Att forska fram till nutid

Att forska fram till nutid är allt en utmaning. Att anfäder som man vet när och vart de föddes hittar man ganska lätt idag. Men att hitta tex sin farfars brors barn, barnbarn och barnbarnsbarn är betydligt svårare. Men visst vore det roligt att hitta släktingar som lever idag inte bara hitta avlida.
Födelseböcker mm
Som släktforskare har man hjälp av olika digitalatjänster. För att titta i födelse, döds och församlingsböcker så kan man skaffa ett abonnemang på tex Arkiv Digital. Då kommer man åt de församlingsböcker som finns tillgängliga så långt som personuppgiftslagen tillåter en. I Sverige har vi en 70 års gräns i lagen för personsekretess, personuppgiftslagen. Det innebär att allt som är från idag och 70 år tillbaks i tiden skyddas av den lagen. Men inte all information är skyddad av denna lag. Det finns mycket öppenhet i offentlighets och sekretesslagen.
CD-Skivor
Det finns CD-Skivor från Sveriges Släktforskarförbund som innehåller alla födda 1880, 1890, 1900, 1970, 1980.1990. På dessa hittar man de flesta som levde dessa år och man kan därifrån leta sig vidare i förstahandskällor. Förbundet har också en CD-Skiva som innehåller alla döda i Sverige mellan 1901-2009 som är till stor hjälp. Dessa skivor kostar runt 500:- styck.
Riksarkivet mfl
Man behöver komma ihåg att endast 3 % av allt material som finns hos Riksarkivet, Regionarkiven och Krigsarkivet (samma organisation) är digitaliserat. Det innebär att det finns mycket att leta i. Det underbara med Sveriges öppenhet är att man kan besöka dessa dessa arkiv och bläddra alldeles själv. Visst är det fantastiskt. Sen finns det också Region. Stads och Landstingsarkiv. Har du aldrig besökt Riksarkivet så prioritera ett besök och ett studiebesök på Riksarkivet eller ett Regionarkiv, det kommer du aldrig att ångra.
Beställa uppgifter 
På Riksarkivets webbportal kan man beställa uppgifter och kopior från en rad olika områden, allt från boupptäckningar till släktutredningar.
Hur täcker man glappet mellan 1930-1970?
De böcker som finns inscannade och CD-Skivorna som finns tillgängliga räcker inte alltid för att hitta de idag levande släktingar.  Ofta finns det digitaliserade fram till 1930 och i bästa fall fram till 1940. För att täcka den period man inte har tillgång till så kan man beställa boupptäckningar från Riksarkivet.
Boupptäckningar är offentliga handlingar och kostar vanligtvis 4:- per sida att få via e-post. Ibland kostar det mer beroende på tidsåtgången för arkivets medarbetare att hitta materialet. Se Riskarkivets prislista. Det som är bra med boupptäckningar är att man får reda på den avlidnas personens barn så man kan komma vidare i sin forskning. Det räcker att beställa första sidan i boupptäckningen. Där finns den information man behöver om arvtagarna.
I mindre församlingar så täcker böckerna större tidsomfång vilket gör att även offentligt material inte finns åtkomligt. Men även utdrag från de församlingsböckers sidor fram till 1943 går att beställa hos Riksarkivet.
Lycka till att hitta dina levande släktingar!
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen