Soldatforska på Krigsarkivet

Under två intensiva dagar besökte jag Kungliga Krigsarkivet i Stockholm för att leta efter handlingar som mina anfäder berördes av. Det var en spännande upplevelse att få hålla i originalet av sin FF MM F soldatkontrakt från 1819 och FF MF soldatkontrakt från 1867 och se Johan Emanuel Gills egen signatur. Ja det är något helt annorlunda att bläddra i handlingar från 1600, 1700 och 1800-talet med vita arkivhandskar på än att sitta hemma vid sin datorn.

Målet med min resa till krigsarkivet var att hitta soldatkontrakt och torpsysnprotokoll från de soldater som tjänstgjort under 1800 talet och förhoppningsvis hitta någon anteckning om soldaterna som tjänstgjort under 1700 och början på 1800 talet.

Soldatforska
Soldatforska – En värdefull bok för soldatforskaren

Hur vet jag vart jag skall leta?
I mina förberedelser har jag läst igenom Krigsarkivets hemsida för att få reda på vilka regler de har och hur man får forska där. Jag hade även gått igenom Lars Ericson Wolkes bok “Soldatforska – Hur jag finner mina militära förfäder”.  Wolkes bok beskriver på ett bra sätt i vilka arkiv man kan hitta olika dokument i. Vilket gjorde mig förberedd i vad jag kunde förvänta mig att hitta i arkiven.
Att få en helhetsbild av de 230 000 volymer som finns på Krigsarkivet går förstås inte att få så personalen på Krigsarkivet är till en stor hjälp att få fram rätt volym för det man söker. Till sin hjälp har man ju förstås NAD – Nationell Arkivdatabas där man kan hitta de 230 000 volymerna på Krigsarkivet och vad som volymerna innehåller.
Utanför själva forskarsalen så finns det pärmar som innehåller de olika regementens arkiv och i vilken volym man kan hitta det man söker. Personligen tycker jag att dessa pärmar är betydligt enklare att söka i är i NAD. Däremot när man söker efter Krigshandlingar i arkiven så gör man det bäst i NAD.
Upplägget av besöket
Den första dagen så valde jag att leta upp det som kändes enklast att hitta dvs. soldatkontrakt och torpsynsprotokoll, dag två la jag tid på att titta i de mönstringsrullor som som inte digitaliserats för att kanske hitta en liten anteckning som jag inte hittat tidigare. Jag gjorde också ett försök att hitta dokumentation på fångar, sjuka och medaljerade under kriget mot Ryssland 1788-1790 vilket jag visste skulle vara en svår uppgift. Men skam den som ger sig, man är ju släktforskare.
Forska på Krigsarkivet
Forska på Krigsarkivet kräver förberedelser

Glöm inte digitalkamera och telefon
Tiden går fortare än man tror när man bläddrar igenom de volymer man har beställt fram till sitt forskarbord. Jag rekommenderar att man har med sig sin digitalkamera eller telefon för att fota av de dokument man finner värdefulla för sin forskning. Sen kan man sitta hemma i lugn och ro och tyda handskriften.
Man vinner mycket tid med att fota av handlingarna för att senare arbeta vidare med dom annars behöver man många veckor i arkivet. Att ha en bild på handlingen gör ju att man hemma kan studera handlingen om och om igen. För att fotografera på Krigsarkivet behöver du fråga personalen för att få ett tillstånd. Men det är absolut inga problem att få.
Hur förbereder man sitt besök?
1, Lista alla dina soldater per regemente, kompani och nummer.
2, Notera på varje soldat vilket år de antog och fick avsked.
3, Leta fram i NAD vilka handlingar du vill beställa fram (du kan till och med göra en beställning så att volymerna är framtagna den dag som du kommer).
Vad behöver man ha med sig?
1, Dator men all sin forskning på.
2, Lista på alla soldater lätt tillgänglig.
3. Arkivhandskar (det finns att låna, bomullshandskar finns på Apoteket att köpa).
4, Digitalkamera, telefon.
5, Förstoringsglas.
En fika på Krigsarkivet
En fika på Krigsarkivet behövs

Mat
Det finns ett enklare fikarum på arkivet med vattenkokare och mikrovågsugn. På gångavstånd från Krigsarkivet finns det restaurang och Pizzerior. Att ha med sig en smörgås, något att dricka och lite pulverkaffe är inte så dumt.
Resa till Krigsarkivet
Krigsarkivet ligger på Östermalm och inte långt i från Karlaplan. Det tar inte många minuter att åka T-bana från centralen till Karlaplan. Det finns många bra vandrarhem att bo på i Stockholm om man vill övernatta. På onsdagar har arkivet kvällsöppet till 19:00 och en timma innan stängning slutar de med att ta fram handlingar.
Lycka till med ditt besök på Kungliga Krigsarkivet!

0 kommentarer

  1. Kul att läsa om ditt arbete på arkivet. Jag var till Landsarkivet en dag för kanske 4-5 år sedan. Var dåligt förberedd och visste ju inte hur man gick till väga. Var ganska grön som släktforskare då också. Men jag hoppas kunna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen