En säker och användarvänlig släktforskardator

En bra släktforskardator underlättar: 27tums skärm, till höger en såkallad NAS - Network Attached Storage
En bra släktforskardator underlättar: 27tums skärm, till höger en såkallad NAS – Network Attached Storage

När man släktforskar är det viktigt att man har en bra skärm, ett bra släktforskarprogram och en bra säkerhetskopiering. Dessa tre delar är väsentliga för att man skall få ut så mycket så möjligt av sin släktforskning. I detta inlägg så tittar vi på hur “en säker och användarvänlig släktforskardator” kan se ut.

Skärm
Skärmen skall var av högkvalitet och vara relativt stor. Jag har under många år använt en 21 tums skärm vilket för det mesta är en bra storlek. Dock så är det många gånger när man tittar i församlingsböckerna som man har önskat sig en större skärm så man slipper att zooma in och ut och flytta den scannade bilden. En 27 tums skärm är att rekommendera för att så optimalt som möjligt läsa i kyrkböckerna. Men en 21 tums fungerar alldeles utmärkt. Visst går det med en mindre skärm men det blir bökigare att hantera kyrkböckerna på skärmen.
Val 1: 27 tums skärm
Val 2: mindre är 27 tum.
Undvik: 19 tum och mindre.

Säkerhetskopiering 
Säkerhetskopiering är något som ofta blir eftersatt. Det gäller rent allmänt den information vi sparar i våra datorer så som t.ex. bilder och filer. Idag finns det olika typer av alternativ. Allt ifrån att man ansluter en extern hårddisk till sin dator och föröver informationen man vill spara till att man har sin datorn ansluten till en såkallad NAS – Network Attached Storage och har säkerhetskopieringen tidsinställt att ske regelbundet.

Själv har jag tidigare använt allt från disketter till CD, DVD och senare externa hårddiskar. Problemet med just dessa är att de inte regelbundet blir säkerhetskopierade och att det är lätt att förlora hela eller delar av den information man vill säkerhetskopiera om olyckan är framme. Det är inte helt ovanligt att när man bränner ner informationen på CD eller DVD att de inte blir läsbara i alla läsare, datorer och medier. NAS är en heltäckande och relativt billig lösning för säkerhetskopiering.

Det man behöver regelbundet säkerhetskopiera är:
1, datorn som helhet (så att det går lätt att återställa datorn utan att ägna timmar med en total återställning)
2, informationen (bilder, filmer, filer som är viktiga)
3, släktforskningen (all data, bilder, filer, inställningar man har gjort i sitt program behöver kopieras regelbundet och kunna återställas i sin helhet på ett enkelt sätt).

Vad är poängen med en NAS?

En NAS är mycket mer än en vanlig extern hårddisk. Den stora skillnaden är att en NAS kan vara ansluten till flera datorer samtidigt och den behöver inte tas med på resan, utan går att nå var som helst via Internet. Alla i hemmet kan också få varsin privat mapp på NAS:en för att spara filer som ingen annan ska kunna komma åt. Den ­gemensamma ­samlingen av filmer, fotografier och låtar kan däremot samtidigt vara ­åtkomlig för alla. Det åstadkoms genom att alla familjemedlemmar får varsitt konto på NAS:en och ­loggar in med det från sin privata dator (eller sitt användarkonto på den gemensamma datorn). Inloggning krävs endast vid första anslutningstillfället. Sedan kan användaren dra över alla sina filer till nätverks­hårddisken direkt i Utforskaren i Windows eller ­Finder i Mac OS X. Till skillnad från vanliga externa hårddiskar fungerar NAS:ar för fildelning mellan alla ­moderna operativ­system, utan att begränsas av den maximala filstorleken

Källa: Kjell & Company – Utdelning med NAS

Val 1: NAS – Network Attached Storage
Val 2: Extern hårddisk
Undvik: CD och DVD (inte alltid läsbara i alla medier)

Släktforskarprogram med “moln-tjänster” och åtkomst på andra enheter

Oavsett om man säkerhetskopierar sin släktforskning i olika externa medier eller i en NAS så måste man kunna regelbundet och tidsinställt säkerhetskopiera sin forskning både på sin lokala dator men också i en såkallad “moln-tjänst”. Det är oerhört tidskrävande med släktforskning och det är mycket grävande efter källor och data som man vill spara. Därför behöver datan kunna sparas ner både på din dator men även i “molnet” så ingen data riskeras att förloras. Det är även önskvärt om inte ett krav att forskningen skall kunna vara åtkomlig åt på alla dina datorer och sparas i realtid via en “moln-tjänst”. Givetvis skall din forskning vara åtkomlig även på din läsplatta och telefon.

I dag så väljer den svenska släktforskaren för det mesta windows baserade program eller nätbaserade tjänster. Fördelen med windows baserade släktforskarprogram är att man finner lätt en forskare att fråga och kurser att gå i för att lära sig mer om dessa system. Tyvärr så klarar de inte av kravet på att kunna spara datan regelbundet utanför sin egen dator i en såkallad “moln-tjänst”.

Det MAC-baserade programmet MAcFamilyTree är det program idag som kan säkerhetskopiera din data genom iCloud (moln-tjänst) samtidigt som det sparas på din dator. Genom att ha ett Apple-id och programmet MacFamilyTree så har man alltid sin forskning säkerhetskopierad och åtkomlig även i sina andra datorer, läsplattor och telefoner.

Val 1: Släktforskar datan skall kunna sparas ner både på den egna datorn och i en såkallad “moln-tjänst”. Forskningen skall  kunna vara åtkomlig på dina andra datorer och läsplattor.
Val 2: Släktforskar datan skall kunna sparas ner både på den egna datorn och i en såkallad “moln-tjänst”.
Val 3: Datan sparad på sin egen dator och på externmedia eller ha forskningen på en internetbaseradtjänst (exempelvis Ancestry).
Undvik: Att endast ha datan sparad i din dator.

Skärmavbild 2014-06-15 kl. 18.47.08

0 kommentarer

    • Hej Dick! Fick förra årets foton förlorade förra året. Det var inget kul. Nu har jag minimerat den möjligheten. Släktforskningen har jag alltid sparad via iCloud. Tänkte skriva lite mer ingående hur det kan fungera samt hur man kan köra tex Släktforskning förbundets olika CD på en Mac samt att kunna fjärrstyra sin dator där man har installerat dessa databaser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen