I fädernas fotspår i Vartofta härad, del 1

Tidigt på morgonen gav jag mig i väg från Göteborg för att ta mig till Vartofta härad för att hitta gårdar, torp, soldattorp och ryttarboställen som mina förfäder bott i. Resan blev full med möten med människor.

Jag bestämde mig för att åka till Vättak som min morfar Rune Åbom och hans föräldrar Karl och Nora bodde. På vägen till Vättak så passerade jag Åsle och fattade ett snabbt beslut att åka in till Åsle och Skörstop. Jag stannar vid kyrkan i Åsle för att se om det finns några gravstenar från förfäderna som bott där men så var inte fallet.

Åsle kyrka
Åsle kyrka

Jag kom alldeles lagom till gudstjänsten i Åsle kyrka visade det sig. Det är en liten mysig kyrka från 1100-talet. Gudstjänsten var mycket trevlig och på kyrkkaffet så var alla intresserade av att tala med den tillresande släktforskaren. Prästen sprang t.o.m i kapp mig på kyrkbacken för att hälsa. Med på gudstjänsten fanns de som kunde det mesta om Åsle och även släktforskar proffset Ted som brukar vara med i TV. Man kände sig verkligen välkommen till Åsle. Prästen hade bråttom iväg för han skulle till Vättak för nästa gudstjänst.
Alldeles vid kyrkan finns Åsle Tå som är Sveriges största samling av backstugor. Ja det var så här man bodde under 1800-talet.

Åsle Tå
Åsle Tå

De släktingar jag letade spår efter  i Åsle och Skörstorp var:
Lars Andersson och Catharina Larsdotter som var lantbrukare på Skrivaregården i Skörstorp.
De är författarens morfar morfars farfars far och mor.
Johannes Larsson och Maja Stina Svensdotter. Johannes föddes på Storegården i Skörstorp. Han var bl.a jordbrukare på Skrivaregården som sin far. I Åsle var han torpare i Horsabacken.
De är författarens morfar morfars farfar och farmor.
Lars August (Johansson) Black och Mathilda Sofia Johansdotter. Lars August föddes i Skrivaregården, Skörstorp och arbetade bla en längre tid i Stora Hallan i Åsle som arbetskarl.
De är författarens morfars morfars far och mor.

Skrivaregården Skörstorp
Skrivaregården Skörstorp
Ett äldre hus vid Skrivaregården Skörstorp 2013
Ett äldre hus vid Skrivaregården Skörstorp 2013
Storegården Skörstorp 2013
Storegården Skörstorp 2013
Stora Hallan Åsle 2013
Stora Hallan Åsle 2013
Utsikt från Stora Hallan Åsle
Utsikt från Stora Hallan Åsle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen