Skaraborgs Regemente och Jean Tiberg deltog i kriget mot Ryssland

Svensksund
Svensksund

1788-1790 så pågick Gustav III:s krig mot Ryssland. Mitt i striderna fanns soldat Jean Tiberg och Kungliga Skaraborgs Regemente. 1788 när Sverige anföll  Ryssland  beordrades Skaraborgs regemente först att försvara gränsen mot Norge men överfördes 1789 till Finland och deltog i strider vid Kymmene älv.  Jean Tiberg är författarens morfars farmors farfars far.
Striderna mot Ryssland skedde i Östra Finland, Östersjön och Finska viken. Tack vare att Sverige vann sjöstriden i Svensksund så blev kriget oavgjort. Tyvärr så är dokumentationen om kriget dåligt särskilt om landstriderna.
I början på kriget hade Sverige 30.00 man mot Rysslands 14.000. Ca 3000 svenska soldater och sjömän dog i strid. 18.000 soldater och sjömän dog av andra orsaker. Ryssland förlorar ca 2640 i döda soldater och sjömän i strid
minst 6 000 tillfångatagna. Det är okänt hur många som dog av andra orsaker.
Anledningen till Gustav III krig mot Ryssland var att Ryssland inte skulle lägga sig i svenska angelägenheter och täcka skulder för bla. kriget i Pommern. Anledningen till att kriget inte blev så lyckat var officerskåren olika politiska ställningstagande och höga officerares myterier. Gustav III fick själv besöka striderna för att officerarna fick soldaterna vägra att slåss. Gustav III hade inga problem med den svenske soldatens vilja att strida mot Ryssland när han besökte dem.
För tapperhet i fält
För tapperhet i fält

Att komma hem helskinad från ett krig likt detta torde vara en bedrift. Gustav III belönade soldater, sjömän och underofficerare som utmärkt sig i strid  med den nya medaljen “för tapperhet i fält” och “för tapperhet till sjöss”. Medaljerna var i silver och guld.
För tapperhet i fält
För tapperhet i fält

Soldat Jean Tibergs militära liv
Soldat Jean Tiberg föddes 1746-10-28 i Orleka Nolgården ryttarbostället, Fröjered, Tidaholm, Skaraborgs län, Sverige.
1769-05-10  Antogs han som soldat 894 (kompaninummer 144) vid 2a majornes kompanie (Kåkinds kompani nr 7), Kungliga Skaragorgs Regemente. Han bodde i  Brobacka soldatboställe under Ingemarstorp Sörgården, Agnetorp, Tidaholm, Skaraborgs län, Sverige.
1788-1789 Bevistat i kriget mot Ryssland (41 år gammal)
1805-06-22 Får avsked med underhåll. Flyttar från soldatbosället Brobacken till Stackarps torp i Stackarp,  Agnetorp, Tidaholm, Skaraborgs län, Sverige (58 år gammal). Varit soldat i 36 år.
Källor:
Boken Svenska Krig 1521-1814
Boken Den indelta armen i Vartofta härad
Generalmönsterrullor – Skaraborgs regemente 462 (1790-1790) Bild 105
Skaraborgs Regementes Kamratförening
Släktförhållanden: Jean Tiberg är författarens morfars farmors farfars far.

En kommentar

  1. Thomas Björkman

    Tack så myket för detta. Min ffffmff var Petter Björkman Soldat #124 i livkompaniet 1780 – 1805. Han kände därför Soldat 117 Törne Segerman i samma kompani. Möjligtvis också Jean Tiberg i samma regemente; båda tog avsked våren 1805.
    Det var en händelseful tid för Skaraborgs regemente, och denna skildringen ger en fin inblick i vad dom upplevde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen