 1706
I mars 1706 var det dags för en ny kommendering till Karlskorna och flottan. 225 Älvsborgare kom att tjänstgöra på Amiral Ankarstjärnas eskader. Flottan gav sig iväg för att blockera Finska viken.

I oktober ökar dramatiken avsevärt för eskadern då ryssarna hade omslutit Viborg med 200 lodjor. Amiralen skickar två espingar med 200 man däribland Älvborgare. Natten mellan den 27 till 28 oktober var vädret var dåligt och den främsta espingen blev överfallen och erövrad av ryssarna.

Av dom cirka 90 man som var ombord så blev 80 soldater och officerare dödade eller fångna däribland Älvsborgaren löjtnant Rudolf Jernsköld. Endast en handfull soldater kunde rädda sig till den andra espingen. Den andra espingen slogs tappert tillbaka och sänkte fyra lodjor. Förlusterna på denna esping blev 20 man sårade och 9 blev skjutna till döds.

Älvsborgarna led stora förluster
Älvsborgarna förlorade 34 soldater och fältväbel Johan Magnus Silfversvärd under natten 27-28 oktober. Älvsborgarna kom först åter till land i december och då hade förlusterna för Älvsborgarna blivit cirka 100 man. Älvsborgarna hade alltså omkring 50 % förluster under denna kommendering.

Kommenderingar till sjöss 1707 och 1708
Även 1707 blev 225 Älvsborgare återigen kommenderade till flottan. 1707 var Älvsborgarna inte med i någon drabbning men sjukdomar tog 80 Älvsborgares liv detta år. 1708 var Älvsborgarna med och bland annat blockerade Sankt Petersburg. 60 Älvsborgare miste livet under kommenderingen 1708

Anders Broberg och Ås kompani
När jag läser igenom generalmönstringsrullan för 1708 så fram kommer det tydligt att Ås kompani förlorade soldater vid kommenderingen till Viborg 1706. Huruvida dom var med på epingarna som stred mot ryssarna under natten 27-28 oktober framkommer inte. De förlorade även soldater under kommenderingen 1707.

Anders Broberg är författarens FF FF FF F.
Källor: GMR 1708, Otto Mannerfelts anteckningar om Kongl. Elfsborgs Regemente, egen forskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen