Så startade släkten Ingelsbo (1700 – 1800 talet)

Från Pehr i Måsabo som föddes i senare delen av 1600 talet i Valdshult socken i Gislaved tar vi oss nu fram till Pehrs barnbarns barn Petter Snygg och slutet på 1700 talet.
Soldat 177 Petter Snygg och Stina Jönsdotter
Läs tidigare inlägg om Stinas första make och son.
Petter och Stinas levnadsberättelse.
Petter blir soldat
1790-01-15 Antas Petter Snygg som soldat No 177 vid Överste löjtnantens kompani (Mo Härads kompani) på Jönköpings regemente för Ingelsbo rote. Petter är 26 år när han antas som soldat och flyttar in i Ingelsbo soldattorp.
Bröllop
1791-02-03 blir det bröllop I Norra Hestra. Petter är 27 år gammal och Stina är 23 år. Tillsammans fick de fem barn: Soldat 833 Magnus Rapp (1792-03-17), Anders (1794-08-28), Peter (1796-10-30), Soldat 831 Abraham Mod (1799-05-28), Sven Pettersson (1802-12-07).

Familjen Petter Snygg i Ingelsbo soldattorp, Norra Hestra 1792-1800
Familjen Petter Snygg i Ingelsbo soldattorp, Norra Hestra 1792-1800 (Bild från www.arkivdigital.se)

Avsked som soldat
Petter är inte soldat speciellt länge. I mönstringsrullan ser man att 1799-03-29 ersatts Petter med en annan soldat på soldattorpet. Petter får avsked från regementet. I mönstringsrullan står det:  ”Liten, oduglig, får avsked”. Han var då 35 år gammal. Nu är inte mönstringsskrivarna speciellt artiga i sina noteringar utan officerarnas värdegrund på den tiden skulle inte passa i dag om jag säger så. Kanske var Petter sjuk eller svag i sin kropp och klarade därför inte av sin tjänst som soldat. Detta står inte med i Ingelsbo boken.
Nyhemman i Lugnet
Från 1800 arbetar han som lantbrukare i Nyhemman Lugnet under Bösshult, Flahult, Norra Hestra, Gislaved, Jönköpings län, Sverige. Han var då 36 år gammal. Ett nyhemman är ett arrende som man mot en rimlig ersättning odlade upp, bebyggde och brukade marken. Petter var helt enkelt en nybyggare med allt var det innebar
Kanske med bakgrund av hans hälsotillstånd står han senare noterad som fattighjon (oklart vilket år). Han bor kvar i Lugnet fram till sin död 1826-11-28 då han avled i “bröstfeber” 62,9 år gammal. 1826-12-02 begravs han i Norra Hestra.
Familjen Petter Snygg i Nyhemman Lugnet i Bösshult Norra Hestra 1801-1810 (Bild från www.arkivdigital.se)
Familjen Petter Snygg i Nyhemman Lugnet i Bösshult Norra Hestra 1801-1810 (Bild från www.arkivdigital.se)

Lugnets backstuga
1827 Efter Petters död flyttar Stina till Lugnets backstuga. I husförhörsboken står det noterat att hon är fattig. Hon är då 59 år gammal. Stina bor kvar i backstugan i över 20 år. När Stina är 80,7 år gammal avlider hon den 1848-07-25 av “ålderdom”. I böckerna kan man läsa “Fatt. Änka på Lugnet”.
Ingelsbo i Norra Hestra
Namnet Ingelbosläkten kommer som sagt från Ingelsbo i Gislaveds kommun. Det luriga är att det finns två platser som heter Ingelsbo inte långt i från varandra. Det ena uttalas Ingalsbo (Ingelsbo med a) och man ser vägskylten längs riksväg 27. Men detta är inte det Ingelsbo som Petter Snygg var soldat i. Det Ingelsbo som Petter bodde i ligger i Norra Hestra. I Ingelsbo finns det idag två bostadshus. Rester efter soldattorpet har jag ännu inte hittat. Mer efterforskning behövs. Petter föddes i Måsabo som också stavas Mossabo vilket är lätt att förväxla med det Mossabo som finns i Tranemo som inte ligger långt i från varandra.
Varför Petter och inte Peter
I den så kallade Ingelsbo boken så benämns Petter som Peter. Då födelseboken anses som grundkällan och där står han som Petter så Petter är troligtvis det rätta namnet.

0 kommentarer

 1. Jag har läst om Ingelsbosläkten, Själv tillhör jag den andra grenen, dvs ättlingar efter Petter Snyggs andra barn Anders. Jag har böckerna som Freidlitzarna utarbetat (efter min mamma). Själv är jag barnbarnbarnbarnbarn till Petter Snygg.
  Förra veckan var min syster och jag och letade upp det soldattorp, som fortfarande finns kvar i Ullasjö, inte långt från Svenljunga. Nils Peter Andersson född 1833, Rahm som soldat på Ramsberg, var soldat där i trettio år, från 1858-1888. Han fick 1888 medalj för odlingsflit. Därefter utvandrade han till Amerika, där hans äldsta son bodde. Han återvände till Sverige 1898.
  Nils Peter fick sex barn, varav ett dog som liten. Min mormor Emma Fredrika Rahm gifte sig Frantzen och var bondmora i Länghem. Min mormor pratade ofta om sin far och Ramsberg. Eftersom mormor var yngst i familjen stod hon nog sin far nära. Nils Peter Rahm dog 1928, 95 år gammal hos min mormor i Länghem. Min mamma har tagit hand om Nils Peters bibel från cirka 1840-talet, liksom medaljpapperet från 1888 m m.
  Själv har jag bott i Norrköping i många år. För några år sedan flyttade jag tillbaka till födelsetrakterna. Jag har hittat Nils Peters grav på Sexdrega kyrkogård. Vid flytten kom bibel och andra papper upp i ljuset igen. Jag har börjat söka mina rötter. Jag har många avlägsna släktingar här i trakten. Och det känns konstigt! Här i Sexdrega hade min morfar spinneri i slutet av 1800-talet tillsammans med sin far, innan han blev lantbrukare. Jag har några arvemöbler som jag antar att min morfars pappa snickrade här i Sexdrega.
  Själv har jag inga barn, därför är det inga generationer efter mig. Det är bara så.
  Många hälsningar från Margareta Lindstrand, född Redin, vars mamma var född Rahm och så vidare

  • Hej Margareta!
   Tack för att du hörde av dig!
   Vilken fantastisk släktberättelse du delar med dig av.
   Har du något foto på det gamla soldattorpet så får du gärna mejla det till mig.
   Vh Mattias ättling till Petters son Abraham Mod

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen