Ingelsbosläkten

Under åren 1957-1967 arbetade paret Annie och Bertil Freidlitz intensivt att sammanställa Ingelsbosläktens släktbok. När boken blev färdig bestod den av ca 600 sidor i två pärmar i ett smart lössbladssystem. Det var ett helt imponerade arbete. När boken blev klar så anordnades flera släktträffar. 
På släktträffen 1967 träffades 350 släktmedlemmar och vandrade på de marker som soldaten och lantbrukaren Peter Snygg och Stina Jönsdotter bott. Närmare bestämt i Ingelsbo och Lugnet i Norra Hestra, Gislaved. De besökte även fler platser där släkten levt. Det genomfördes kransnedläggning vid Sture monumentet, Skottek vid sjön Åsunden. Vid monumentet hedrades de indelta soldaterna av patrull ur Norra Kinds Compagnie av Kungliga Älvsborgs Regemente med kompanifana, trummor och dubbel svensk lösen.
Ingelsbosläken har tillsammans med Peter Snygg 19 indelta soldater. De flesta av dem tjänstgjorde på Kungliga Älvsborgs Regemente. Flera av Peters söner går i pappas fotspår. I en av grenarna är fem generationer i rad soldater. Detta enl enligt Annie och Bertil Freidlitz.
Ja det var de två blåa pärmarna hemma hos farmor Berta Johansson på Trandaredsring 33 i Borås som väckte min nyfikenhet på släktforskning. Då var jag allt för ung men började redan då ställa frågor till min farmor om Ingelsbosläkten. Att släkten haft indelta soldater gjorde mig riktigt nyfiken redan som åttaåring. Ja nu är det dags för mig att själv som betydligt äldre att forska vidare på denna släkt.
Annie och Bertil Freidlitz gjorde ett bra arbete men det är mest datum som staplas på datum och platser. Det var klassisk släktforskning förr. Forskningen skedde nästan alltid endast på den manliga sida för att man skulle hitta en manlig adelsperson att stoltsera med. Inte sagt att det var deras tanke med denna bok men det saknas levnadsbeskrivningar och en hel del spännande information. Så när jag nu börjar att själv fördjupa mig i Ingelsbosläkten och när jag skriver här på bloggen så kommer det att vara av min egen forskning och inte deras. Men det är skönt att få hjälp av boken för att kyrkböckerna erbjuder många fällor. Några av dessa fällor har gjort att Annie och Bertil Freidlitz själv inte valt att gå vidare med alla personer. Men nu när jag själv forskar har jag hittat bevis i några fall och kan styrka med källor för att gå vidare.
Jag hoppas att det framöver kommer att skrivas många spännande artiklar och levnadsbeskrivningar om denna släkt här på bloggen framöver. Dock så kommer jag endast att fördjupa mig i en av Peters Snyggs söner och ättlingar till en början, dvs min egen gren soldaten Abraham Mod.
Ps du som är ättling till JOHAN Algot Johansson och JENNY Hildegard Svensson från Kinnarumma tillhör den 4e grenen i Ingelsbosläkten.

Ingelsbosläkten del 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen