Släktboken: Kinnarummasläkten under fem århundraden

Efter år av släktforskande så är nu första släktboken klar. Det känns märkligt att efter så många timmars skrivande nu vara klar med boken. 

Släkboken: Kinnarummasläkten under fem århundraden handlar om min farmors föräldrar Johan Algot Johansson född 1881-07-09 i Sjöbo Södergården, Kinnarumma och Jenny Hildegard Persdotter 1886-03-24 i Grannäs, Redslared. Boken är just nu publicerad som en e-bok med släktträd och en sammanställning av alla ättlingar.

Att få följa en släkt från idag till mitten av 1600-talet är en spännande resa genom enskilda människor och familjers liv. Inte minst att få lära känna socknens historia och se att sin släkts liv gå han i hand med Sveriges historia. Det blir så tydligt att släktens historia inte går att skilja från Sveriges historia.

Släktboken: Kinnarummasläkten under fem århundraden av Mattias Åbom
Släktboken: Kinnarummasläkten under fem århundraden av Mattias Åbom

I boken kan man läsa om grenadjären Lars Gunnarsson vid Jönköpings regemente som var med vid Fredrikstens fästning när vår kung Carl den XII stupade den 30 november 1718. Man kan läsa om när jägarsoldaten Petter Kind vid Älvsborgs regemente och hans kamrater som var med och slogs mot Napoleon och omnämns för kungen för sin tapperhet. Inte minst kan man följa de många strävsamma liv som kämpade för att få ihop livet vid det lilla torpet eller backstugan. Du kan läsa om den fasansfulla berättelsen när rödsoten drog fram och tog 40 människor liv under tre månader. Om hur två föräldrar förlorar alla sina tre barn under 10 dagar.

Berättelsen om hur tre barn på 13, 11 och 7 år blir föräldralösa och blir lämnade åt sitt öde själva i backstugan. Berättelse på berättelse hur pensionerade soldater tvingas att stjäla för att överleva. Berättelsen om pigan som var enastående med tre barn och fick livet att gå ihop. Hur människor fick sälja sina gårdar då svälten och nöden var så stor i Älvsborg som den faktiskt var. De fick starta om sina liv i mindre torp och försöka bruka sin mark och med sina händer tillverka snickerier för att sälja för dem som kunde köpa något. Man kan läsa om föräldrar som gjorde allt för att sin barn skulle få emigrera till Amerika för att få det bättre. Men alla barn fick inte emigrera, de sjuka och handikappade fick stanna kvar.

Till slut inser man att man inte kan inte skilja sin egen släkts historia från socknens och Sveriges historia. Om hur samhällsstrukturer och klassamhället påverkade den enskilda människan. Socknens hjälp till de fattiga var många gånger helt frånvarande pga. de mer välbeställdas bristande hjälp. Soldat- torpar- och backstugefamiljer var för det mesta lämnade åt sitt öde när de inte längre orkade att försörja sig och när svåra tider kom.

Det är utan tvekan så att Johan och Jennys anor har fått kämpa. De levde strävsamma liv som så många gjorde i Sverige under dessa tider och med denna bok vill jag att minnet av alla dessa människor som gjorde sitt allra bästa med det lilla dom hade skall få leva kvar.

Denna bok tillägnar jag min äskade farmor Berta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen