I Vilhelm Mobergs fotspår

Visst är det härligt med sommar! En fin period att ge sig ut att besöka olika platser i vårt avlånga land. I vår resa mellan västkusten till östkusten så kom vi plötsligt på: – “Föddes inte Vilhelm Moberg här någonstans”. Vi gav oss ut på grusvägarna i Småland där han tagit sin berättelser om utvandrarna och Raskens. Ja även Vilhelm Moberg var “född under geväret” som han själv sa, i ett soldattorp.

Ja precis på denna plats stod hans fars soldattorp. Soldat no 132 Karl Moberg vid Konga kompani, Kalmar regemente. Precis som Raskens själv. Vilhelm Mobergs egen beskrivning av sitt barndomshem och uppväxt får tala för sig själv:

“Soldatstugan låg på en liten backe mitt inne i skogen – en blandskog av barr- och lövträd. Några åkerlappar av ett par tunnlands storlek hade brutits upp omkring den; här ur naturen för övrigt oförändrad sedan Skapelsens morgon. Bara ett stenkast från stugan rann bäcken förbi, Bjurbäcken, som bildade ägogräns till grannroten”.

I skrivande stund anno 1968 betraktar jag mina nio år på soldattorpets stugbacke som den lyckligaste delen av min levnad. “Jag för min del starkt medveten om att min växtgrund på en stenbacke i Småland har präglat hela min livssyn”.

Om du undrar var hans födelseplats ligger så skriv in Moshultamåla i din gps så kommer du snart fram till stenen.

Läs mer: Utvandrarleden, Vilhelm Mobergs födelsebygd, Utvandrarnasväg, Vilhelm Moberg – trailer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen