Soldatbröderna: 833 Rapp, 832 Ryd och 831 Mod i Nittorp (del 2 av 2)

Precis som Magnus blir brodern Peter straffad för stöld och den yngre brodern blir straffad för snatteri då han inte kan försörja sig på sin ålderdom pga en skadad fot. Ja livet var sannerligen inte lätt för de tre soldatbröderna i Nittorp.

Peter Ryd i backstuga Muskö 1857
Peter Ryd i backstuga Muskö 1857

Soldat 832 Peter Ryd
Peter var Petter och Stinas 3e son och Ingelsbosläktens 3e ana som inte hittades under släktforskningen som skedde på 1960 och 1970 talet. Jag kom dock i min forskning att hitta deras son Peter Pettersson som kom att bli soldat 832 Peter Ryd. 1828-05-13 antas Peter som soldat på Älvsborgs regemente, 2a majorens kompani (Norra Kinds kompani). Peter får namnet Ryd och nummer 832 med kompaninummer 82. Peter var 31,5 år när han blev antagen som soldat.

Soldattorpet
Soldattorpet som Peter bodde i kallades Backen och tillhörde Gunnarstorp. “Soldattorp låg i gamla Nittorps by, strax intill och öster om sydligaste gården med beteckningen Backen. Soldattorpet sämjadelades i början av 1900-talet mellan de närbelägna rotegårdarna. Ännu idag (1992) är torpets åkrar i bruk“. Källa: Norra Kinds kompanis indelta soldater, Kungliga Älvsborgs Regemente av Ingvar Hallqvist. Sid 140-141.

Avsked pga liderlighet
Vid generalmönstringen 1833 står det noterat: “Liderlig – Står på 1 års förbättring”. Men förbättringen kom aldrig utan Peter får avsked som soldat. “Casseras den 15. Januari 1833. Liderlig står på bättring, Casseras”
Detta år var Peter inte ensam om att få avsked för liderlighet på kompaniet. Under 1700 och 1800 talet så betyder “liderlig” detsamma som oordentlig, slarvig, lat eller lever ett utsvävande liv. Det kan även handla om alkoholmissbruk.

Straffad för stöld
Efter att Peter slutat som soldat blir han torpare i torp Muskö, Nittorp. Peter verkade inte haft det så lätt med att få ihop tillräckligt med inkomst. Till och från står torpet som backstuga och han och hans enda barn Johannes som fattighjon. I samband med att brodern Magnus får spöstraff blir även Peter straffad för stöld.

Familjen Abraham Mod i Moghults soldattorp 1824-1827
Familjen Abraham Mod i Moghults soldattorp 1824-1827

Soldat Abraham Mod
Abraham var Petter och Stinas 4e son och tillhör min ana. Abraham antas som soldat 1819-12-29  på Älvsborgs regemente, 2a Majorens Compagnie (Norra Kinds kompani). Han var alltså den första brodern som antas vid regementet. Abraham var 20,5 år när han antas. Han får soldatnamnet Mod och numret 833 med kompaninummer 81. Abraham bor på Moghult östras soldattorp under Nittorp Södergården, Rya rote.

Begär och får avsked
1827-08-27 när Abraham är 28 år vill han få avsked pga en skada i foten. “Enligt läkares attest, skadad i foten oförmögen att marschera begär och får avsked”.

Straffad för snatteri
Efter att Abraham slutat som soldat pga sin fot blir han torpare i Fölenenabben inte långt i från soldattorpet. Han blir “inhyses” som 37 åring och som 42 åring står han på “socknens slut” 1856 när han är 57 år så blir han “straffad för snatteri”. Han står noterad som fattighjon under denna tid. Ja det kan inte ha varit lätt att pga en skadad fot inte kunna försörja sig varken som soldat eller som torpare utan kanske tvingas till handlingar som man inte önskar att göra.

Inget av detta står med i Ingelsboboken.

0 kommentarer

  1. Intressant att läsa om “dina” soldater. Vad jag förstår har nästan alla haft soldater i släkten. Själv har jag två som jag vet om. Min farfars farfar Jonas Peter f 1797 livgrenadjär från Gammalkil i Östergötland varifrån namnet Krantz kommer. Min morfars farfar Gustav Nilsson Från f 1815 Sandkullen, Länghem. Jag har ännu inte forskat vidare på någon av dem, men det finns säkert en hel del man kan få fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen