Pigan Edela Carlsdotter ensamstående men inte ensam

I förra inlägget skrev jag om Familjen Johansson i Kinnarumma från 1800-talet fram till idag. Men 1800-talet är inte starten på släktens rötter i Kinnarumma. Resan började redan mitten på 1600-talet innan det första husförhöret och första födelseboken skrevs i församlingen. Men innan vi tar oss till 1600 talet så börjar resan med pigan Edela Carlsdotter och hennes tre oäkta barn.


Pigan Edela Carlsdotter i Källesnäs
Jag kan inte låta bli att berätta om pigan Edela. Denna starka kvinna som var ensamstående med tre barn och arbetade strävsamt för att försörja familjen. Hennes föräldrar tog väl hand om henne trots att hon födde barn utanför äktenskapet. På samma sätt tog Edela hand om sina barn och hennes barn tog hand om henne när hon blev äldre. Edela var en ensamstående kvinna men långt ifrån ensam.

Mathilda Sofia Persdotter
Min farmors pappa Johans mamma Mathilda Sofia Persdotter föddes 1841-03-30 som “oäkta barn” i Källenäs av pigan Edela Carlsdotter. Edela var 24 år gammal när Mathilda Sofia föddes. Edela arbetade som piga hemma hos föräldrarna i den gamla släktgården. Edela var inte gift när hon fick sin första dotter och barnet står noterat som oäkta i födelseboken. Den enda ledtråd som jag än så länge hittat är att dottern heter Persdotter i efternamn. Edela lämnar ingen bouppteckning efter sig och prästen noterar inte vem fadern kan tänkas att vara. Kanske heter fadern Per.


Albertina Christina Bengtsdotter
1844-06-06 föddes Edelas andra barn Albertina Christina. Även här så är fadern okänd. Den enda ledtråd som jag hittar är att hon heter Bengtsdotter så troligtvis heter hennes far Bengt men inget tar på sig faderskapet. Familjen flyttar 1845 till eget boende i Källenäs och Edela står som inhyses piga.
1856 lämnar Edela Källenäs och flyttar till Carlsborg under Sjöbo Nohlgården för att arbeta som piga. Min farmors farmor Mathilda Sofia Persdotter blir kvar i Källenäs som piga.


Augusta Wilhelmina Gustavsson
1858 får Edela ytterligare ett barn utanför äktenskap. 1858-09-05 föds Augusta Wilhelmina Gustavsson. Men här kommer fadern fram efter några år och Gustaf Magnus Johansson Ljunggren från Sexdrega tar på sig faderskapet. Tyvärr så dör deras dotter 1878-11-28 endast 20 år gammal i Sjöbo Nolgården.


Urfattig och fattighjon
Men Edela kämpar på som piga i Sjöbo Nohlgården. 1872 står hon noterad som “urfattig” 55 år gammal och 1891 74 år gammal står hon noterad som “fattighjon”. Ja som äldre pensionär och ensamstående behövde man ju förstås hjälp av socknen och kyrkan för att klara sig.


Ensamstående kvinna men inte ensam

1892-02-25 dör Edela på den gård som hon så troget tjänat 75 år gammal. Men ensam är hon inte. Hennes mellanbarn Albertina Christina bor kvar hos henne fram till moderns död.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen