Rötter i Dimbo från 1600-talet

Med stor spänning och envetet forskande så har vi hittat  att Åbom släktens äldsta rötter kommer i från Dimbo. 1706 föds Anders Larsson i Kulan, Dimbo av föräldrarna Lars född 1683 och Ingrid född 1680. 
Vi är idag 10-11 generationer bort från när Lars och Ingrid levde i Kulan. Lars och Ingrid födde sonen Anders Larsson som bildade familj med Elin Jonsdotter född 1704 (forskning pågår). Med deras fem barn bodde de i Bäckgården. Anders avlider 1773 i Bäckgården 67 år gammal av rödsot (oklart vart Elin tar vägen).

Anders Larsson födelsebok 1706-11-21 Dimbo (Bilden kommer i från arkivdigital.se)
Anders Larsson födelsebok 1706-11-21 Dimbo (Bilden kommer i från arkivdigital.se)

Anders Larsson och Elins Jonsdotters dotter Ingegerd Andersdotter föds 1746 och gifter sig med Bengt Andersson född 1750. Som 16 åring 1767 arbetar Bengt Andersson som dräng i Bäckgården hos Ingegerds föräldrar. De fick tre barn tillsammans och bodde tillsammans i Kulan från 1776. 1805 avlider Bengt 55 år gammal av lungsot. 1820 avlider Ingegerd 73 år gammal av ålderdom. Båda avlider i Kulan.
Famijen Anders Larsson vid Bäckgården, Dimbo 1763-1766 (Bilden kommer i från arkivdigital.se
Famijen Anders Larsson vid Bäckgården, Dimbo 1763-1766 (Bilden kommer i från arkivdigital.se

Bengt Andersson föddes i Skräddaregården av föräldrarna Anders Bengtsson född 1722 och Elin Bengtsdotter född 1723. Anders Bengtsson fick två barn med Elin Bengtsdotter. Anders Bengtsson dör (oklart när) och Elin bildar familj med en ny man och får två till barn i Skräddaregården.
Familjen Bengt Andersson Kulan i Dimbo 1797-1808 (Bilden kommer i från arkivdigital.se)
Familjen Bengt Andersson Kulan i Dimbo 1797-1808 (Bilden kommer i från arkivdigital.se)

Bengt Andersson och Ingegerd Andersdotters son Anders Bengtsson född 1776 gifte sig med Maria Svensdotter född 1784 i Varv (forskning pågår). 1810 flyttar Maria Svensdotter in i Kulan och hennes man Anders Bengtsson 33 år gammal tar över gården av sin far Bengt Andersson. 1827 avlider Anders Bengtsson 50 år gammal av kolik (vad som händer med Maria är oklart). Anders Bengtsson och Maria Svensdotter föder dottern Cajsa Andersdotter 1822.
Familjen Anders Bengtsson i Kulan Dimbo 1821-1828 (Bilden kommer i från arkivdigital.se)
Familjen Anders Bengtsson i Kulan Dimbo 1821-1828 (Bilden kommer i från arkivdigital.se)

Cajsa Andersdotter gifter sig med Johannes Andersson som senare fick namnet Åbom. De fick sex barn tillsammans, där ibland Gustaf Åbom som är min morfars farfar. Alla ättlingar till Gustaf Åbom finns fram forskade.
Om forskningen
Prästerna i Dimbo under slutet på 1600 talet och under 1700 talet använde inte alltid året en person var född utan skrev hur gamla de var vid tillfället som boken fördes vilket försvårar och mer kontroller behövs för att undvika fel. Det framkommer inte när personer flyttade mellan gårdarna vilket gör det svårt att veta vart personerna tog vägen.
Läs mer om min morfar Rune Åboms anfäder:
Farfar och farmor: Anders GUSTAF Johansson Åbom och Augusta CHARLOTTA Kron
Farfars far och mor: Johannes Andersson Åbom och Cajsa Andersdotter
Farfars farfar och farmor: Anders Jonsson och Stina Carlsdotter
Farfars morfar och mormor: Anders Bengtsson och Maria Svensdotter
Farfars morfars far och mor: Bengt Andersson och Ingegerd Andersdotter
Farfars morfars farfar och farmor: Anders Bengtsson och Elin Bengtsdotter
Farfars morfars morfar och mormor: Anders Larsson och Elin Jonsdotter
Farfars morfars morfars far och mor: Lars och Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen