En vinterresa till Od

Denna soliga söndag beslöt jag och min dotter att åka ut till Od i Herrljunga för att se vart soldattorpet där hennes farfars farmor växte upp. Tänk om vi kunde hitta soldattorpen där hennes farfars farmors, far och morföräldrar levde sina liv. Det hade varit kanon kul. Ut i solen med boken torp och backstugor i Od och med en bra GPS gav vi oss ut i vår Countryman på vintervägarna i Od.

Torp i Od (81, Stenbygget, 137 Granelund, 105 Aspelund)
Torp i Od (81, Stenbygget, 137 Granelund, 105 Aspelund)

Ods kyrka och sockenhus
Första stoppet på resan i Od blev kyrkan och sockenhuset som ligger riktigt vackert mitt i Od. Od är en riktigt fin by med dels öppna fält och dels en mer tättbebyggd del. Givetvis så finns det många fina hus och stugor ute i skog och mark.
Läs om torp och backstugor i Od

Soldattorp Granelund (nr 137)
Andra stoppet på vår resa skulle bli soldattorpet Granelund som på sin tid var under Storegården. Soldattorpet skulle ligga i Galtholmen. När vi kommer fram till Galtholmen så hittar vi trevliga människor som vi frågar om vart vi kan hitta torp 137 i boken torp och backstugor i Od.
Första personen var lite osäker på vart torpet skulle ha legat. Vi försökte följa beskrivningen i boken. “Beläget ca 100 m från vägen mot Högadammen”. Ja nu var det inte 100 m från dagens hus som ligger i Granelund utan 100 m från det gamla Granelund torp (torp 107 Granelund i torp och backstugor från Od).
När vi beger oss från Högadammen (torp 109) till Granelund så möter vi på dess ägare som är ute och går med sin hund. Hon visar oss mer än gärna vad soldattorp Granelund låg någonstans och vart ladugårdens grund finns. Samtidigt visar hon var det gamla torp Granelund låg med en stor jordkällare intill. Runt om Granelund i Galtholmen låg det förr fullt med torp. Idag är det bara det nya Granelund kvar som byggdes ca 1930 efter det gamla brann.
Soldat 440 Jonas Spak
I soldattorp Granelund bodde soldat 440 Jonas Spak född 1775 och som stred i 1805-1807 i Gustav IV Adolfs krig mot Napoleon i Pommern. Ganska precis efter att han kom hem från Pommern och överlevt flykten genom Tyskland så deltog han tillsammans med de övriga i Gäsene kompani, Älvsborgs regemente i kriget mot Danmark. Jonas Spak stred i Bohuslän mot norrmännen kom den 27 september 1808 att avlida i Göteborg. Troligtvis i sjukdom 33 år gammal. Annika Jonsdotter som endast var 9 år gammal när fadern dig i kriget kom att återkomma till födelsehemmet soldattorp Granelund som soldathustru.
Läs Jonas Spaks levnadsberättelse
Läs om när Jonas Spak och Älvsborgs regents deltog i kriget i Pommern och Danmark: del 1, del 2
Soldat 440 Johannes Ryd (Rud)
Annika Jonsdotter kom att gifta sig med Johannes Ryd som blev soldat. Han kom att få samma nummer 440 som hennes far och de bodde i samma soldattorp och brukade samma mark som hennes far. Johannes hade tur. Han kom att bli soldat i fredstid så Annika och deras barn slapp att mista sin far som hon hade gjort. Efter att Johannes blev gratialist dvs pensionär så flyttade han och Annika till torp Aspelund under Holmåkra rote.
Kvar av soldattorpet Granelund där två generationer slet som soldater finns idag bara lämningar efter ladugården i åkerkanten. Men visst är det helt magiskt att stå vid den åker som sin farfars mormors morfar och mormor levde och inte nog med det så även min farfars mormors far och mor. Man står helt klart på helig mark. Soldattorpet såldes på auktion till Hjalmar Selander 1915 för 600 kronor efter indelningsverkets slut.
Läs Johannes Ryd (Rud) och Annika Jonsdotter levnadsberättelse

Torp Aspelund (nr 105)
Vi fick tacka för det trevliga besöket i nya Granelund och fara vidare innan mörkret kom. Nästa stopp skulle bli torp Aspelund. För att komma fram till torp Aspelund som faktiskt ligger ganska nära soldattorpet Granelund men då får man ta sig genom skog och mark i snön. Vi väljer att ta oss med bil runt. Får att ta sig till torp Asplund så får man åka längst ut på en skogsväg som är riktigt lång. Väl framme vid vändplatsen för skogsfordonen stod stolpen som visade att här har torpet stått. Det finns idag inget kvar att torp Aspelund. Byggnaderna var belägna där vändplatsen är idag.
Gratialist Johannes Ryd (Rud) och Annika Jonsdotter
Efter att Johannes slutat som soldat flyttar de till torp Aspelund 1853. 1860-11-28 avlider Annika av “ålderdom” 61 år gammal i torp Aspelund och 1869-03-20 avlider Johannes i torpet av “lunginflammation” 69 år gammal.
Soldat 423 JOHAN Emamuel Gill och Charlotta Johansdotter Rud
Tre år efter att Johannes avled i torp Asplund gifter sig hans dotter Charlotta Johansdotter Rud med soldat 423 JOHAN Emanuel Gill 1872-10-26. Johan hade redan 1867 antagits som soldat vid Gäsene kompani, Älvsborgs regemente. Troligtvis hade inte Johan fått tillgång till något torå då han var ogift. Men 1872 kliver då båda in i torp Aspelund som nu har blivit soldattorp. Charlotta bor nu i i sitt föräldrahem men inte nu som soldatdotter utan som soldathustru precis som hennes mor Annika Jonsdotter.
Familjen Gill
Johan Gill kom att bli den sista indelta soldaten i den sista som bodde i torp Aspelund. Charlotta Johansdotter Rud avlider i soldattorpet 1889-10-17 i “kräfta” dvs cancer 47,8 år gammal. Johan flyttar sedan till Borås för att bli stenarbetare. Han gifter om sig och avlider 1921-11-17 i Borås 73 år gammal. Johan hade fyra döttrar. Hans äldsta dotter (som han fick innan äktenskapet med Charlotta) Jenny Akolina Gill emigrerar 1901 i Dawson, Minnesota 33 år gammal. Dottern Adelina Eleonora migrerade 1898 till Dawson, Minnesota. Yngsta dottern Severina Elisabet avlider endast 7 månader gammal 1884-05-23 i “bröstvärk”. Kvar hemma i livet och hemma i Sverige blir min farfars mor Agda EMILIA GILL född 1873-06-26 i torp Aspelund och dör 1939-04-18 i Viskafors och är begravd i Kinnarumma.
Läs JOHAN Emanuel Gill och Charlotta Johansdotter Rud levnadsberättelse
Läs om historien om Johan Gill, tre kvinnor och om döttrarna som emigrerade

Soldattorp Stenbygget (nr 81)
Även Johannes Ryd (Rud) var född i ett soldattorp precis som sin fru. Johannes var son till soldat 421 Anders Liljegren och Catharina Jonsdotter och föddes i Stenbygget (nr 81). Soldatboställe nr 421 kallades Stenbygget och var under Holmåkra Backgården 6:3. Det som fanns kvar av byggnaderna förstördes vid ombyggnaden av landsväg 182, 1970. Det sin finns kvar i dag är stenlämningar.
Soldat 421 Anders Liljegren
Anders föddes 1744  i Östra Bränning och antas som soldat 421 för Holmåkra Backgården och bor i Stenbygget. Anders strider för Gäsene kompani, Älvsborgs regemente 1788-1790 i Gustav den III:s Ryska krig 44 år gammal. Anders tar avsked 1805-05-13, 60,9 år gammal.
Familjen Liljegren
Anders bor i soldattorpet Stenbygget med sin första hustru Britta Persdotter. Britta är 16 år äldre än Anders. Britta är född 1728 och avlider 1797-11-19 av “ålderdom” 69 år gammal. Anders gifter om sig  53,6 år gammal med Catharina Jonsdotter 1798-02-03 som då är 37 år gammal och som är 16 år yngre än honom själv.
Som gratialist bor Anders och Catharina Jordlotter i Österod, Torstensgården och bor där på ägorna. Anders avlider 1814-10-16 av “ålderdom” 70 år gammal. Det är ännu oklart vad som händer Catharina Jonsdotter.
Läs Anders Liljegrens levnadsberättelse

Soldater i Härna och Grovare
Ja nu finns det än mer släktingar till de som är beskriva ovan som är soldater. Inte minst på Johan Gills mor sida där de har varit soldater i generationer både på hans mors fars och mors sida På Johans Gills mors fars sida så är de soldater i Härna och på Johan Gills mors sida är de soldater i Grovare. För att komma vidare att hitta deras soldattorp återstår en del arbete.
Läs: Under 250 år tjänade min farfars släkt Älvsborgs regemente
Stora Mollungen
Ja nu var resan till Od nästan slut. Jag och dottern avslutade resan i vintriga Od med att ta ett par kort på Stora Mollungen som min morfar var föreståndare för på 1950 talet. De flyttade från Od och Stora Mollungen 1958.

Slutet gott allting gott på denna resa. Till våren lär vi återkomma till Od för att hitta nya platser och inte minst se bokskogarna i sin prakt.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen