Anders Enoch Larssons artillerist, statare och kalkarbetare från Åsle

Drängen Anders Enoch Larsson från Åsle beslöt sig att som 18-åring att bli artillerist på Kungliga Göta artilleriregemente i Göteborg. Under fyra år tjänade han under regementets fana. Han flyttar sedan tillbaks för att bilda familj och arbetar som statare och kalkarbetare fram till sin död 1928 i Hömb, Tidaholm.
Anders Enoch Larsson
I arbetet att forska i min morfars morfars far och mors familj så var det dags att kartlägga Lars August Black och Mathilda Sofia Johansdotters barn och deras liv. Jag tänkte att jag skulle börja med deras första barn Anders Enoch. Tja det var egentligen inte deras första gemensamma barn. Mathilda Sofia hade ett barn innan hon träffade Lars August i Åsle. De gifte sig när Anders Enoch var två år gammal. Anders Enoch är alltså August Willhem Wahllöfs äldsta syskon.

Familjen Lars August Black
Familjen Lars August Black

Att födas utanför äktenskapet – “oäkta”
Vem pappan till Anders Enoch är framkommer inte i födelse eller församlingsböckerna tyvärr. Så nyfikenheten kvarstår och man undrar om man någonsin kommer att få reda på det. Sannolikt så visste Anders Enoch det själv. Undra om hans ättlingar kommer ihåg vem hans pappa var?
Anders Enoch Larsson födelsebok
Anders Enoch Larsson födelsebok (Bilden kommer i från www.arkivdigital.se)

Militärtjänst
I letandet efter Anders Enoch militära tjänstgöring på Göta artilleriregemente så visa det sig att åren som han var artillerist fanns inte inscannat och tillgängligt. Så för att stilla min nyfikenhet så beställde jag utdrag ur hans stamrulla och Rekryterings och approbationsrulla från Krigsarkivet i Stockholm. Det kostar några hundra lappar men det kan det vara värt. Man vill ju att forskningen skall vara så komplett som möjligt. Bor man i Stockholm är de givetvis enkelt att åka in till Krigsarkivet och få hjälp med att ta fram det man söker till ingen kostnad förutom kopieringskostnaden.
Det som är roligt med de militära arkiven är att man ofta får reda på hur långa soldaterna var. Anders Enoch var 1m och 73 cm lång när han godkändes. Anders Enoch tjänstgjorde vid 2a Batteriet No 92 under fyra år, 1889-10-16 till 1893-07-08. Han var 18 år när han påbörjade sin tjänstgöring.
Rekryterings och approbationsrulla för Anders Enoch Larsson
Rekryterings och approbationsrulla för Anders Enoch Larsson (Bilden kommer i från www.ancestry.se)

Stamrulla för Anders Enoch Larsson
Stamrulla för Anders Enoch Larsson (Bilden kommer i från www.ancestry.se

Livet som statare och kalkarbetare
Han arbetar bland annat som statare och kalkarbetare. Bland annat i Sällersten, Svarttorp, Åsle, Falköping. I Bossgården och Herregården i Kungslena, Tidaholm. Anders Enoch Larsson dör 1928-05-30 endast 56 år gammal av “njurlidande”. Han efterlämnar sin fru Maria Kristina Johansdotter och barnen.
Anders Enoch Larsson - död och begravningsbok
Anders Enoch Larsson – död och begravningsbok (Bilden kommer i från www.arkivdigital.se)

Läs Anders Enoch hela levnadsberättelse >>>
Läs om hans militärtjänst >>>
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen