I fädernas fotspår i Vartofta härad, del 3

I tredje och sista delen där jag berättar om min resa i fädernas fotspår  i Vartofta härad och slutet på min resa så försöker jag spåra de fyra generationerna soldater som var en del i den indelta armen i Vartofta härad. 
När jag kom ut till Tjärhemmet i Acklinga och letade spår efter Johannes Blank så började jag tala med två gentlemän som berättade att där vi stod  var där som soldatbostället hade legat. Ägaren var kunnig i historien kring byggnaderna i området. Den andra gentlemannen frågade varför jag var ute och letade torp så berättade jag att jag forskade i min morfar Rune Åbom spår som hade bott i Vättak. Det visade sig att han jag talade med ute i skogen var en av min morfars kusiner och var en Wahllöf boendes i Acklinga.
4a generationer soldater. Tre av dem deltog i krig, två blev skadade och en var krigsfånge.
Soldat Johannes Kron (yngsta soldaten)
Kron var soldat under Kronogården, Hångsdala. Soldatbostället låg i Raby rote, Raby.
Soldat Johannes Blank (far)
Blank bodde i Tjärhemmet soldatboställe under Storegården, Acklinga.
Soldat Jean Tiberg (farfar)
Tiberg bodde i Brobacka soldatboställe under Ingemarstorp Sörgården, Agnetorp.
Ryttare Lars Friberg (farfars far)
Friberg bodde i ryttarboställe Lunden under Nolgården Orleka, Fröjered.

Infarten till Tjärhemmet
Infarten till Tjärhemmet

Tjärehemmet soldatboställe
Tjärehemmet soldatboställe låg här.

Acklinga Kyrka 2013
Acklinga Kyrka 2013

Här låg ryttarboställe Lunden
Här låg ryttarboställe Lunden

Här låg ryttarboställe Lunden
Här låg ryttarboställe Lunden

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen