Historien om Johan Gill, tre kvinnor och om döttrarna som emigrerade

Soldaten och senare stenarbetaren Johan Gill från Od har en spännande levnadsberättelse. Hans liv korsar tre kvinnor, två av dem har han barn med och två var han gifta med. Två av hans döttrar kom att emigrera till Dawson, Minnesota, USA. Låt oss berätta Johan Gills berättelse.

Johan Gill
JOHAN Emanuel Andersson (som han hette innan han blev soldat och fick namnet Gill) föddes 1848-06-28 i Höglund torp i Grovare, Ulricehamn av torparen Anders Andersson och Maria Magnusdotter. 1866 när Johan är 18 år gammal så lämnar han föräldrahemmet och börjar arbeta som dräng i Högagärde, Grovare.

Johan, Anna Britta och dottern Jenny Alkolina
När han arbetar på Högagärde så träffar han pigan Anna Britta Johansdotter på gården. Anna Britta är född 1826 i Fänneslunda, Ulricehamn och är 21 år äldre än Johan. Trots åldersskillnaden så rullar Johan och Anna Britta runt i halmen under det året Johan är på gården. I början på 1868 så börjar magen synas på Anna Britta. 1868-05-28 så föds Jenny Alkolina i Högagärde. I födelseboken i Grovare så står hon som “oäkta” och faderns namn är inte uppskrivit.

Johan lämnar Högagärde precis när Anna Britta blir gravid. Kanske hon inte ens visste om att hon var gravid när Johan flyttade till Od, Herrljunga för att bli soldat. 1867-09-20 antas Johan Emanuel Andersson som soldat och får namnet Johan Gill. Johan blir soldat 423 vid Gäsene kompani på Älvsborgs regemente och är soldat för Örkestorp i Od.

1870 så flyttar Anna Britta och dottern Jenny Alkolina till Brännebo i Grovare och hon gifter sig med Johannes Johansson. I församlingsböckerna så står Jenny Alkolina skriven hos sin mor och styvfar i Brännebo.

Johan blir soldat
Normalt skulle en soldat vara gift eller inom tre månader gifta sig för att kunna få tillgång till sitt soldattorp. I Johans fall verkar han först 1872-10-19 få tillgång till soldattorpet, torp Aspelund under Holmåkra Skattegården i Od. Då har det gått fem år. Mellan att han antas som soldat och flyttar in i torp Aspelund i Od bodde han i Rulsgärde, Grovare (1867-1870) och hemma hos sin mor och syskon i Högelund, Grovare (1871-1872).

Johan och Charlotta
1872-10-19 gifter sig Johan med soldatdottern Charlotta Johansdotter Rud. Charlotta är född 1841-12-31 i Galtholmens soldatbostad i Od. Hon är dotter till soldat 440 Johannes Ryd (Rud) och Annika Jonsdotter. När Johan och Charlotta gifter sig är hon 30 år han är 24 år gammal. Charlotta hade innan arbetat som piga på olika platser i Skövde och Od innan hon bildar familj med Johan.

Johan tar över torpet av svärfar
Charlottas föräldrar flyttade redan 1853 till torp Aspelund efter att Charlottas far fick avsked som soldat samma år. I torpet avlider Charlottas mor Catharina Jonsdotter 1860-11-25 av “ålderdom” 61 år gammal. 1869-03-20, 69 avlider Charlottas far den fd soldaten Johannes Ryd (RUD) 69 år gammal i lunginflammation. Innan Johan och Charlotta tar över torpet så bor Charlottas syster Johanna där med sina fem “oäkta” barn“. Charlotta och Johan tar över torpet 1872 och använder det som soldattorp. Systern Johanna bor kvar i torpet eller i ett hus i närheten med sina barn som “inhyses“. Systern Johanna bor kvar i torp Aspelund ända till 1923-12-18 då hon avlider 88 år gammal. Det är 25 år efter att Johan Gill själv flyttar i från soldattorpet 1898.

Familjen – Johan förlorar barn och hustru
Johan och Charlotta får tre barn tillsammans i soldatbostaden. Agda EMILIA Gill föds 1873 (min farfar Torsten Johanssons mor), Adelina Eleonora föds 1878 och Severina Elisabet föds 1883. 1884-05-23 blir dottern Severina Elisabet sjuk och avlider i “bröstvärk” endast 7 månader gammal. 1889-10-17 mister Johan och de de två kvarvarande barnen Charlotta. Hon gick bort endast 47 år gammal i “kräfta” (cancer) i soldatbostaden. Adelina Eleonora är 11 år när mamma går bort och Emilia är 16 år gammal.

Familjen Johan Gill i soldattorpet torp Aspelund för Örkestorp, Holmåkra rote, Od 1879-1897 (Bild från www.arkivdivital.se)
Familjen Johan Gill i soldattorpet torp Aspelund för Örkestorp, Holmåkra rote, Od 1879-1897 (Bild från www.arkivdivital.se)

Jenny Alkolina Gill
1889-11-15 så dyker hans första dotter Jenny Alkolina upp som han hade med den 21 år äldre Anna Britta Johansdotter. Jenny Alkolina har alltså flyttat in till sin far och två halvsystrar i torp Aspelund. Hon bor här tillsammans med sin far ända fram till 1898-11-04, dvs 10 år. Jenny Alkolina bär också Johans efternamn.

Det verkar ha varit lite oklart om Johan var far till Jenny Alkolina eller inte. Kanske var det administrativt krångel eller så var något oklart mellan Johan och Anna Britta Johansdotter.  Det vi vet att 1882 så står det at Jenny Alkolina är “Upptagen som fosterdotter åt soldaten Joh Gill i Holmåkra Ods fs. Adm 82.“. Senare står det att: “Gills dotter före äktenskap“, “Af Gill för på domb (dom) förklarad för hs (hans) dtr (dotter)“. Men han verkar åtminstone till slut ha tagit ansvar för sin dotter som bor med honom och hennes halvsystrar. Efter att systrarna flyttat ut från torp Aspelund och Johan gått i pension så flyttar de båda till Borås.

Agda EMILIA Gill
Dottern Agda EMILIA Gill flyttar till Varnum 1896 och lämnar torp Aspelund då hon har tagit ut lysning. 1913 föder hon min farfar Torsten Johansson. Emilia är Johans enda barn som kom att växa upp i Sverige. Så min farfar Torsten Johansson hade inga kusiner på sin mammas sida i Sverige.

 Adelina Eleonora Gill – Emigrerar
Adelina Eleonora emigrerade till “Norra Amerika, 1898-04-15”. När jag söker henne bland andra emigranter så ser jag att hon emigrerar 1898-04-27 till Dawson, Minnesota, USA.

Johan och dottern Jenny Alkolina Gill flyttar till Borås
Johan blir gratialist ca 1898 dvs har går i pension som soldat 50 år gammal. Han tjänade som soldat i 31 år.  Johan sänder iväg sin dotter Adelina Eleonora till USA 1898-04-15 och 1898-04-11 flyttar han och Jenny Alkolina till Lugnet 16 B i Borås.  1899 blir Johan stenarbetare.

Jenny Alkolina – Emigrerar
När de bor på Lugnet 16B i Borås så beslutar sig Jenny Alkolina att emigrera. Hon reser efter sin halvsyster till Dawson, Minnesota, USA 1901-07-19.

Johan gifter sig med Anna Christina Hultman
Efter att sista barnet nu lämnat boet och han har varit änkeman i 12 år så gifter han sig med Anna Christina Hultman. Hon föddes 1866-09-31 i Od. Hon tidigare fött dottern Elsa Viktoria född 1894-12-04. Barnet är fött utanför äktenskap och fadern är inte inskriven i födelseboken. Åldersskillnaden mellan dom båda är 18 år när de gifter sig. Johan är 53 år och Anna Christina 35 år gammal när de gifter sig 1901-12-04.

Johan avlider
Familjen bor 1901 i Bäfverdalen, Borås där Johan är grovarbetare. Anna Christina arbetar som väverska. 1902 är han åter stenarbetare och bor på Lugnet 16B. I slutet på 1903 flyttar de en tid till Rångedala (hittar dom ej där) och de flyttar tillbaka till Borås (vet ej när). 1921-11-17 avlider Johan Gill 73 år gammal i Lugnet 19, Borås i lunginflammation.

Anna Christina Hultman Gill avlider
Anna Christina Hultman verkar inte ha gift om sig. Hon bor kvar i Lugnet till 1930. 1945-05-31 avlider Anna Christina Hultman Gill i Ramnalid, Borås 78 år gammal. Vad som har hänt hennes dotter är än oklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen