Bland torp och marknadsstånd i Varnum (del 1 av 2)

Denna ljuvliga vårdag gav jag mig ut till Varnum (P) för att besöka deras marknad och för att få tips på var min farfars far och farsfar farfar hade sin torp någonstans.

Marknaden i Varnum var helt fullt med folk. En riktig feststämning. Jag fick ganska fort syn på boken Torparna av Örjan Hill som handlar om utmarksfolk och landskapsförändringar i Varnums socken som Varnhems hembygdsförening gav ut 2005. Jag har sällan sett en så välgjord bok.

Torp Prästås under Skabo
Medlemmarna i hembygdsföreningen är mycket hjälpsamma och berättar vart min farfars far Karl Johanssons torp, torp Prästås under Skabo låg någonstans. Det visade sig att torpet fanns kvar och fortfarande bebos. Efter en vägbeskrivning så hittar jag fram till torpet. För att säkerställa att det är rätt hus jag hittat så ringer jag ägaren och får det bekräftat att det är rätt torp.

Familjen Karl Johansson och Emilia Gill
I min forskning så ser jag att Karl Johansson (född 1873-05-02 i Varnum, Enelund torp under Kyrkarp) och Emilia Gill (född 1873-06-26 i Od, soldattorp Aspelund) flyttade in i torpet 1897 och bor där fram till oktober 1905 då de flyttade till Hällstad. Karl och Emilia flyttade runt mycket så därför var det speciellt roligt att hitta något av de ställen de bodde på som får symbolisera deras familj, liv och gärning. I torpet föder Emilia barnen: Tyra 1890,  Ture 1900, Johan 1903. Deras äldsta dotter Hilma föddes 1896 i Varnum i Karls föräldrahem torp Enelund under Kyrkarp där Karl var torpare 1896 innan de fick flytta in i torp Prästås.

I boken Torparna av Örjan Hill står det beskrivet att Prästås byggdes 1897 och var ett dagsverkstorp. Det innebär att Karl och Emilia var dom första som bodde i torpet.

“Den förste torparen i det nybyggda huset var Karl Johansson eller “Kalle på Prästås”, som han kallades. Han var son till Markel i Lillehage. Erik Samuelsson  har berättat att Kalle körde häst med krok. Han var alltså en av de få torparna som hade häst, men den fick bara äta halm och annan ofödda, så “den var inte vacker”.

Så intressant! Jag hade ingen aning om att han kallades Kalle på Prästås under denna tid.  Hans intresse för hästar har jag förstått sedan tidigare. Mer i boken står att hans far hette Markel. Först blev jag förundrar men förstår att Karls pappa Johan Petter Johansson kallades så. Vidare skriver Örjan i boken.

Kalles efterträdare på Prästås var Oskar Pettersson från Svedjorna, gift med “Markela tös” Anna. Oskar körde med oxe och krok på åkrarna runt Prästås.

Ja torpet Prästås gick vidare till Karls syster Anna (född 1870). Här krävs mer forskning för att veta hur Oskar och Annas liv såg ut i Prästås. Men så fantastiskt att hitta torpet där flera av farfars syskon föddes och få se åkrarna där Karl plöjde med krok med sin magra häst

Källa: Sid 72 i boken Torparen av Örjan Hill.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen