Här kommer levnadsberättelsen om min mormor Anna-Lisas morfars morfars mor Catarina Svensdotter som kom att leva sitt liv med tre soldater som äkta makar och med en son som soldat. Catarinas sista make Anders Ferm var 35 år yngre än henne och man kan tänka sig att Catarina var tvungen att gifta sig för att helt enkelt klara sig.
Catarina Svensdotter (1738-1805) och soldat 593 Lars Persson Holm (1744-1771)
Den 12 februari 1738 öppnade Catarina Svensdotter sina ögon för första gången i Påvelstorp, Daretorps socken (Tidaholm). Den 29 september 1765 ringer det i kyrktornet i Åsaka kyrka (Falköping) och fadern Sven och modern Sigrid får bevittna den gravida dotterns vigsel med drängen och den blivande barnafadern Lars Persson.

Lars föddes den 15 december 1744 i Brogården Åsaka. Lars var barn två av åtta barn till föräldrarna Pehr Svensson och Sara Larsdotter. Med på bröllopet var antagligen Lars syskon: Sven, f 48 Johan f 58, Isac f 1760 och lillasyster Carin f 1762. De tre andra syskonen hade tidigare avlidit i koppor.

Den 20-åriga Lars och den 27-åriga Catarina flyttar in hos Lars föräldrar i Brogården Åsaka där de föder deras första barn Greta den 15 januari 1766.

Sommaren 1767 antas Lars Persson som soldat 593 vid Wartofta Compagnie på Skaraborgs regemente 22,5 år gammal. Catarina och Lars med deras lilla Greta flyttar in i soldattorpet Holmängen (Holma Tomten) i Karleby. När Lars antas som soldat får han namnet Holm. Två år efter att Catarina och Lars flyttat in i Holmämgens soldatttorp föds sonen Pehr den 28 september 1768.
Tre år senare blir Catarina gravid igen. I den nionde månaden blir den 26 år gamla Lars svårt sjuk i magplågor. Den 18 september 1771 är svår dag i familjens liv. Catarina håller på att föda medans maken kämpar för sitt liv i svåra magplågor. Barnen Greta och Pehr ser sina tvåa föräldrar kämpa i det lilla soldattorpet som troligtvis fullt av vuxna som hjälper deras föräldrar i deras situation. Catarina föder denna dag dottern Sara och Lars avlider samma dag. Den nyfödda dottern Sara döps den 19 september och pappa Lars begravs den 22 september.
Praxis vid denna tid var är att soldatänkan skulle lämna torpet till nästa soldaten inom tre månader. Så Catarina får mitt i sin sorg, med sin nyfödda dotter Sara, Pehr 3 år och Greta 5 år lämna sitt hem.
Catarina Svensdotter (1738-1805) och soldat 595 Sven Nöjder (1751-1790)
Så småningom kom Catarina att gifta sig med soldat Sven Nöjder. Sven föddes den 12 september 1751 i soldattorpet stugan Flittarp, Tiarp (Falköping). Svens föräldrar var Törne Segerman och Maria Carlsdotter. Törne var soldat vid Skaraborgs regemente och ingick i det stolta Lif Compagnie där regementschefen själv var kompanichef. Sven blev antagen som soldat 19 december 1774. Catarinas och Sven fick flytta in i soldattorpet i Lilla Skarpås, Slöta (Falköping) inte långt från Lars och hennes soldattorp. Sven fick precis som Lars tjänstgöra på Wartofta Compagnie.

Ganska exakt ett år efter att de flyttar in i Lilla Skarpås så föder Catarina dottern Stina den 6 december 1775. Catarina var 37 år när Stina föds och den yngre maken Sven var 23 år gammal.
Catarina och Sven samt de fyra barnen verkar ha haft lugna år till dess att kung Gustav den III startade krig mot Ryssland 1788. Sven går ut i kriget 36 år gammal och strider i ”Finnaland”. Sven är med vid generalmönstringen i Hirikovski 15 oktober 1789. Kriget tar slut 1790 och Sven kommer hem till sin Catarina i Lilla Skarpås.
I december 1790 efter att kriget mot Ryssland har tagit slut drabbas Sven av ”hetstig feber” och avlider den 6 december 1790 39 år gammal och begravningen hålls i Slöta kyrka den 19 december. Svens dotter Stina har precis hunnit fylla 15 år vid sin fars död.
Catarina och sonen Pehr i soldattorpet
Den nu 52 år och 8 månader gamla Catarina står nu åter utanför ett soldattorp som änka. Det verkar som om att Catarina denna gång inte behöver lämna soldattorpet med hast för att nästa soldat som skall bo där. Catarina bor kvar i soldattorpet och sonen Pehr blir antagen som soldat den 15 september 1791 med samma nummer som Sven och blir soldat i Lilla Skarpås. Pehr får även samma efternamn som Sven. Så Pehr blir soldat 595 Pehr Nöjder i det hem han växt upp och kom att tjänstgöra i samma kompani som sin far och sin styvfar. Efter att maken Sven har dött och efter att Catarina har bott hos hennes son Pehr i soldattorpet var det dags för Pehr att gifta sig med pigan Mertha Persdotter den 14 oktober 1792.

Catarina Svensdotter (1738-1805) och soldat 495 Anders Färm (1772-1807)
Undertiden som Catarina har bott hos sonen Pehr så planerar hon vigsel med soldaten 495 Anders Färm. Catarina och Anders vigsel sker fem dagar innan sonen Pehrs vigsel. Den 9 oktober 1792 gifter sig den 54,6 år gamla Catarina med den precis 20 år fyllda soldaten Färm. Catarina flyttar in i Anders soldattorp under Skatteverksgården i Hångsdala Gerum (Tidaholm) och verkar få några lugna år tillsammans.

1805 kom det svarta moln över Europa och kriget mot Napoleon var ett faktum. Pehr och Anders tjänstgjorde båda i Wartofta Compagnie och fick båda dra ut i Gustav IV Adolfs krig mot Napoleon som varade 1805 – 1810 men inga strider kom att ske efter 1807. Anders var 33 år gammal när han vinkade av sin 67 år gamla hustru. Pehr var 36,6 år gammal dvs. 3,6 år åldre än sin mors man och Compagniekamrat.
Catarina som verkar ha varit en stark kvinna och lyckats klara av att fostra fyra barn och lämnat två makar efter sig men blev till slut sjuk i gikt och avlider av giktsvikt den 18 april 1805 och den 22 april blir hon begraven. Det är oklart som sonen Pehr och maken Anders är kvar hemma eller om de redan har dragit ut i fält. Antagligen så får Pehr och Anders reda på Catarinas död när de bevistade kriget mot Napoleon.
Sonen Pehr deltar vid generalmönstringen i Stralsund den 1 juni 1807 men det gör inte Anders. I mönstringsrullan står det att Anders är ”Af Polleterad till Lasarettet i Aneland: 8 april. Fången eller död: 16 april”. Anders verkar ha blivit sårad i strid och under striden blivit fången för att sedan avlida i fiendeland. Anders blev 34,7 år gammal. Pehr klarar sig hem till sin Mertha och barnen i Lilla Skarpås och kan nu besöka sin mors grav för första gången.

Pehr får dock inte vara hemma länge utan blir beordrad att dra ut i kriget mot Danmark-Norge 1808-1809. Pehr blir sjuk i kriget och får avsked. Pehr kom att bli 71,5 år gammal och som det står i dödboken dör av ”ålderdom”.
Släktförhållanden:
Catarina är författarens MM MF MF M. Lars Persson Holm författarens MM MF MF f och Pehr Nöjder författarens MM MF MF.
Hej igen!
Vilken tragisk men intressant historia. Ser att du fokuserat på det kvinnliga släktet ? jag har varit ute och letat efter det gamla soldattorpet i Granstorp. Längre än så har jag inte kommit i mina efterforskningar om Stina Jönsdotter.
Kul att få läsa dina efterforskningar!
Mvh Annelie Ingelsbo Petersson
Skickat från min iPhone
Jag har kommenterat det du forskat om tidigare. Är ju av Ingelsbosläkt även jag. Man har svårt för att förstå hur dom kunde överleva av alla fasor förr. Kopporna och pest och rödsot och allt. Tyfus osv. Och familjen med sju barn som alla dog…. Vi klagar alldeles för mycket i vår tid, tycker jag. Min mormors farfar föddes i början av 1800-talet på Snapphyltan i Mossebo. Hans son Nils Peter Rahm föddes 1833, blev soldat på Rahmsberg i Ullasjö. Han tjänstgjorde över 30 år som soldat, fick Patriotiska sällskapets medalj, jag tror att det var 1884. Han fick ett barn som dog i rödsot ungefär 1858-60. Nils Peter Rahms farfar var Peter Snygg på Ingelsbo. Så din släktgrens ursprung måste ha varit en broder till Anders Pettersson på Snapphyltan i Mossebo om jag förstår rätt. Nils Peter Rahm hette Andersson innan han blev soldat .Jag har skrivit en berättelse om Nils Peter och det jag vet om hans liv, som skall komma in i den nya Ullasjö-boken som kommer om nåt år. Jag har fotografier också av bifoga. Jag funderar på att försöka få in det i Kinds forskarklubbs tidning senare också. Ja, nog om detta, men visst är det fantastiskt med våra släktingar från förr. Hälsar Margareta, vars mormor, föddes 1871 som Emma Rahm i Ullasjö.
Hej Margareta!
Tack för dina rader.
Skulle vara spännande att få läsa det du skrivet och inte minst få reda på mer om din forskning. Jag härstammar från Snyggs son Abraham Mod som är den 4e linjen och den minsta. Jag var uppe i Mossebo för första gången i mitt liv i höstas. Jag tog kort på Ingelsbosläktens sten. Tre damer berättade att det bor fortfarande ättlingar till ”Pehr i Mossebo” i Mossebo. Jag frågade dom om dom kände till ”Pehr i Mossobo” och det gjorde dom även om dom inte träffat honom sa dom ? Dom berättade att huset han bodde i slutet på 1600 talet fanns kvar och var renoverat och fint. Jag åkte fram till huset och tog ett kort. Om det nu var rätt hus.
För ett par årsedan försökte jag hitta platsen för Snyggs soldattorp men gick bet. Kanske du vet var det ligger.
Allt gott!
Vh Mattias