I min morfars fotspår på hans 90 årsdag – del 3

Det blev en fantastiskt spännande dag i Tidaholm. Nu hade jag jag hittat de soldattorp som tillhörde min morfars anor som jag letade efter denna dag. Men för att göra resan komplett så ville jag gärna hitta soldat 593 Lars Holm och 595 Pehr Nöjder på min mormors sida som tjänstgjorde på samma regemente och vid samma tid som flera av min morfars anfäder.

Ganska ofta så möts släkterna på olika håll genom århundradena och ibland är de kommande släktingarna t.o.m grannar. Morfars och mormors anfäder stred i samma regemente under samma krig.

Soldat 595 Lars Holm
Lars föddes 1748 och blev antagen som soldat 1775-02-27 på Skaraborgs regemente och Wartofta kompani. Han var då 26,7 år gammal. Lars soldattorp hette Holma tomten och låg i Karleby (Falköping). Soldattorpet finns kvar än idag och platsen heter idag Holmängen.

Lars första hustru hette Catharina Knutsdotter och tillsammans fick de sonen Pehr. Catharina avled troligtvis och Lars gifte om sig med Maja Thorsdotter och de fick 4a barn tillsammans.

1788 när Lars var 40 år och äldsta sonen Pehr var 20 år gammal stred regementet i Gustav den III:s Ryska krig 1788-1790. Lars kom aldrig hem till Holma tomten igen. 1791-09-06 avled Lars i “Finnaland” endast 43 år gammal och efterlämnade sig hustrun Maja Thorsdotter och de 5 barnen vilka några av dem var vuxna. Troligtvis avled Lars i fångenskap eller på ett sjukhus någonstans efter krigets slut.

Maja bor kvar i Holma tomten hos deras yngsta dotter Stina fram till hennes död 1825-01-14. Maja avled av “ålderdoms svaghet 76,5 år gammal. Kanske var Stina även hon soldathustru. Här återstår forskning.

Soldat 595 Pehr Nöjder
Pehr var kanske förgrymmad över att hans far inte kommit hem i från kriget trots att det gått över 1 1/2 år efter att kriget slutade. 9 dagar efter faderns Lars Holm död i “Finnaland” blev Pehr antagen som soldat vid faderns regemente och kompani.

1791-09-15 antas Pehr som soldat vid Skaraborgs regemente och Wartofta kompani. Pehr soldattorp låg i Slöta, Lilla Karleby (Falköping). Pehrs och hans första hustru Mertha Pehrsdotter fick 5 barm tillsammans i det lilla soldattorpet. Alla baranen föddes innan Pehr kallades ut i kriget mot Pommern.

1805 när Pehr var 36,8 år gammal drog han ut i kriget mot Pommern 1805-1807. 1808 deltar han i kriget mot Danmark. 1808-11-05  strax innan kriget mot Danmark tar slut blir Pehr sjuk i Vänersborg och han får avsked 40 år gammal

Pehr slutade som soldat pga sviterna efter kriget och blev torpare i Slöta (Falköping). Hans hustru Mertha Pehrsdotter avled 1830-06-09 under Mossagården där de var torpare tillsammans efter kriget. Mertha blev 67,6 år gammal. Pehr gifte om sig med Anna Larsdotter och de fick dotter Anna Maria 1833. Anna var betydligt yngre än Pehr, inte mindre än 33 år yngre.
Lars avled 1840-04-26 pga ålderdom i Mossagården, Slöts 71,6 är gammal. Hans hustru Anna Larsdotter avled även hon i Mossagården 73,5 år gamla 1873-12-01.

Tyvärr så lyckades jag inte hitta resterna efter soldattorpet på denna resa.
Det var slutet på denna resa i Tidaholm och Falköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen