Andreas gifts in familjen Löf som kom att bli rikskändisar för poströveri

Johannes Löf döms till döden för poströveri och försöker dra med sig svågern Andreas i sitt fall. Under en tid satt nästan hela familjen Löf i Vänersborgs fängelse. Även ett barn föds i fängelset.

Andreas och Johannes var tonårskamrater
Andreas kom tidigt att börja umgås med den fem år yngre Johannes. Ganska fort så kommer båda i onåd med rättvisan, De brukade hänga i Kinnarummas eget “tjuvnäste” Lilla Hyltenäs och hittar på både det ena och det andra men verkar komma undan lagens långa arm. Ganska snart blir Andreas och Johannes pojkstreck något helt annat.

Andreas döms till 40 par spö och uppenbar kyrkoplikt
1847 så döms Andreas för stöld tillsammans med deras kamrat Petronella för att de stal säd från en bonde i Kinnarumma och rökta skinkor och korvar från majoren von Utfalls visthusbod i Seglora. Johannes verkar inte ha varit inblandad denna gång men Petronella döms ditt 28 dagars fängelse på vatten och bröd. Andreas nekar först men erkänner till slut. Andreas hade sedan tidigare en dom på sig för stöld så han får lagens strängaste spöstraff, 40 par spö och uppenbar kyrkoplikt.

Andreas Johansson döms för 2a resan stöld och 1a resan inbrott d 10 juli 1847 till 40 par spö och uppenbar kyrkplikt. (Bild från www.arkivdigital.se)
Andreas Johansson döms för 2a resan stöld och 1a resan inbrott d 10 juli 1847 till 40 par spö och uppenbar kyrkplikt. (Bild från www.arkivdigital.se)

Johannes Löf och kumpanen Johannes Nätt blir poströvare
Johannes Löf valde en kriminell karriär och tillsammans med sin kumpan Johannes Nätt rånade de postskjutsen i Gammelstorp 17 december 1851. Några dagar senare grips dom och hamnar bl.a i Vänersborgs fängelse i väntan på rättegång.

Andreas oskyldigt anklagad av svågern Johannes
Andreas blir oskyldigt anklagad för medhjälp till flykt 1853 av sin svåger Johannes Löf och hans kumpan Johannes Nätt när de döms till döden genom halshuggning 1853-02-01 för poströveri.

Både Andreas och hans hustru Christina kallas till tingsrätten i Väby. Andreas hade inte velat vara inblandad i deras brottslighet och som hämnd ville svågern med sin kumpan hämnas på Andreas. Svågern och hans kumpan påstår att Andreas hjälpt dom att fly samma dag som de dömdes till döden för poströveriet. Andreas var känd för att vara en god snickare så de påstod att Andreas hade borrat hål i väggen till häktet.  De anklagar även Andreas för stölder. Rätten tror inte svågern och hans kumpan Johannes Nätt så Andreas går fri och även Christina går fri från inblandning.

Borås Tidning om poströveriet

Borås Tidning 1854

Borås Tidning

Skärmklipp 2018-02-22 15.14.07

Kort beskrivning av familjen Löfs kriminella liv

Familjen samlas på Vänersborgs fängelse
Efter postrånet så blir Vänersborgs fängelse  samlingsplatsen för familjen Löf och övriga inblandade. Men även 15 år efter postrånet så möts tre generationer Löf i fängelset.

Fånge 602 mormor Maria och fånge 603 Johanna och barnbarnet Josefina Carolina som föds i fängelset. Maria och Johanna kom till fängelset 1868 då de båda var misstänkta för stöld. (Bild från www.arkivdigital.se)
Fånge 602 mormor Maria och fånge 603 Johanna och barnbarnet Josefina Carolina som föds i fängelset. Maria och Johanna kom till fängelset 1868 då de båda var misstänkta för stöld. (Bild från www.arkivdigital.se)

Fadern: Hans Pettersson Löf, född 1799 i Kinnarumma
Hans gömmer en efterlyst man som är dömd för dråp och rån hemma hos sig. Hans blir även anklagad för dråp där även hustrun Maria och barnen Christina och Johannes misstänks vara iblandade. Då Hans vintern 1848 trillar på en isfläck när han är berusad råkar han vådaskjuta sig själv till döds läggs så åtalet lades ner. Däremot så döms hustrun Maria till böter för att de gömde flyktingen. Christina och Johannes kommer undan straff då de var under påverkan av sina föräldrar.

Modern: Maria Jönsdotter född, 1805 i Seglora
Se ovan. Dömd till tukthus för delaktighet i postrånet.

Fånge 274 Johannes Nätt dömd för poströveri. Fånge 275 änkan Maria Jönsdotter (Johannes Löfs mor). Båda ankommer till Vänerborgs fängelse 1852-05-12 (Bild från www.arkivdigital.se)
Fånge 274 Johannes Nätt dömd för poströveri. Fånge 275 änkan Maria Jönsdotter (Johannes Löfs mor). Båda ankommer till Vänerborgs fängelse 1852-05-12 (Bild från www.arkivdigital.se)

Christina, f 1826 i Seglora och maken Andreas Johansson
Andreas döms till böter och 11 dygn på vatten och bröd för första resan inbrott. 1847-07-10 döms Andreas för 2a resan stöld till 40 par spö och uppenbar kyrkplikt. 1862-04-28 döms Andreas till fem års straffarbete för 3e resan stöld som han kom att avtjäna i Stockholm på Centralfängelset Långholmen. Andreas döms för 4e resan dråp och skadegörelse 1875-10-26 till ”straffarbete för lifstiden”

Livstidsfånge Andreas Johansson No 144 Varbergs straffängelse 1877-07-14 till 1880-12-07 (kyrkbok). (Bild från www.arkivdigital.se)
Livstidsfånge Andreas Johansson No 144 Varbergs straffängelse 1877-07-14 till 1880-12-07 (kyrkbok). (Bild från www.arkivdigital.se)

Johannes, f 1828 i Kinnarumma och hans hustru Maria Svensdotter
Johannes blev avrättad 1854-09-13 kl 11 i Väby för poströveri genom halshuggning. Johannes hustru Maria Svensdotter var gravid och dömdes till 16 dagars fängelse på vatten och bröd för delaktighet i postrånet. Innan hon straffas så föder hon barnet i Vänersborgs länsfängelse 1853-03-02.

Anna Sophia, f 1834 i Kinnarumma och fästmanen Johannes Nätt
Hon hade sällskap med brodern Johannes Löfs kumpan Johannes Nätt som även han dömdes till döden genom halshuggning men han kom att dö innan av sjukdom i Vänersborgs fängelse.  Hon blir dömd till två års arbete på Spinnhuset i Göteborg då hon var ”försvarslös”. Hon avlider 1855 av sjukdom i Spinnhuset. Hon var även misstänkt för att ha tagit del av rånbytet med friades.

Fånge 278 pigan Anna Sofia Löf  mom till Vänersborgs fängelse 1852-12-30 anklagad för delaktighet i poströveri (Bild från www.arkivdigital.se)
Fånge 278 pigan Anna Sofia Löf kom till Vänersborgs fängelse 1852-12-30 anklagad för delaktighet i poströveri (Bild från www.arkivdigital.se)

Johanna Charlotta, f 1841 i Kinnarumma och maken Josef Johansson
Redan när Johanna var 14 år gammal står det noterat på henne ”1855 4e resan stöld”. 1868-12-28 när Johanna är 27 år gammal så döms hon vid Kinds Häradsrätt för 1a resan stöld. Johanna föder även ett av barnen i fängelse. Johanna flyttar till Spannarp och bildar familj 1871-06-06 med den fd tjuven Josef Johansson som 1875 blir ihjälskjuten av Andreas. Johanna emigrerar 1900 till Amerika.

Johanna Hansdotter Löf föder sin dotter i Vänersborgs fängelse 1868. (Bild från www.arkiv.digital.se)
Johanna Hansdotter Löf föder sin dotter i Vänersborgs fängelse 1868. (Bild från www.arkiv.digital.se)

Två barn klarar sig undan det kriminella livet
Endast familjen Löfs två yngsta barn väljer att gå den smala vägen. Kanske blir det för tungt att bo kvar för pojkarna för de väljer att ta sig från sin hembygd.

Johan Peter, f 1843
Fabriksarbetare i Rydal. Emigrerade till Norge 1871.
Carl Emil, f 1846
Fabriksarbetare i Rydal. Begärde arbetsintyg 1868 flyttade bort från orten.

Boken “Brutala dåd i fridsam bygd”
Det finns oerhört mycket att berätta om familjen Löf som Andreas gifts in i. Det finns t.o.m. en bok skriven om familjen Löf och familjen Nätt där även Andreas finns med i. Västgöta Genealogiska Föreningen gav ut Ingemar Svensson bok “Brutala dåd i fridsam bygd” 2008 och finna att låna på Borås bibliotek och Humanistiska biblioteket i Göteborg.

Läs mer om postrånet i Gammelstorp 
Källor: Egen forskning och boken “Brutala dåd i fridsambygd” Av Ingemar Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen