Planering av sommarens släktforskarresa till Sandhem

Sommaren är en härlig tid att besöka platser som släkten har bott i gångna tider. Sverige och landsbygden visar sin vackraste sida denna tid. Nu var det åter dags att besöka platser som släkten har levt på. Denna resa blev målet att besöka backstugor i forna dagars Sandhem, torp och platser där min mormor och morfar levt som barn. Men en släktforskarresa vet man aldrig var den slutar.
Med mig på denna resa tog jag med mig mor som så många gånger som barn har åkt på dessa vägar och min dotter. Dottern som är åtta år har ett fantastiskt lokalsinne och är mycket duktig på att hitta stenhögar och stolpar mitt i ingenstans. Det är nästan alltid hon som hittar det där extra när vi är ute i skog och mark.
Ett ge sig ut och leta efter gamla backstugor som ibland redan försvann i mitten på 1800-talet kräver förberedelser. Det är inte “bare å åk”. Givetvis behöver man vara säker på att de orts, by och torpnamn man har hittar i församlingsböckerna stämmer. Man behöver läsa på både på kartan och i kyrkböckerna och i annat litteratur om vart de exakta platserna finns. Efter att ha gjort ett par liknande resor så vet jag att det är svårt att hinna med att besöka alla platser och inte minst att hitta dom i verkligheten. Ibland behövs bara mer tid och ibland får man söka mer information från folk med god lokalkännedom. Ibland behövs ett par resor göras. Men så kul.
Tips inför din resa:

  1. Kontrollera ort, by och torpnamnen i din forskning.
  2. Skaffa böcker om orten och platserna du skall till.
  3. Kontrollera kartor och din GPS vart platserna finns.
  4. Planera i vilken ordning du skall åka.
  5. Förbered kameran
  6. Ta med matsäck och ett gott humör.
  7. Skall du ut i terrängen så glöm inte kompass!

En del av kartan i boken: Torp och Backstugor i Sandhem
En del av kartan i boken: Torp och Backstugor i Sandhem

Böcker om Sandhem
I mina förberedelser att besöka backstugor och torp i Sandhem så köpte jag böckerna:
Backstugor och torp i forna dagarna Sandhem, Från Sandhemsbygden i gången tid, del 1 och del 2. Jag köpte dom via bokbörsen.se som många av landets antikvariat samarbetar med. Dessa böcker är sammanställda av Knut Fredriksson och  Sandhems Hembygds och Fornminnesförening 1972, 73 och 75. Jag betalade med frakt ca 80:- boken.
Boken Backstugor och torp i forna dagarna Sandhem; är ett måsta att ha. Här finns den information du söker om de torp och backstugor som inte längre finns kvar. Boken innehåller en karta med alla de 223 torp och backstugor som de har lokaliserat och markerat med en stolpe.
Boken: Torp och Backstugor i forna dagars Sandhem
Boken: Torp och Backstugor i forna dagars Sandhem

Boken: Från Sandhemsbygden i gången tid del 1
Boken: Från Sandhemsbygden i gången tid del 1

Boken: Från Sandhemsbygden i gången tid del 2
Boken: Från Sandhemsbygden i gången tid del 2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Boken Från Sandhemsbygden i gången tid del 1; handlar om fornlämningar, minnesstenar inom Sandhems socken. Även gamla beskrivningar av pastoratet och tre fina berättelser om händelser och människor.
Boken Från Sandhemsbygden i gången tid del 2; handlar om den då nyfunna dopfunten från medeltiden. Rolf Alnefelt som var en expert i soldatforskning och som har kartlagt alla soldater och soldattorp i Vartoftahärad skriver om den indelta armén i Sandhem. Även här får vi ta del av tre intressanta berättelser från Sandhem.
Det skall även finnas en bok skriven av Knut Fredriksson om “Slättängs gästgivaregård och dess innehavare i äldre tid”. Utgavs 1956.
Sandhemssocken 1900-talet
CD-Skivan: Sandhemssocken 1900-talet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
CD-Skivan och Sandhemsrötter
Hemsidan Sandhemsrötter är en hjälp för släktforskare. Här hittar du bilder från förr, avskrifter av föramlingsböcker och en gravstensinventering, Här kan du även beställa CD-Skivan om Sandhem. CD-Skivan innehåller mycket intressant. Inte minst bra beskrivningar om Sandhems olika gårdar och vilka som bott där.
Fördjupning
Vill man riktigt fördjupa sig så kan man studera även äldres tiders kartor. Jag ser detta mer som en fördjupning eller något man gör inför sin återresa för att ytterligare fördjupa sig. Känner man inte till trakten så tar det tid att lära känna omgivningarna. När jag besökte Lilla Bråared och samtalade med familjen Olausson som bor i byns äldsta hus sen det laga skiftet på mitten av 1800-talet så gav dom mig fina utskrifter över gamla kartor över Lilla Bråared. Ett stort tack Olaussons! Du hittar gamla kartor hos Lantmäteriet hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen