Familjen Johansson i Kinnarumma från 1800 talet fram till idag

Under Alla Helgona tog jag tillsammans med min far, farbror och med en av deras äldre kusiner en resa i anfädernas fotspår i Kinnarumma. Målen med resan var att ta oss ut till min farmors föräldrars torp och lite andra platser samt att kartlägga det som inte kyrkböckerna förtäljer  som har gått från mun till mun genom generationerna. Helgen blev mer än lyckad.
 


Sjöbo Södergården
1881-07-09 Föds Johan Algot Johansson i Sjöbo Södergården, Kinnarumma. Sjöbo Södergården bestod på denna tid av tre gårdar som låg nära varandra varav en finns kvar än idag (bilderna ovan är i från Sjöbo Södergården, dock inte från Johannes och Johans gård. Deras gård finns inte kvar). Här bodde Johan med sin far Johannes Andersson som var hemmansägare och snickare och hans mor Matilda Sofia Persdotter. Johan har sex syskon och är minst i barnaskaran.
Tre döttrar emigrerar
Johannes hade det gott ställt och ville att hans barn skulle få en bra framtid men Johannes såg att det var inte i Sverige som framtiden var utan i Nordamerika. Så Johannes betalade resan till Amerika för tre av Johans systrar. 1890 emigrerade Hilma Oliva 25 år gammal, Wilhelmina Charlotta emigrerade 1893 23 år gammal, Alma Josefina emigrerade 1902 25 år gammal. Det sägs att en av Johans systrars två söner deltog i första världskriget var av en skadades av senapsgasen i skyttegravarna.
Livet på gården fortsätter
Kvar i Sverige och på Sjöbo Södergården blir systern Ida som enligt husförhöret var “ej normal, sinnessjuk” och Johan. Johan kallades “Halte Johan” då han som ung fått ett timmerlass över sitt ben och blev allvarligt skadad som barn och fick under en lång period ligga på sjukhus. Johan skulle få det svårt att få komma in i Amerika pga av sitt handikapp.
Barnens mor dog i lunginflammation vintern 1890 endast 49 år gammal. Kvar på gården blev Johannes med Ida och Johan. Johannes drev vidare sitt företag men ca 1906 går hans snickeri i konkurs. Detta efter att han gått i borgen för en kamrat. Det sägs att Johannes hade ett fel: han var för snäll.
Johan och Jenny gifter sig
1906 tar Johan över gården 24 år gammal efter sin far. Den 13 oktober 1906 så ringer kyrkklockorna för Johan och hans blivande maka Jenny Hildegard Persdotter. Jenny hade sedan tidigare sonen Erik som hon födde 1904 med en för oss okänd person. Så med två årige Erik springades på gården försökte Johan bygga upp gården och började att väva. Kvar på gården bor Johans pappa Johannes och hans syster Ida. Husförhöret avslöjar att det är fattigt på gården efter konkursen. 1907-02-09 föds deras första gemensamma barn Johan Holger. Endast två månader gammal 9/4 avlider han.
Vart barnen föds
Jennys son ERIK som hon hade med sig in i äktenskapet föddes i Gethult. Johan Holger, Eskil, Ragnar, John, Hildur, Tyra, Allan och Berta föddes i Sjöbo Södergården. Alex, Gösta och Mats föddes i Skällesnäs enl deras födelseböcker.
Kinnarummas ålderdomshem - Stenatorp. Är idag nyrenoverat och ligger precis vid Varbergsvägen.
Kinnarummas ålderdomshem – Stenatorp. Är idag nyrenoverat och ligger precis vid Varbergsvägen.

Kinnarummas ålderdomshem – Stenatorp
Sommaren 1911 så avlider Jennys mor Hanna Axelsdotter i Svenslund, Nohlgården, Kinnarumma av lungsot (TBC) endast 49 år gammal. Samma år på vintern avlider Johans syster Ida endast 44 år gammal. 1920 så flyttar Johannes till Kinnarummas ålderdomshem Stenatorp 78 år gammal och 1923 den första juni så avlider Johannes 81 år gammal. Under de sista åren var han blind pga starr.
Skällesnäs
1920 när Johans pappa flyttade till ålderdomshemmet så flyttar Johan, Jenny och deras då sju kvarvarande barn till torp Skällesnäs vid Frisjöns strand. Erik hade redan flyttat hemifrån. Man kan nästan se framför sig på kortet när Johan på andra sidan Frisjön ropade över till Jenny att hon skulle ro över till Sjöbo Nääs för att hämta honom när han hade varit inne i Borås för att handla. Fast det var i Fritsla som Johan mest var verksam med sitt snickeri och väveri.
 
Familjen Johansson Skällesnäs 1925
Familjen Johansson i Skällesnäs 1925

På kortet ser vi nästan hela familjen Johansson i Skällesnäs 1925. Johan och Jennys sista barn är inte med, sonen Mats är ännu inte född. På kortet ser vi på översta raden: Eskil, pappa Johan, mor Jenny, John, Erik. På nedersta raden är: Mats, Gunnar, Gösta, Tyra, Bertil och Hildur. Man ser tydligt på kortet att hela familjen är välklädda. Johan och Jenny hade lyckats att med hjälp av torpet, Johans snickeri och väveri klara sig bra ekonomiskt.
Skällesnäs torp ca 1900-1930
Skällesnäs torp ca 1900-1930

Det var här som Bertas som ung gick igenom isen med sin spark och höll på att drunkna i det kalla vattnet. Som minne efter denna otäcka händelse bar hon ett jack över ögat. Men tackvare hennes bröders raska agerande klarade hon sig.
Enligt kyrkböckers flyttade dom till Skällesnäs 1920 från Sjöbo Södergåden men en av barnen hade berättat att det var ca 1906 som de flyttade dit. Men i födelseböckerna står det att barnen föddes Sjöbo Nääs fram till 1920. Kyrkböckerna och födelseböckerna är noggrant förda så jag är tveksam till att det skulle vara fel. Tyvärr är ju inga av barnen kvar i livet så vi får se vad som kommer fram på släktträffar framöver.
Ja släkten har inte kommit så långt i från Kinnarumma. De flesta av syskonen hamnade i Viskafors på textilfabriken där och Johan och Jennys  barnbarn och barnbarns barn. I Fritsla som Johan arbetade så finns hans barnbarns barnbarn kvar.
 

Brotorpet, Krakaviken
Enligt kyrkböckerna så flyttade Johan och Jenny till Skällesnäs 1920 och flyttade därifrån 1933 till Brotorpet i Krakaviken. Kortet ovan är i från boken om Kinnarumma som skreva 1950.  Mannen längst till höger på kortet är Johan själv. Det var här som Jenny avled av kräfta 1940 endast 54,6 år gammal. Johan blev torpets sista torpare. Torpet finns inte kvar idag. Johan blev uppmärksammad av Prinsessan Sibylla när han arbetade för Hembygdsföreningen i Borås och besökte kulturutställningen i Stockholm 1949.
 

Viskafors
Någon gång på 1940-1950 talet så lämnar Johan sitt Brotorp och blir därmed torpets sista torpare. Han flyttar till  sin son John på Ekängsvägen 6 där han bor fram till sin död. 1952 så avlider Johans svärfar Per Julius Svensson i Kinnarumma ålderdomshem Stenatorp precis som hans far. Per Julius grav finns kvar än idag.
Per Julius Svenssons grav i Kinnarumma. i graven vilar också Julis och Ernst Leonard Svensson
Per Julius Svenssons grav i Kinnarumma. I graven vilar också Julis och Ernst Leonard Svensson

Johans 75 års kalas
1956 när Johan fyller 75 år blir det ett stort kalas för Johan hemma hos dottern Berta på Trandared. Ja vilka härliga kort! En stolt och glad Johan med sina barn med partners och barnbarn hemma i min farmors och farfars trädgård. Ja nu är cirkeln sluten. 4 år senare 1960 så avlider Johan Algot Johansson 78,6 år gammal. Ja denna snickare, vävare, hemmansägare och torpare vilar nu på Kinnarumma kyrkogård tillsammans med sin kära Jenny.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen