Så startade släkten Ingelsbo (1600 – 1700 talet)

Att ha kommit fram till sin farmors morfars morfars farfars farfars far och mor är otroligt spännande. Detta till trots att församlingsböckerna inte sträcker sig speciellt långt i alla församlingar. Men nu vet jag att min Småländska anfader kallades “Pehr i Måsabo” och var bonde i Måsabo, Valdshult socken i dagens Gislaved kommun. Ja Pehr är vår allas anfader i Ingelsbosläkten.

Pehr i Måsabo

Ja det var just med Pehr i Måsabo i Valdshult socken, Gislaved som Ingelsbosläkten startade. Ja nu hette ju inte Pehr Ingelsbo eller kom från platsen Ingelsbo men det gjorde hans barnbarns barn soldat 177 Petter Snygg från Ingelsbo soldattorp i Norra Hestra, Gislaved. Det finns inte mycket information om Pehr i Måsabo men 1689 så står han och hans hustru med i mantalslängden.

Bonde Anders Pehrsson och Carin Svensdotter
De hade en son som hette Anders Pehrsson som gifte sig med Carin Svensdotter. Anders föddes i slutet på 1600 talet i Måsabo. Anders brukade sedan gården efter sin far. Anders och Carin fick två barn. Det var sönerna Eric Andersson och Sven Andersson. Eric föddes 1725 och Sven 1729. Sven tar över gården av sin far och gården blir kvar i släkten i många generationer. Enl släktboken Ingelsbo så var gården kvar i släktens ägo så sent som i slutet på 1960 talet. Så det kanske den är än i dag.
Bonde Eric Andersson och Anna Andersdotter
Anders äldsta son Eric Andersson och hans hustru Anna Andersdotter flyttade i början av 1770-talet till Öreryd, Gislaved. Eric och Anna fick tre barn tillsammans. Det var soldat 177 Petter Snygg (född 1763-12-18), Sara Ericsdotter (född 1766-04-03) och Caijsa Ericsdotter (född 1768-05-05). Pappa Eric avled 1781-11-05 i Qvaståsten, Öreryd där de bodde 56,3 år gammal av rödsoten. Rödsoten drag fram i Öreryd och Valdshult under åren 1781-1782 och skördade många liv. Efter Erics död flyttar Anna till Bösshult i Norra Hestra, Gislaved där sonen Petter Snygg finns. Anna avlider 1794-06-10 i “bröstfeber”. Hon står som “Inhyses i Bösshult”. Anna blev 64,9 år gammal

Soldat 177 Petter Snygg och Stina Jönsdotter

Eric och Annas son soldat 177 Petter Snygg gifter sig 1791-02-03, 27,1 år gammal med Stina Jönsdotter 23,3 år gammal i Norra Hestra, Gislaved. Petter var inte Stinas första make. Stina hade tidigare varit gift med soldaten 271 Anders Nöjd som var soldat på överstelöjtnantens kompani (Mo Härads kompani), Jönköpings regemente.Soldaten 271 Anders Nöjd och Stina levde tillsammans i Valebo soldattorp i Åsenhöga, Gnosjö. Anders Nöjd approberades (godkändes) som indelt soldat 1788-05-13. Regementet behövde alla soldater de kunde få. Konungen Gustav den III skulle nämligen 1788 starta kriget mot Ryssland som varade till 1790. Anders Nöjd begav sig med sina regementskamrater till Finland för att strida. I dessa strider eller av sjukdom avled Anders Nöjd 1789-12-01, 29,4 år gammal.
Familjen Anders Nöjd i Valebo soldattorp Åsenhöga 1789 (Bild från http://www.arkivdigital.se)
Familjen Anders Nöjd i Valebo soldattorp Åsenhöga 1789 (Bild från http://www.arkivdigital.se)
26 dagar efter att Anders Nöjd avled i Finland under kriget mot Ryssland så föder Stina deras son Johannes Andersson ensam i soldattorpet 1788-12-27. Troligtvis visste inte Stina om att Anders var död när deras son Johannes föddes. 14 månader efter att sonen Johannes föddes bildade Stina en ny familj med soldaten 177 Petter Snygg som tjänstgjorde på samma kompani som Anders. Fast Petter hade aldrig farit ut i kriget som Anders. Tur var väl det för Stina och lilla Johannes.
Soldat Anders Nöjd död i Finland 1789-12-01 (Bild från http://www.arkivdigital.se)
Soldat Anders Nöjd död i Finland 1789-12-01 (Bild från http://www.arkivdigital.se)
(död i Finland, Hustrun bort???)
Fortsättning följer…

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen