Torp och backstugor i Od

I letandet i efter min farfar Torsten Johanssons rötter så har jag nu hamnat i Od. Jag förstår att i Od så har familjerna jag hittat varit en del i den svenska historien och bidragit med sina liv för Konungen och Fäderneslandet under 1700 och 1800 talet. I letandet efter rötterna så fick jag en spännande kontakt med hembygdsföreningen och en av författarna till boken “Torp och backstugor i Od”

Torp och backstugor i Od
Boken: Torp och backstugor i Od

Hitta platserna som anfäderna bott på
Något som jag tycker är oerhört intressant förutom att hitta sina rötter i husförhörslänger och mönstringsrullar så är det att lära känna socknen som anfäderna har levt i. Det absoluta målet med min forskning är att hitta platserna som de har levt på. Vad är inte mer häftigt än att stå på den mark som någon har brukat i generationer bort. Kanske finns endast några få bevis kvar av att det har varit ett torp men du vet att det var här de bodde.
I letandet efter platserna så är givetvis husförhörslängderna A & O. Att kartlägga namnen på platserna de bott på. Sen behövs också hjälp av människor som kan sin hembygd. I detta fallet tog jag kontakt med Holger Sandin i Gäsene Hembygds- och Fornminnesförening. Ett stort tack till Holger som hjälpte mig med material att hitta platserna som jag sökte och som skickade mig boken Torp och backstugor i Od.

Hembygds, fornminnesföreningar och byalag
Hembygds, fornminnesföreningar och byalag runt om i vårt land gör verkligen ett fantastiskt jobb. Od-Alboga Byalag beslöt att 1988 att göra en inventering av torpbebyggelsen och människorna.1995 gick boken i tryck. Boken innehåller en föredömlig forskning kring torpen och dess människor. Inte minst så innehåller boken en stor och detaljerad karta över alla torpen. Jag ser verkligen fram emot att åka ut till Od med gummistövlar och kamera för att leta mig bak i tiden till 1700 och 1800 talet men även till 1950 talets platser som släkten bott på.

Jag ringde Olle Wallgren som var en av författarna till boken. Olle kände genast igen mitt efternamn och kom i håg min morfar Rune Åbom. Morfar arbetade på 1950 talet som föreståndare för Stora Mollungen. Olle minns han väl och vilket fint arbeta han gjorde tillsammans med John som hade hand om djuren och ladugården.
Hembygdsföreningar i Herrljunga kommun

Crea Diem Bokcafé
Till våren ser jag verkligen fram emot att ta en kopp kaffe och äta pannkakor med grädde och sylt i Ods eget bokcafé Crea Diem. Då kommer platser att besökas och dokumenteras från förr. Här har ju faktiskt släkten bott sedan ca 1600 talet fram till 1958. Ja egentligen bor faktiskt släkten kvar. Inte just i Od men i Ljung och Annelund bara 7km därifrån. Ja postadressen till Od är Ljung så visst kan man säga att min farfar Torsten Johansson släkt har inte kommit någonstans rent geografiskt på 400 år.
Crea Diem Bokcafé

Om Od
Od socken ligger i Älvsborgs län, Gäsene härad och tillhör sedan 1974 Herrljunga kommun. Redan 1394 nämns Od i historiska skrifter och då som Ood vilket betyder vadställe. Men här finns lämningar redan från stenåldern. Vi är minst sagt på historisk mark. År 2000 bodde här ca 380 personer.

Ods församling har medeltida ursprung. Församlingen var tidigare moderförsamling i pastoratet Od, Molla, Alboga och Öra. 2010 blev församlingen en del i Östra Gäsene församling. Kyrkan ligger ca 7 km från Annelund. Kyrkan är i från 1100 talet.
Ods kyrka

Od kyrka från 1100 talet
Od kyrka från 1100 talet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen