En livstidsfånges liv på 1800-talet

Andreas från Kinnarumma fick en bra start i livet, han lärde sig bli snickare och växte upp nära släkt och vänner. Dragningskraften till spänning och mindre bra kamrater ledde Andreas till att få Sveriges hårdaste spöstraff och sitta fem år på Långholmen för stöld. Man kunde hoppas att de fem åren på Långholmen skulle göra att Andreas höll sig undan problem och dåliga människor, men inte. 1875 döms Andreas för dråp och skadegörelse till livstids straffarbete och fick sitta på en rad av Sveriges kända fängelser.

Fängelset i Karlskrona där Andreas avtjänade en del av sitt livstidsstraff som fånge No 274 1880-12-07 till 1882-03-01
Fängelset i Karlskrona där Andreas avtjänade en del av sitt livstidsstraff som fånge No 274 1880-12-07 till 1882-03-01 (Bild från Wikipedia)

Det är inte varje dag man som släktforskare hittar en livstidsdömd så detta är givetvis extra spännande att forska på. Inte minst för att det finns en hel del information att leta fram i kyrko- domstols- och fängelsearkiven. Sällan hittar man så mycket information om en person i våra arkiv. Det får bli några inlägg här på bloggen för att beskriva vad Andreas fick vara med om i sitt långa liv. Andreas dog av ålderdom 86,8 år gammal i det torp som hans familj bodde i de åren han satt i fängelse.

Om Andreas Johansson från Karlshester
Andreas Johansson föddes 1823-08-12 i Karlshester Kinnarumma och han var barn nummer tre av sex till åbon (torpare) Johannes Pehrsson född 1784-02-05 i Karlshester och Anna Andreasdotter född 1791-04-07 i Seglora. Tyvärr kom Andreas svåger att bidra till att Andreas drogs ner i fördärvet. Men mer om detta framöver.

Andreas var känd som Andreas i Karlshester. Andreas var en duktig snickare precis som hans äldsta bror Anders Petter född 1816-04-27. Snickarkunskaperna kom att gå vidare till Anders Petters son hemmansägaren och snickaren Johannes Andersson född 1842-01-04 i Karlshester. Johannes levde på sitt snickeri i Sjöbo Södergården, Kinnarumma. Även Johannes enda son Johan Johansson född 1881-07-09 i Sjöbo Södergården kom att livnära sig på sitt snickeri i Kinnarumma. Hemma i min bokhylla finns två av Johans och kanske Johannes hyvlar. Johan blev även prisad av prinsinnan Sibylla för sitt snickeri.
Andreas hade goda förutsättningar att välja den smala vägen i livet men så blev det inte.

Släktförhållanden: Andreas är min FM FF F bror.

En kort sammanfattning av Andreas kriminella liv:

Andreas dömd för inbrott (oklart när)
Dömd i Alingsås till böter och 11 dygn på vatten och bröd för första resan inbrott (svårläst, inget datum hittat).

Andreas Johansson döms för 2a resan stöld och 1a resan inbrott d 10 juli 1847 till 40 par spö och uppenbar kyrkplikt. (Bild från www.arkivdigital.se)
Andreas Johansson döms för 2a resan stöld och 1a resan inbrott d 10 juli 1847 till 40 par spö och uppenbar kyrkplikt. (Bild från www.arkivdigital.se)

Andreas döms 1847 till Sveriges strängaste spöstraff och uppenbar kyrkplikt
1847-07-10 döms Andreas för 2a resan stöld till 40 par spö och uppenbar kyrkplikt. 40 par spö var Sveriges strängaste spöstraff vid denna tid. Den innebar att Andreas piskades med två rejäla pinnar åtgången tre gånger sedan bytte man ut pinnarna mot nya och detta gjorde man 40 gånger. Andreas fick alltså 120 piskrapp med rejäla fräscha pinnar. Det står noterat att han vistas i Karlsborg men jag hittar honom inte i fängelserullan där. Andreas var även tvungen att i fem kyrkor gå runt och be Gud och församlingen och förlåtelse under gudstjänst.

Andreas blir oskyldigt anklagad för medhjälp till flykt 1853
Andreas svåger och hans kumpan döms 1853-02-01 till döden genom halshuggning. Andreas hade inte velat vara inblandad i deras brottslighet så som hämnd ville svågern med sin kumpan hämnas på Andreas. Svågern och hans kumpan påstår att Andreas hjälpt dom att fly samma dag som de dömdes till döden för postrån. Andreas var känd för att vara en god snickare så de påstod att Andreas hade borrat hål i väggen till häktet.  De anklagar även Andreas för stölder. Rätten tror inte svågern och hans kumpan så Andreas går fri.

Andreas Johansson dömd för 3dje resan för stöld i Borås 62 28/4 till 67 1/58 på Långholmen. (Bild från www.arkivdigital.se)
Andreas Johansson dömd för 3dje resan för stöld i Borås 62 28/4 till 67 1/58 på Långholmen. (Bild från www.arkivdigital.se)

Andreas döms till fem års straffbete på Långholmen 1862
1862-04-28 döms Andreas till fem års straffarbete för 3e resan stöld som han kom att avtjäna i Stockholm på Centralfängelset Långholmen. Andreas döms även till böter och om han inte kan betala dom så ersätta böterna med ett anlag dagar i fängelse med vatten och bröd.

Livstidsfånge nr 75 Andreas Johansson i Malmö centralfängelse från 1889-04-01 till benådningen 1897-02-09. (Bild från www.arkivdigital.se
Livstidsfånge nr 75 Andreas Johansson i Malmö centralfängelse från 1889-04-01 till benådningen 1897-02-09. (Bild från www.arkivdigital.se)

Andreas döms till livstids straffarbete för dråp och skadegörelse 1875
Andreas döms för 4e resan dråp och skadegörelse 1875-10-26 till “straffarbete för lifstiden”. Andreas kom att avtjäna sitt straff på Vänersborg kriminalvårdsantalt, Landskronas fängelse två gånger, Varbergs straffängelse (fästningsfängelset), Karlskrona centralfängelse, Malmö centralfängelse. Andreas ansöker om benådning sju gånger och blir till slut benådad av kungen 1897-01-29 och blir till slut en fri man.

Andreas Johansson: Benådad d. 29 jan. 1897 enl. skrifv. fr. slottpastorn uti Malmö Centr. f. Frigifven d. 9:2 1897 enl. uppvisad förpassning och skrifv. fr slottspastorn. (Bild från www.arkivdigital.se)
Andreas Johansson: Benådad d. 29 jan. 1897 enl. skrifv. fr. slottpastorn uti Malmö Centr. f. Frigifven d. 9:2 1897 enl. uppvisad förpassning och skrifv. fr slottspastorn. (Bild från www.arkivdigital.se)

Källor: Egen forskning och boken Brutala dåd i Fridsam bygd av Ingemar Svensson.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen