En sommar i soldatens spår i Sverige och Norge 1716

Våren och sommaren är en tid för återhämtning och för att umgås med nära och kära så denna tid har släktforskningen mer eller mindre legat nere. Men nu är det dags att berätta om de spännande saker som jag som soldatforskare har varit med om denna sommar anno 2016 som har återspeglat de historiska händelserna 1716, för 300 år sedan.

Tillsammans med de militärhistoriska föreningarna Kongliga Elfsborgshs Regementes Caroliner (KERC)Skaraborgs historiska infanteri regemente (SHIR)Göteborgs artilleri (GA) och Kungliga Fältkansliet har jag varit med på en rad historiska event och minnesdagar för att återspegla händelserna 1716. Dessa föreningar har stor kunskap om att återge det militära livet under det stora nordiska kriget som varade mellan åren 1700-1721.

Nu har jag själv ännu inte hittat någon anfader som tjänstgjort som indelt soldat under denna tid då det saknas kyrkböcker som kan leda mig till början på 1700-talet för att hitta säkra källor. Dock kan man utgå från att de flesta svenska släkter har soldater som tjänstgjort i den Karolinska armén.

Generalmönstring i Skillingaryd

13254786_10153485633812791_4090859639810038015_o
Som släkt och soldatforskare så letar man ofta i generalmönstrings rullorna för att få veta mer om sina anor. Men hur är det att få vara med om en riktig mönstring. Ja det fick jag vara med om i Skillingaryd 20-22 maj. På bilden ser du Skaraborgs regementes fana, Älvsborgs livkompanis fana. Längst bak i ledet står ett befäl en så kallad konstapel vid Göteborgs artilleri. På alla dessa tre förband har släkten tjänstgjort.
Skillingaryd.nu filmade delar av generalmönstringen och slaget (16 min).
Hittade nedan youtube film som återger slaget.

Slaget om Fredrikstens fästning i Halden

halden
Den 11 juni 2016 kom de svenska karolinerna åter till Fredrikstens fästning i Halden. Det var till natten 4 juli 1716 som kung Carl XII med sin armé försökte inta fästningen men misslyckades. Slaget i Halden 1716 skulle bli det blodigaste slaget i Haldens historia. I Norges nationalsång sjunger man om man skall minnas händelserna denna natt när hela Halden brann.

Det var ca 250 deltagare och ca 3000 i publiken som gjorde denna minnesdag tack vare föreningen Fredrikstens Artillerie Compagnie och Ostfolds museum . Tre filmteam  var på plats för att dokumentera minnesdagen. Filmteamen gjorde att fantastiskt jobb med att dokumentera. Dessa filmer är väl värda att se.

I Norge är slaget i Halden 1716 en betydligt större händelse än 1718 då kung Carl XII dog.  I svensk historia beskrivs mycket lite om slaget 1716. Kung Carl XII skrev till sin syster i Sverige att armén hade varit i en skärmystling. I själva verket så hade byborna i Halden satt eld på sin egen by för att rädda fästningen och 300 karoliner låg döda vid Borgarskansen. Fler svenskar kom att dö vid reträtten från det brinnande Halden.

Älvsborgs regemente var inte i Halden 1716 utan var i Christiania (Oslo) och försökte inte Akershus fästning vilket misslyckades. Skaraborgs regemente var i Wismar.

Slaget om Dynekilen

stavern
Slaget ägde rum 28 juni 1716 och som återges vartannat år av föreningen Thordenskiölds soldater i Stavern. Detta sjöslag förlorade svenskarna. På bilden ser du en rote grenadjärer med sin kapten. Jag är korpral och grenadjär vid det svenska värvade Sachsiska regementet som stred i Dynekilen 1716.

Jag hittade en film på youtube från 2012. Värt att nämna är att detta år genomfördes eventet med riktiga svenskar och med med stora explosioner och effekter än det som filmades 2012. Kanske kommer det en film om slaget 2016 längre fram.

Läs mer om slaget.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen