Ingen julefrid i Assmundskvarn soldatboställe, Vättak

Gevärshantverkssoldat Anders Gustaf Bergqvist tjänade troget som soldat vid No 9 Kungliga Skaraborgs Regemente, Vartfofta kompani för Gimmene rote. I soldatbostället Assmundskvarn, Vättak, Tidaholm förlorade han sin första hustru och två av deras barn. Med hans andra hustru förlorade de två söner under två jular i rad. 

Familjen i Vättak 1881
Familjen i Vättak 1881. Till höger ser man första frun och av tre av barnens bortgång. (Bilden kommer i från www.arkivdigital.se)

När man läser och ser på filmer som beskriver Sverige från mitten på 1800 talet och en bit in på 1900 talet så slår det en verkligen vilka tuffa tider det har varit i Sverige. Några valde att stanna i Sverige, andra valde att utvandra till N. Amerika. Under missväxtåren 1868-1869 så arbetade Anders Gustaf som dräng på Gimmene säteri. Året därpå tog han värvning för samma rote och blev soldat No 457 i soldatbostället Assmundskvarn, Vättak.1885 står han som gevärshantverkssoldat i mönsterrullan.

Precis som i filmerna och böckerna av Vilhelm Moberg om soldat Rasken och Karl-Oscar i Utvandrarna och Nybyggarna så möter man Anders Gustaf och hans släktingars verklighet runt dagens Tidaholm. Anders Gustafs familj möter livets motgångar i soldatbostället.

Gevärshantverkssoldat 1885
Gevärshantverkssoldat 1885 (Bilden kommer i från www.arkivdigital.se)

Hans första hustru avlider endast 39 år gammal i “lunginflammation”. Anders Gustaf själv avlider endast fyra år efter avslutad tjänst. 1905-01-31 dog Gevärshantverkssoldat Anders Gustaf Bergqvist i Assmundskvarn, Vättak, Tidaholm, Skaraborgs län, Sverige, 58 år gammal. Han blev begravd 1905-02-12 i Vättak, Tidaholm, Skaraborgs län, Sverige. Dödsorsak: “Nedföll från en telefonstolpe”. Han avled på Falköpings lasarett.

1935-08-28 dog  hans andra hustru Anna Sofia Lindgren i Velinga ålderdomshem av “ålderdomsavtyning” 83 år gammal.. Hon var skriven i Assmundskvarn Vättak, Tidaholm, Skaraborgs län fram till sin död. Hon blev begravd 1935-09-08 i Vättak, Tidaholm, Skaraborgs län, Sverige.

I Assmundskvarn, Vättak bodde familjen från 1870 till 1935. Anders Gustaf var den siste soldat som bodde i torpet. Hans dotter Märta Sofia flyttar in i soldatbostället 1914 med sin dotter.

Ända fram till 1990 fanns släkten boendes i Gimmene. Min morfar Rune Åbom föräldrahem Bronan, Vättak låg i Gimmene. Många av släktingarna under 1900 talet har arbetat på Gimmene säteri.

Släktförhållanden: Gevärshantverkssoldat Anders Gustaf Bergqvist, Kristina Elg och Anna Sofia Lindgren. De är författarens morfar Rune Åbom mormors (Elin Maria Johansson Wahllöf) styvmors (Beda Sofia Berg) morfar (Anders Gustaf Bergqvist) och mormor (Kristina Elg) och Anders Gustaf Bergqvist andra hustru Anna Sofia Lindgren.

Läs om Gevärshantverkssoldat Anders Gustaf Bergqvist militära liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen