Soldattorpet Orratorpet i Kinnarumma

Idag gav jag och min dotter Linnéa 7 1/2 år ut på torpjakt. Målet med resan var att hitta soldattorpet Orratorpet i Kinnarumma. Soldattorpet hittade vi bortom farbar väg.  Våran Countryman har en bra markhöjd men det var närmast ett äventyr att ta sig fram till där torpet låg. Vägen till soldattorpet hittar man skyltar där vanliga torp har legat. Där är marken öppen och fin. Men soldattorpen låg oftast i ändan av markerna. Precis så låg Orratorpet.
Soldattorpet Orratorpet var under Krokstorp. Det var ganska vanligt att soldattorpen låg en bra bit ifrån de gårdar som hade soldattorpet. Orratorpet låg i själva verket i Krakaviken och inte i självaste Krokstorp.
I förra inlägget så skrev jag om soldat Nr 1135 Pehr August Flod för Wedens kompani, Älvsborgs Regemente som var min farmor (Berta Johansson) farfars äldsta bror som just levde i Orratorpet. Det mest faschinerade med Pehr var att han i denna lilla mark i utkanten av markerna klarade att föda upp tio barn. Han flyttade till soldattorpet 1858 21 år gammal och avled i samma torp 1914-03-31 i Kräfta (cancer) 77 år gammal. En komplett levnadsberättelse kommer inom kort.
Idag står det en slags jaktstuga där Orratorpet låg. Runt om kring ser man fullt av bevis av att det har levt torpare som brukat marken och livet på Orratorpet.

En jaktstuga står där Orratorpet låg
En jaktstuga står där Orratorpet låg

Hjärsgården från det gamla torpet
Hjärsgården från det gamla torpet

Orratorpet
Orratorpet

Familjen Pehr Flod
Familjen Pehr Flod

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen