Soldat 1001 Johan Qvick från Mjöbäck deltar i tre krig

Soldat 1001 Johan Qvick från Löfåsens soldattorp fick tillsammans med sina kamrater på Södra Kinds kompani , Älvsborgs regemente bevista tre krig. Strax efter att han blir antagen som soldat 1808 deltar han i kriget mot Danmark och krigen avlöser varandra fram till 1815.
Om Johan Qvick född Carlsson
Johan Carlsson föddes 1788-04-08 i Stenhultstorp, Mjöbäck och hans föräldrar var Carl Andersson och Nilla Mårtensson. Under sommaren 1808 (1808-07-15) när Johan var 20 år gammal stod han inför kompanichefen och mönstringskrivaren i enskild ställning och noterades som “approberad”. Han hade nu blivit antagen och godkänd som soldat vid Södra Kinds kompani. Det var viktigt att regemente fyllde sina luckor ute på rotarna för Sverige stod mitt i två krig. Det ena kriget var mot Ryssen som försökte inta “Finnaland” och det andra mot Danmark och Norge som gav sig in på svensk mark.
Kriget mot Danmark – Norge 1808-1809
I december 1808 så står Johan Qvick ännu en gång inför kompaniets befäl. 1808-12-08 bevistar Johan generalmönstringen i Göteborg under kriget mot Danmark 1808-1809. Johan kom hem efter kriget till Mjöbäck vilket man måste säga var mer tur än skicklighet. Regementet hade många sjuka runt om i Bohuslän och Göteborg. Inte alla kom hem från kriget utan dog i sjukdomar. Men Johan kom hem till Löfåsen och sin nu 30 åriga hustru Christina Larsdotter. Johan och Christina fick några lugna år hemma i Löfåsens soldattorp men 1813 drog det mörka moln över Sverige och kontinenten igen.
Kung Karl Johans krig mot Napoleon 1813-1814
1813-1814 deltar Johan med sina rotekamrater i Kattarp i Kung Karl Johans krig mor Napoleon. Ända fram till maj 1814 deltar Sverige i kriget, Kriget tar dock slut 18 juni 1815 vid slaget om Waterloo där Napoleon blir besegrad. Efter 180 dagars marscherande och med 360 mil i benen kommer Johan och Älvsborgs regemente hem till Sverige igen.
Fälttåget mot Norge 1814
När Johan och kamraterna kommit till Sverige den 28 juni fick regementet gå i kvareter på Hisingen i Lundby (där jag själv nu bor) och Björlanda socknar. 200 man blev kommenderade till Carlstens fästning, 75 man till Nya Älvsborgs fästning och 50 man till Billingen. Under vilotiden på Hisingen skulle dagligen 4 timmars exercis äga rum. Regementet fick även garnisionstjänst i Göteborg. Den 18 juli bröt regementet upp från Göteborg för marsch till norra Bohuslän. Regementet deltog i striderna och den 1 och 3e augusti förbrukades 1673 infanterigevärspatroner och 3384 karbinpatroner. Efter striderna i augusti deltog inte regementet mer i några stridigheter.  Den 7e november fick regementet marschorder till Göteborg. Delar av regementet fick stanna i Norge  på Fredrikshalls fästning.

Familjen Johan Qvick i Lövåsen Mjöbäck 1818-1828
Familjen Johan Qvick i Lövåsen Mjöbäck 1818-1828 (Bild från www.arkivdigital.se)

Familjen
1819-09-11 föds min farmors mormors far Axel Lorentz Johansson av soldathustrun Christina. Några månader innan sonen Axel Lorentz föddes begärde Johan avsked från det militära och det beviljas han. Tre krig fick räcka för Johan. Inte nog med krigen så hade Johan fått “fallandesjuka” dvs epipelsi. och det innebar slutet på ett soldatliv. Johan, Christina och sonen Axel Lorentz bodde kvar i Löfvåden ända fram till 1833 då Johan 48 år gammal flyttar till Björksen. Han står noterad som “sjuklig och fattig”. Inte nog med att man riskerat sitt liv i tre krig så räckte inte pensionen till familjen.
Den 10e maj 1845 när Johan är 57 år gammal slutar livet för den gamle soldaten. Han dog i sviterna av sin sjukdom och kolik på “socknens slut” i Björkåsen, Mjöbäck, Ja vid kyrkan Mjöbäck vilar Johan nu tillsammans med sin Christina som två år senare avled. 1847-11-24 avled Chritstina på “socknens slut” av “blodgång” 68,4 år gammal.
Om sonen Axel Lorentz dramatiska liv kan du läsa om här.
Läs Johan och Christinas levnadsberättelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen