Emigrantforskning

Det är nu dags att börja att ta tag i emigrantforskningen. Min morfars morfar hade tre bröder som ville emigrera. Det var den äldsta brodern Johan Oscar Larsson och de yngre bröderna Karl Mårten Larsson och Sven Johan Emil Black från Falköpingsbygden. Även min farmors far hade syskon som emigrerade. Det var stora systrarna Hilma Olivia och Anna Lovisa Johannesdotter från Kinnarumma. Men emigrantforskning är inte det lättaste. Men jag har beslutat att göra ett försök att spåra bröderna Larsson och systrarna Johannesdotter i Amerika.
Emigranten Pupulär och EmiWeb
Till hjälp för att emigrantforska så finns Emigranten Populär som man antingen kan köpa på CD eller via Ancestry´s världs abonnemang. Emigranten Populär innehåller bla åtta databaser och 1,4 miljoner svenskar som emigrerade till Nord Amerika och andra länder. Till min hjälp har jag även använt mig av EmiWeb som är en webb baserad tjänst som utgår från de svenska källorna för emigranterna. Med hjälp av dessa källor kan man förhoppningsvis få reda på när de åkte, med vilken båt och när de kom fram.
Ancestry´s världs abonnemang
När jag började släktforska så provade jag Ancestry´s Sverige abonnemang med innehåller alla de svenska kyrkböckerna. Då kyrkböckerna återges i svart/vitt som gjorde det svårläsligt så gick jag över till Arkiv Digital som återger kyrkböckerna i färg vilket blir mycket lättare att läsa och tyda svåra stycken. Men det Ancestry har som inte Arkiv Digital har är källor i Amerika vilket man behöver i emigrantforskningen. Ancestry´s världs abonnemang innehåller förutom alla de svenska kyrkböckerna även en rad information från en mängd källor som innehåller:

  • Folkräkningar och röstlängder
  • Böcker om födelse, vigsel och död
  • Militära register
  • Emigration och immigration
  • Tidningar och tidskrifter
  • Berättelser, minnen och historier
  • Kataloger och medlemslistor
  • Domstol, fastighet, testamente och ekonomiska förhållanden
  • Referensmaterial och sökhjälpmedel
  • Släktträd

Familysearch
Familysearch gör ett enormt arbeta med att bla indexera källor runt om i världen. Exakt vad som finns i Familysearch står inte på deras hemsida. De har dock en stor mängd källor i sitt register: “Our records span billions of names across hundreds of collections—including birth, marriage, death, probate, land, military, IGI extracted, and more”. Att söka på Familysearch är gratis och det är enkelt att söka. Familysearch har en bra källhänvisning vilket Ancestry inte har på samma sätt. Det är ibland lättare att hitta sina emigranter i Familysearch än på Ancestry även om de använder samma källor. Även i Familysearch kan man ibland få åtkomst till grunddokumenten och inte bara den avskrivna informationen. Har man Ancestry och söker via Familysearch kan man komma åt grunddokumenten från Familysearch tackvare sitt abonnemang hos Ancetstry.
Emigrant.se
Har du emigranter från Falköpingsbygden så vill jag rekommendera Emigrant.se. Här finns några av de 13 000 emigranterna som kommer i från Falköpingsbygden dokumenterade. Emigranterna är kategoriserade utifrån den socken de föddes i. Det är enkelt att hitta. Här hittar man när emigranten avled i Amerika, i vilket county och delstat.  Emigrant.se kan vara ett bra sätt att hitta information som underlättar sökandet i de olika folkräkningarna i Amerika.
Facebook grupper – En hjälp i sökandet
Visst behöver man hjälp i sitt sökande ibland. Då är de olika Facebook grupperna om släktforskning och emigration värdefulla. Här får man hjälp av andra forskare när man kört fast eller behöver hjälp med att tyda en svår text.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen