Vackra Suntak i Västergötland

I helgen som gick tog vi oss en tur med husbilen genom Västergötland. När vi kom fram till byn Suntak i Tidaholm var vi bara tvungna att stanna. I Suntak hamnar man mitt den svenska historien. Här finns ett gravfält från järnåldern, en kyrka från medeltiden, en fin gård från 1700-talet och Mariebergs Herrgård där många statare har arbetat.
Det var riktigt spännande att besöka byn Suntak. Inte minst när man står utanför Suntaks gamla kyrka och i sitt inre kan se sin anfader soldat Johannes Kron stå utanför kyrkan med sina rotekamrater och exicera med sina gevär på söndagen, hans fru och barn passerar stolt sin man och far påväg in i kyrkan som byggdes 1130.
Johannes Kron kom från en soldatfamilj som tjänstgjort i fyra generationer och byn kände säkerligen till den soldatsläkt han kom i från. Hans far Johannes Blank slogs mot Napoleon 1805 och att han hade blivit sårad i kriget men trots detta stred han även mot Dansken 1808. Historierna om hans farfar torde också ha vandrat runt i byn. Hans farfar Jean Tiberg slog mot ryssen 1788 och hans farfars far ryttaren Lars Friberg stred i Pommern 1757 och hamnade i Preussisk fångenskap 1760.
Johannes krons morfars far Jon Jonsson föddes i Suntak 1727. Johannes Kron var soldat under Nohlgården i Suntak år 1844-1859 och han avlider här 1874. Hans fru Gustava Johansdotter flyttade i från Suntak efter makens död till dottern Augusta Charlotta (min morfars farmor) i Äbbarp, Brogården. Gustava levde ett långt liv. Hon dog 1916, 96 år gammal. Deras fem gemensamma barn föds i soldatbostaden. Hans två första hustrur och hans äldsta son Johan avlider i soldabostaden. Gustavas svärson Anders Gustaf Åbom (min morfars farfar) arbetade som dräng under olika gårdar och senare som torpare under Mariebergs Herrgård från 19-30 års ålder (1882-1900). Anders Gustaf och hans fru Augusta Charlotta födde fem av sina sex barn i Suntak. Deras äldsta som Gustaf kommer senare att arbeta som dräng och statare under Mariebergs Herrgård 1909-1919.
Mormors moster Elin Sofia Andersson f 1888, d 1976  och hennes man Sven Oskar Johansson f 1890, d 1976 flyttar till Suntak och ligger begravda vid Suntaks nya kyrkogård i en fin familjegrav.
 
 


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen