Älvsborgare skickas till ön Retusari 1704

Anders Broberg  och Ås kompani hamnade i ett inferno av eld när de försökte att landstiga på ön Retusari klockan 06:00 den 15 juli 1704. Bilderna från D-dagen och Omaha Beach kommer genast på min näthinna när jag läser om vad som hände Anders och hans kamrater. Det är inte mindre än ett mirakel att Anders överlever.

Älvsborgare skickas till ön Retusari 1704
I december 1704 kom order att 225 Älvsborgare och befäl skall gå till Karlskorna. I maj 1705 gick “7 skepp, 5 fregatter och 10 mindre fartyg med besättning av 2345 man och 450 soldater från öfverstarne Sparfelds och Patkulls (Elfsborgs och Vestgötadals) regementen” till ön Retusari. På ön fanns ett kastell av sten och på båda sidorna ner mot stranden fanns det batteri. Mitt emellan låg den ryska flottan till försvar av ön.

Klockan 06:00 på morgonen den 15 juli kom den svenska eskadern fram till ön och infanteriet gick över till mindre båtar för att kunna landstig på ön. När båtarna hade kommit på 50 stegs avstånd från stranden så går de samtliga på grund och tog in vatten. När soldaterna hoppade i vattnet så finner dom att under de första fem-sex stegen så gick vattnet över halsen på dom. De gjorde allt de kunde för att hålla sig flytande i sina tunga yllerockar, musköter och värjor. När de låg där i vattnet endast 50 steg från stranden så var det inte bara mot vattnet dom kämpande utan batterierna hade öppnat eld och på stranden stod “några hundra ryssar” som på nära håll sköt mot de hjälplösa soldaterna.

Ankarstjärna skriver i sin rapport

“såväl officerarne som de gemene voro väl intentionerade och sökte i det yttersta att kunna komma i land och göra sin devoir, men som omöjligheten var emot och Gud så ej behagade”

Förlusterna blev betydliga för svenskarna. För Älvsborgarnas del så stupade 95 soldater. Officerarna löjtnant Jean Uggla och fänriken Gustaf Adolf Fleetwood blev fångna. 8 underofficerare stupade däribland sergeant Gabriel Nyberg, förare Henrik Sotberg, rustmästarne Krabbe Sjöfding och Johan Hägdvall. När den svenska flottan lämnade Finska viken i slutet av oktober så hade Älvsborgarna förlorat totalt 170 soldater.

Ås kompani deltar i Retusari med stora förluster
När man tittar igenom 1708 års generalmönstringsrulla för Ås kompani så ser man klart och tydligt att kompaniet fick stora förluster vid ön Retusari. Man kan läsa på den ena sidan efter den andra om Ås soldater som stupat vid ön och där rotarna har blivit ersatta med nya soldater

Soldater för No 509 i Rångedala mister livet 1705 i Retusari och 1706 troligtvis ute i Finska viken på väg till Viborg. (Bild från www.arkivdigtital.se)
Soldater för No 509 i Rångedala mister livet 1705 i Retusari och 1706 troligtvis ute i Finska viken på väg till Viborg. (Bild från www.arkivdigtital.se)

Anders Broberg är författarens FF FF FF F.
Källor: GMR 1708, Otto Mannerfelts anteckningar om Kongl. Elfsborgs Regemente, egen forskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen