Petter Kind tjänar Elfsborgs regemente under fyra krig (del 4)

De svenska trupperna runt om i Tyskland och Pommern hade fullt upp med Napoleons styrkor. Elfsborgsbataljonen och jägarna fick många tillfällen att visa sin duglighet och sitt mod. När Napoleon kom med ytterligare 40 000 man så lämnade Sverige Stralsund och Pommern.  
Den 14 Oktober 1807 kom Elfsborgsbataljonen hem till Svenljunga och Petter Kind och hans kamrater fick återse sina fruar och barn hemma vid soldattorpen. En del av dem kom aldrig hem, några haltandes och några kom efter några års fångenskap.  Gustav IV Adolfs krig mot Napoleon varade från 1805 till 1810. Den 6 Januari 1810 slöts freden med Frankrike i Paris. Sverige åter fick  Pommern men måste ansluta sig till kontinentalsystemet. Efter oktober 1807 skedde inga stridigheter i detta krig.


Elfsborgsbataljonens förluster i Pommern 1807
Officerare
2 döda i strid
1 dog av sjukdom
2 krigsfångar
Underofficerare
1 dog av sjukdom
2 krigsfångar
Soldater
60 döda i strid
34 döda genom sjukdom
Ca 80 soldater blev krigsfångar

Petter Kind hemma i Kinnarumma
När Petter Kind kom hem till Snärjeslätt i Kinnarumma så möttes han av sin fru Catharina Pehrsdotter som då var 26 år gammal. Han äldsta son Anders var 2,5 år gammal och den då yngsta sonen Peter var precis nyfödd när Petter åkte till kriget och var nu 10 månader gammal. Det blev nog fest hemma i Snärjeslätt. Fyra dagar innan Petter och bataljonen kom till Svenljunga fyllde Petter 27 år.
Petter och Catharina´s liv hade definitivt sina utmaningar i Snärjeslätt. De kom att få 9 barn varav tre barn dog unga i soldattorpet Petter skulle tjäna som jägarsoldat under ytterliggare tre krig. Redan efter några månader efter hemkomsten till Snärjeslätt efter insatsen i Pommern var det dags för nästa krig. Danmark hade förklarat krig mot Sverige. De villa ta Skåne tillsammans med Napoleon. Petter fick åka till Göteborg och Carlstensfästning med regementet. Mer om det en annan gång…
Petter Kind - Mönstringsrulla
Petter Kind – Mönstringsrulla (Bilden kommer i från www.arkivdigital.se)

Petter Kind deltog i dessa krig
1807-1808 Deltar i Gustav IV Adolfs krig mot Napoleon.
1808-1809 Deltar i kriget mot Danmark
1813-1814 Deltar i han Karl Johans krig mot Napoleon.
1814 Deltar han i kampanjen mot Norge.
Läs Petters levnadsberättelse >>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen