Vad hände familjen efter att Josef sköts till döds?

Lördag eftermiddag den 31 juli 1875 sköts den 55 år gamla Josef Johansson från Spannarp av sin svåger Andreas Johansson. Den 2 augusti kl 08:30 drar Josef sitt sista andetag på Borås lasarett och en familj blir utan sin far.

För att få en så bra bild som möjligt av Josef och Johanna har jag här försökt att sammanställa några händelser i deras liv och vad som händer Johanna och familjen efter Josefs död.

Josef och Johanna fick en stökig start tillsammans
Johanna hade levt ett brokigt och delvis ett kriminellt liv innan hon träffar Josef och Josef hade också varit i kläm med rättvisan som tjuv. Precis innan de flyttar ihop i Spannarp 1871-06-06 så har Josef kommit hem från Carlsborg där han sannolikt haft straffarbete.

Redan när Johanna var 14 år gammal står det noterat på henne “1855 4e resan stöld”. Hon hade även fått avsked från sitt arbete i Kinnarumma. 1868-12-28 när Johanna är 27 år gammal så döms hon vid Kinds Häradsrätt för 1a resan stöld. Johanna föder även ett av barnen i fängelse.

Johanna Hansdotter Löf föder sin dotter i Vänersborgs fängelse 1868. (Bild från www.arkiv.digital.se)
Johanna Hansdotter Löf föder sin dotter i Vänersborgs fängelse 1868. (Bild från www.arkivdigital.se)

Oäkta barn och barn som föds i fängelse
Innan Josef och Johanna gifter sig 1872 så föder Johanna:
Johan Richard 1866 när hon bor hemma hos föräldrarna i Rönneäng, Kinnarumma. Sonen står som oäkta och fader okänd.
Johanna föder Carolina Josefina 1868 och även detta barn är oäkta och fadern okänd.

Man kan väl tänka att det är Josef som är fadern till båda barnen men det står ingenstans att han tar på sig faderskapet. Att de kom att få efternamn som börjar med Josef är ingen ledtråd i detta då även Johannas två barn som hon fick efter Josefs död heter Josefsdotter och Josefsson. Det var relativt ovanligt att det föddes barn utanför äktenskapet i Kinnarumma vid denna tid.

Familjen Josef Johansson i Spannarp 1875-1884 (Bild från www.arkivdigital.se)
Familjen Josef Johansson i Spannarp 1875-1884 (Bild från www.arkivdigital.se)

Änkan Johanna Hansdotter Löf och barnen
Josef lämnar kvar sin 34 åriga hustru Johanna och fem barn (oklart om de två äldsta var Josefs barn).
Johan Rickard f 1866 (8 år)
Carolina Josefina f 1868 (6 år)
Carl Alfred f 1871 (4 år)
Anna Elisabeth f 1873 (2 år)
Hilda Maria f 1874 (7 månader)

Ingenting blir sig likt hos familjen Josefsson i Spannarp. Johanna försöker att klara sig så gott det går.  Efter att Josef dör så bor Johanna kvar med barnen i Spannarp och hon får ytterligare två barn som båda har okända fäder.

De båda döttrarna som Johanna fick var:
Charlotta Potensia Josefsdotter f 1878
ALMA Wilhelmina f 1883.

Johanna och två barn emigrerar till Amerika
Josefs yngsta dotter Hilda Maria som endast var 7 månader gammal när pappan dör emigrerar till Amerika 1894 19 år gammal.  Ett par månader innan Johanna skall fylla 60 år och när hennes yngsta dotter Alma är 17 år gammal så väljer de tillsammans att emigrera till Amerika. 1900-11-09 bär det iväg till New York och starten på ett nytt liv har börjat för dom båda.

Värt att nämna är att sonen Carl Alfred som föddes 1871 kom att bli 94 år gammal och hans slöt sina ögon först 1965. Jag får säkert anledning att återkomma till Johanna och hennes barn och barnbarn,

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen