Ack ack vilken Lars Holm skall jag välja?

Familjen Lars Holm vid Holma Tomtens soldatboställe (1790-1798) (Bilden kommer i från www.arkivdigital.se)
Fel  Lars Holm (Bilden kommer i från www.arkivdigital.se)

Häromveckan så tog jag tag i letandet efter en av mina anfäder på min mormors sida. Det var dags att leta upp soldat 593 soldat Lars Holms föräldrar. Sist jag forskade på Lars var 2014 och det var en utmaning. Det hade funnits inte mindre än sju soldater med namnet Holm varav tre men namnet Lars två med namnet Jonas, en men namnet Anders och en som hette Erik.

Jag var tyckte 2014 att bevisen jag hade för att den Lars Holm jag hittade var min anfader var relativt övertygande. Flera andra forskare hade fastslagit att den Lars Holm jag hade valt var fadern till soldat Pehr Nöjder. Andra hade fastslagit att fadern skulle vara en Jonas Holm vilket jag inte fann trovärdigt. Inte minst saknades husförshörslängderna mellan 1758 till 1789 i Karleby Falköping. Inte helt enkelt alltså.

Det visade sig att jag hade valt fel Lars Holm. Pehr Nöjds son skulle visa sig vara en Lars Holm men denna hette Lars Persson Holm. Detta kom fram tack vare gruppen Falköping genealogi och med hjälp av Ingemar Svenssons och Elisabeth Bergstrand som ägnade en del timmar att hjälpa mig hitta rätt far till Pehr Nöjd. Ett stort tack till er båda för hjälpen!

Vad gjorde jag för fel?
Jag skulle ifrågasatt mitt fynd bättre och grävt djupare bouppteckningarna och inte känna mig trygg i andra forskares val. Jag blev alldeles förtjust i Lars Holm och hans öde i Ryssland vilket gjorde att jag helt enkelt glömde av att gräva djupare. Det finns tecken på att Lars Holm och Lars Persson Holm var släkt. Så vem vet jag kanske får tillbaka min första Lars in i forskningen fortare än jag förlorat honom. Farväl Lars Holm, hoppas att du snart kommer tillbaka in i min forskning.

0 kommentarer

  1. En tankeställare för oss släktforskare! Det är lätt att “gå fel”, särskilt när man kommer längre bak och många heter samma namn. Själv funderar jag på hur jag skall gå vidare för att hitta var min mormorsmors far var född. Vid födelsedatumet står bara Sk.b.l som jag tror kan vara Skaraborgs län, men där finns förstås många platser att välja på.
    Birgitta

  2. Ja det är inte lätt när man inte har tillräcklig information. När jag letar efter personer i början på 1700 och äldre så är givetvis släktdata en stor resurs för mig. Har precis fått hem alla födda vigda och döds i Marks härad vilket jag hoppas skall kunna bespara mig mycket tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen