Redan på 1700 talet fanns släkten i Utvängstorp och Härja

I letandet efter min mormor Anna-Lisa´s rötter så var det nu dags att fördjupa sig på hennes farmor Clara´s sida. Vilka var Clara´s föräldrar, mor och far föräldrar? Det visade sig under letandet i församlingsböckerna att släkten har bott i Utvängstorp, Mullsjö kommun sedan 1700 talet och fram tills början på 2000-talet. Rötterna i Härja, Tidaholms kommun började på 1700-talet. I Utvängstorp sträcker sig troligtvis rötterna ännu längre bak i tiden.
 

Utvängstorpskyrka
Utvängstorps kyrka

Om Utvängstorp
Utvängstorp var fram till 1952 en egen landskommun och var en del i Vartofta härad. 1971 blev Utvängstorp en del i Mullsjö kommun. I börja på 2000-talet fanns i Utvängstorp ett 90 tal boende. Källa SCB.
Om Utvängstorp kyrka
Utvängstorp kyrka tillhör idag Mullsjö-Sandhems församling. Kyrkan byggdes senare hälften av 1100-talet. Kyrkan ligger mitt emellan Mullsjö och Tidaholm (två mil). Småland och Västergötlands apostel Sigfrid stannade till vid Utvängstorp kyrka och lämnade kvar sin herde och vandringsstav där. Staven är fortfarande kvar i Utvängstorp.

“Enligt traditionen var det den engelske missionären Sigfrid som kristnade Utvängstorpsborna under 1000-talet och bidrog till att en första liten offerkyrka i trä byggdes. Sigfrid stötte med sin stav i marken och en källa rann fram. Invid denna källa byggdes träkyrkan. Källan finns än i dag att bese ett par hundra meter från den nuvarande kyrkan”. Källa Svenska kyrkan

Om släkten i Utvängstorp
Min mormor flyttade därifrån på 1950-talet. Kvar i Utvängstorp bodde hennes bror Göte till början av 2000-talet och i Sandhem fram till sin död. Deras syster Lena bodde i Sandhem hela sitt liv. Deras far Oskar flyttade första gången till Sandhem 1914 och till Utvängstorp 1918. Deras mor Hildur föddes i Utvängstorp 1890 och levde på orten hela sitt liv. Jag undrar om de visste att deras rötter var så pass djupa i den lilla orten att de sträckte sig 400 år.
 

Anders Jönsson födelseboken 1731
Anders Jönsson födelseboken 1731 (Bilden kommer i från www.arkivdigital.se)

Enligt födelseboken för Utvängstorp för 1731 så föddes min mormor Anna-Lisa´s farmors farfars far Anders Jönsson i Zafwelholt, Utvängstorp 1731-05-18. Hans föräldrar var Jöns och Ingeborg.

 

Härja kyrka
Härja kyrka

 
Om Härja
Härja socken var drygt dubbelt så stort som Utvängstorp. År 2000 bodde det 271 personer i Härja. Härja landskommun gick in i Hökensås landskommun 1952 och 1972 blev Härja en del i Tidaholms kommun. Källa SCB.
Om Härja kyrka
Kyrkan byggdes på första hälften av 1100-talet. Tornet är det som är bevarat sedan kyrkan byggdes.

“Ett vigvattenkar från 1100-talet har också påträffats, som nu förvaras i ett fönsternisch. Bland inventarierna märks också nattvardskalken som skänkts till kyrkan år 1596 av grevinnan Margareta Brahe på Wisingsborg” Källa Svenska kyrkan.

Om släkten i Härja
Det var min mormors farmors farfars far Anders Jönsson som tog släkten från Utvängstorp till Härja i mitten på 1700-talet. Troligt är att min mormors farmors farmors far och mor: Hans Jonsson och Martha Jonsdotter föddes i Härja 1752 resp 1742. Hur långt fram i tiden rötterna i Härja sträcker sig på min mormors sida låter jag i skrivandes stund vara osagt.

Familjen Hans Jonsson Hackebo, Härja ca 1776
Familjen Hans Jonsson Hackebo, Härja ca 1776 (Bilden kommer i från arkivdigital.se)

Min mormor Anna-Lisa´s farmors farmors far och mor: Hans Jonsson och Martha Jonsdotter med deras dotter Kierstin Hansdotter i Hackebo, Härja 1776.

Familjen Anders Jönsson i Svikahem ca 1758
Familjen Anders Jönsson i Svikahem ca 1758 (Bilden kommer i från www.arkivdigital.se)

Min mormors farmors farfars mor och far: Anders Jönsson och Maria Svensdotter med deras första två barn. Anders flyttade från Utvängstorp till Härja ca 1758.

 
Min mormor Anna-Lisa Åbom´s:
Far och mor Oskar Einar, Frithiof Johansson och Hildur Elisabeth Andersson 
Farfar och farmor Clas Johan Johansson och Clara Charlotta Andersdotter
Farmors far, mor och styvmor:  Andreas Jönsson Hårsen, Sara Lena Andersdotter och Lovisa Gustafsdotter
Farmors farfar och farmor samt styvmor: Jöns Andersson , Kierstin Hansdotter och Maria Andersdotter
Farmors farfars mor och far: Anders Jönsson och Maria Svensdotter
Farmors farfars farmor och farfar: Jöns och Ingeborg
Farmors farmors far och mor: Hans Jonsson och Martha Jonsdotter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen