Bibelmysterier i bokhyllan

I min bokhylla finns två ädle biblar. Ena bibeln är från en  Carl Magnus Johansson som föddes 1831 och den andra bibeln från Gustav Einar Johansson som konfirmerades 1914 i Kungsäter, Halland. Frågan är vilka tillhörde biblarna och hur kom dom i släktens ägo?

I en stor koffert efterlämnade min mormors bror Göte och hennes syster Lena massor med kort och brev. Det har varit oerhört intressant att gå igenom allt för att berika släktforskningen och för att digitalisera materialet så att alla släktingar kan ta del av det. I denna koffert finns dessa två biblar och en sångbok från julafton 1930. När jag söker i släktforskningen efter de namn som är inskrivna i böckerna så hittar jag inget. Så frågan är vems är det och hur hamnade i kofferten?

Bibel tillhörande Carl Magnus Johansson född 20 i november 1831
Bibel tillhörande Carl Magnus Johansson född 20 i november 1831

Den yngsta bibeln som var till Gustav Einar Johansson konfirmation 1914 i Kungsäter och hans sångbok från julafton 1930 blir min första utmaning. Jag söker på Kungsäter församling i Halland och finner en konfirmationsbok från 1914. Javisst finns Gustav Einar Johansson i församlingens konfirmationsbok. Jag letar upp honom i församlingsboken och finner att han bor hemma hos sina föräldrar. Tyvärr så slutar församlingsböckerna tidigt i Kungsäter men CD skivorna Sveriges befolkning och Sveriges dödbok 1901-2013 hjälper mig fram.

I konfirmationsboken hade jag fått fram när han var född och i dödboken när han hade avlidit och i vilken församling.  Trots detta så hittar jag ingen koppling till släkten. Jag hittar heller inga barn till honom. Det blir att beställa första sidan på hans bouppteckning för att hitta hans bröstarvingar. Efter några veckor får jag första sidan på hans bouppteckningen av Riksarkivet.  Mycket riktigt, han hade inga bröstarvingar. Jag finner att han var gift med en kvinna från Växjö. Men inte heller hon verkar ha en koppling till släkten. Hmm…

Då hans alla syson är döda blir det att beställa ett av syskonens bouppteckning. Landsarkivet i Halmstad är snabbare än Göteborg vilket är trevligt. Här hittar jag att han syster Berta hade sex barn. När jag letar efter dem i så finner jag att bara två lever. Jag chansar att söka på det yngsta barnet i familjen. Jag söker henne via nätet och hittar ett namn och adress som verkar möjligt. Jag chansar och ringer. En dam svarar och jag presenterar mig och berättar att jag håller en bibel och en sångbok i min hand från hennes morbror i min hand. Någon koppling till min släkt hittar vi inte. Men vem vet den kan visa sig längre fram. Jag berättar att jag har tagit mig tid för att finna Gustav Einar Johansson född 1889 släktingar för att överlämna böckerna. Detta tackar hans systerdotter förr.

Ja det känns trevligt att få lämna över dessa böcker som nu har 100 år på nacken för någon att minnas Gustav Einar från Kungsäter. Har du någon bibel eller gammal bok i bokhyllan? Ta en titt i boken och leta efter ledtrådar. Kanske är det din släktings bok eller kanske någon annans. Varför inte leta rätt på personen?

Nu har jag ett snart 200 åriga bibel i bokhyllan som skall utredas. Vem var Carl Magnus Johansson född den 20 i november 1831? Just nu vet jag inte. Att försöka tyda insidan på bibeln blir den första uppgiften…

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen