I min morfars fotspår på hans 90 årsdag – del 1

Idag var var det släktforskningens dag. En dag där många föreningar bjöd på intressanta föredrag och utställningar runt om i vårt avlånga land. En perfekt dag att lära sig mer om släktforskning. Idag skulle min kära morfar Rune Åbom ha fyllt 90 år. Vad passade inte bättre än att åka till Tidaholm, till den kommun som morfar växte upp i och leta reda på platser där hans anfäder levt.
Tidaholms Genealogiska förening och Studieförbundet
Kl 11:00 öppnade Tidaholms Genealogiska förening  tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan sina dörrar i  Tidaholms biblioteket.  Det erbjöds föreläsning och forskarhjälp. Inte minst så hade Studieförbundet med sig en rad olika böcker som Hembygdsföreningar runt om i Tidaholms kommun gett ut i Samarbete med Vuxenskolan.
Jag hade förberett mig kvällen innan på lite frågor. Målet med dagen förutom att besöka föreningens fina lokaler i biblioteket och botanisera i bland Hembygdsböckerna var också att ställa frågor vart jag kunde hitta några av de soldattorp jag var osäker på. Efter en trevlig stund i biblioteket var det dags att ge sig ut i skog och mark där jag hör hemma, bland mina soldater.

Ryttare Lars Friberg
Jag har sedan ett tidigare besök i Tidaholm och besökt platsen där ryttare torpet för Lars Friberg hade varit. Nu var det dags för att besöka hans två söners soldattorp. Men jag behöver ändå börja med att beskriva Lars Fribergs soldatliv innan jag kommer till sönerna.

Lars Friberg blev ryttare vid Västgöta kavalleri regemente 1741 när jan var 24 år gammal. Han var en ärrad krigsveteran från Pommerska kriget 1757-1762 där han hamnade i Preussisk fångenskap 1760-09-22 till 1760-12-05. Han och blev illa sårad  under kriget och fick genomgå trepanation, dvs att de gjorde hål i huvudet på honom. Han fick genomgå avancerad kirurgi för att klara livet. När han var 59,9 år gammal fick han avsked och blev gratialist. Lars och Karin födde 8 barn i ryttarbostaden i Fröjered. Två av dem, sönerna Jean född 1741 och Lars född 1752 blev soldater vid Skaraborgs regemente.
Lars Friberg är min morfars farmors farfars farfar.
Lars Fribergs och Karin Pehrsdotters levnadsberättelse
Lars Friberg hamnar i fångläger och blir svårt skadad

Soldat 894 Jean Tiberg
Jean föddes 1746 och som 22 åring 1769-05-10 blev han soldat i Brobacka soldattorp under Ingemarstorp i Agnetorp (Tidaholm). Han tjänstgjorde på 2a majorens kompani (Kåkinds kompani) vid Skaraborgs regemente. Trots att fadern kom hem ila sårad efter kriget i Pommern valde Jean soldatlivet. Precis som fadern blev Jean en krigsveteran. 1788-1790 så deltar Jean i Gustav den III:s ryska krig.

Jean kommer hem i från kriget helskinnad till sin fru Catharina. Innan Jean åkte ut i kriget hade de tillsamman 7 barn. Under tiden han var ute i kriget i Finland födde Catharina deras 8e barn. Efter kriget blev det 3 barn till i familjen. Lars var 52 år när deras sista barn föddes. Deras son Johannes som föddes 1782 och han blev  soldat precis som sin far och sin farfar. Detta till trots vad som hände hans farbror Lars Dunder i kriget mot Ryssland.

Jean Tiberg är min morfars farmors farfars far.
Jean Tiberg och Catharina Jonasdotters levnadsberättelse
Skaraborgs regemente  och Jean Tiberg deltog i kriget mot Ryssland


Soldat 877 Lars Dunder
Lars var 6 år yngre än sin bror Jean. Även Lars ville mönstra på som soldat för 2a majorens kompani (Kåkinds kompani) precis som sin bror hade gjort. 1776-01-26 blev Lars Dunder antagen som soldat 23,9 år gammal.
Lars och hans hustru bodde i soldattorpet “Bygget” i Skråman i Fröjered (Tidaholm). Lars tillhörde samma korpralskap som sin äldre bror. När kriget mot Ryssland bröt ut var deras föräldrar redan döda. 1788 var Lars 36 år gammal och hade tillsammans med sin hustru Kerstin 4a barn i soldattorpet. Lars kommer inte hem i från kriget utan dör i fångenskap i Pskov Ryssland 1790, 38 år gammal och efterlämnar hustrun Kerstin och de 4a barnen.

Kerstin gifte sig senare med soldat 814 Carl Hurtig som slogs sida vid sida med Lars Dunder och hans bror Jean Tiberg i samma kompani. Kerstin och Carl får 1795 en son tillsammans som de döper till Lars. Detta säkerligen efter Lars Dunder. Tyvärr så avlider sonen Lars endast 1,7 år gammal i soldattorpet Högaruder i Norra Fågelås (Hjo). Soldattorpet Högaruder finns kvar än idag.

Lars Dunder är min morfars farmors farfars farfars son.
Lars Dunder, Kerstin Nilsdotter  och Carl Hurtigs levnadsberättelse
Kerstin förlorar sin man 1790 i Ryssland och finner kärleken igen

Soldat 869 Johannes Blank
Jag hade vid en tidigare resa i Tidaholm besökt Jean Tibergs son Johannes Blanka soldattorp. Jag skriver lite om detta även nu för att få ihop berättelsen om denna familj.

Johannes föddes 1782 i Brobacka soldattorp av soldat Jean Tiberg och Catharina Jonasdotter. 1804-10-21 antas Johannes Blank som soldat 869 vid 2a majorens kompani (Kåkinds kompani) precis som hans fars Jean och hans avliden farbror Lars Dunder hade gjort.

Johannes bodde i Tjärhemmet soldatboställe under Storegården i Avklinga (Tidaholm) tillsammans med hustrun Stina Larsdotter och 6 barn
1805-1807 deltar Johannes i Gustav IV Adolfs krig mot Napoleon i Pommern. 1807-07-14 blir han blaserad (skadad vid Steinhagen, Tyskland. Han kommer hem efter kriget mot Napoleon och endast någon månad senare deltar Johannes i kriget mot Danmark 1808-1809. Johannes överlever även kriget mot Danmark. Johannes avlider 1822-02-22 endast 39 år gammal.
Johannes och Stinas äldsta son föddes 1806 när Johannes stred mot Napoleon. Sonen döps till Johannes och även han går i sin far, farfars och farfars fars fotspår och blir soldat och får soldatnamnet Kron 1828.

Johannes Blank är min morfars farmors farfar.
Johannes Blank och Stina Larsdotters levnadsberättelse
Johannes Blank skadad i Steinhagen i Sveriges krig mot Napoleon
Johannes Blank blev skadad i kriget mot Napoleon och fortsatta mot Danmark

Soldat 465 & 474 Johannes Kron
Tyvärr så hittade jag idag ingen ledtråd till vart Johannes Blanks förstfödda son soldat Johannes Krons två soldattorp låg någonstans.

Johannes Blank föddes 1806 och blev antagen som soldat 1828-02-04 Wartofta kompani på Skaraborgs regemente och fick nummer 465. Soldattorpet var under Kronogården i Raby, Hångsdala (Tidaholm). 1844-01-26 blev han överförd till nummer 474 vid samma kompani och regemente. Torpet låg under Nohlgården i Suntak (Tidaholm). Johannes hade haft två fruar som gått bort. Med Maria Andersdotter fick han inga barn (vad jag vet) och med Gustava Söderström fick de sonen Johan Kron 1850. Men Gustava Johansdotter fick han 5 barn.

Johannes Kron var min morfars farmors far.
Johannes och Gustavas dotter Charlotta Kron var min morfars farmor.
Johannes Kron, Maria Andersdotter, Stava Söderström och Gustava Johansdotters levnadsberättelse
Charlotta Kron och Gustaf Åboms levnadsberättelse
Vackra Suntak i Västergötland

Den äldre kvinnan på bilden nedan är soldatänkan Gustava Johansdotter Kron, född 1820, död 1916. Hon blev 96 är gammal. Det yngsta barnet på bilden är min morfars far Karl Åbom.

4 kommentarer

 1. Åsa Simonsson

  Hej!
  Jag har ganska nyligen börjat släktforska och hittade till minarotter.nu i samband med att jag spårar anorna på min morfars sida, där det finns många soldater.
  Du har verkligen hittat mycket intressanta uppgifter och det var en kul överraskning att upptäcka att du och jag har samma anor. Lars Dunder är min mf ff mf f, och således är Lars Friberg min mf ff mf ff.

   • Åsa

    Jag planerar absolut att besöka Dunders soldattorp, men också en hel del andra torp och platser. Har i dagarna börjat skriva filmmanus då min släktforskning ska bli film. Det blir ett rätt stort projekt eftersom jag inte bara har anor i Skaraborg, utan även i Värmland, Bohuslän och Skåne. Och jag själv bor en bit norrut…
    Tack för en intressant och mycket innehållsrik hemsida! Det märks att släktforskningen är något du brinner för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen