Fädernas fotspår i Kinnarumma

Under gårdagen åkte jag och min far runt i Kinnarumma för att hitta platserna där både min farmor Berta Johansson och hennes anfäder levt. Det känns lite märkligt att åka runt på dessa små grusvägar som stundtals knappt var körbara. 
1780 hittar jag första anfadern som bott i Kinnarumma. Räknar man med grannsamhällen Fritsla och Viskafors som ligger ett stenkast bort så har släkten inte lämnat sitt ursprung under 233 år, dvs fram tills idag. Själv så har jag tjänstgjort i det gamla Hemvärnet i Kinnarumma och suttit många gånger i Hemvärnsgården som inte ligger långt i från soldatattorpet i Snärjeslätt under Kinnarumma där vår anfader Petter Kind levde och var soldat under Älvsborgs regemente i 30 år. Torsten Johansson (författarens farfar) var korpral och tjänstgjorde under beredskapsåren, hans söner gjorde värnplikten på regementet i sin tur. Själv var jag kompanichef för 15e. Hemvärns insatskompaniet när det fanns.
För Kinnarumma så har släkten haft soldater som tjänstgjort under Älvsborgs regemente under långa perioder från 1807 då soldat Petter Kind mönstrade på Överstelöjtnantens kompani fram tills idag för Kinnarumma med omnejd. Några andra soldater från samma släkt har varit Peter Snygg (Ingelsbo släktens anfader, soldat under Jönköpings regemente) son Abraham Mod mönstrade på 2a majorens kompani för Nittorp 1815. Men även Abrahams bröder tjänstgjorde vid regementet och hans svärson soldat Sven Borg mönstrade på 1815-07-20 för 3e majorens kompani.
Efter regementet lades ner så tjänstgör fortfarande ättlingar till soldat Petter Kind och Abraham Mod idag under Göteborgs Garnision som är traditionsbärare av regementet och vi har fortfarande aktiva soldater/officerare boendes inte långt från soldattorpet. Det innebär att släkten har till och från tjänstgjort på regementet i 233 år som soldater under Kinnarumma med omnejd.
Platser där anfäderna bott på i Kinnarumma från 1807 – 1960
Brotorpet, Krakaviken (1933-?)
På Brotorpet levde Johan Algot Johansson och hans fru Jenny Hildegard Persdotter (författarens farmor Berta Johansson föräldrar). De flyttade till Brotorpet 1933. Jenny Hildegard avled i Brotorpet 1940 och Johan Algot avled 1960 i Viskarhult 1:5. Författarens farmor Berta Johansson var 13 år när de flyttade till Brotorpet. Torpet är inventerat av Kinnarumma hembygdsförening.
Skallesnäs (1920-1933)
Tyvärr så var vägen till Skallesnäs avspärrad flera kilometer innan man kom fram till där torpet låg. Nästa gång får cyklar tas med.
På Skallesnäs bodde Johan Algot Johansson och hans fru Jenny Hildegard Persdotter från 1920-1933. Författarens farmor Berta Johansson var nyfödd när de flyttade till Skallesnäs.
Sjöbo Sörgård (1856-1920)
1856 flyttar Anders Petter Johansson och Anna Britta Pettersdotter till Sjöbo Sörgården. Anders Petter var då 23 år gammal. Först var de torpare och senare hemmansägare. Anders Petter avlider i Sjöbo Sörgård 1873-08-20. Anna Britta avlider 1896-12-31 i Sjöbo Sörgård.
Sonen Johannes Andersson tar över som hemmansägare för Sjöbo Sörgården 1865-09-13 av sin far. Johannes var då 26 år gammal. Johannes hustru Mathilda Sofia avlider i Sjöbo Södergården 1890-12-11.
1906 tar sonen Johan Algot över gården. Johannes bor kvar med dottern Ida. Författarens farmor Berta Johansson föddes i Sjöbo Sörgården. Om det är exakt denna byggnad vet jag inte. Men sannolikheten är mycket stor. Ytterligare forskning av gamla kartor krävs för att det skall säkerställas till 100 %.
Hur var det på Sjöbo Södergården?
Runt 1906 när sonen Johan Algot tar över gården så anges han som “bräcklig” och “fattig”. Johannes beskrivs som “urfattig”. Johannes dotter Ida står som “fattighjon, ej normal, sinnessjuk”. Därav att hon bodde med sin far även när hon var vuxen. Hemmanet hade säkert bra år men upplevde också tuffa tider. 1920 verkar Johan Algots ekonomi har ordnat upp sig. Ingen kommentar står i kyrkoboken för 1920. Johannes står däremot kvar som “urfattig”. 1923 avlider Johannes i Stenatorp Ålderdomshem, Kinnarumma.
Abborrås (1835-1854)
I Abborås, Sjölid under Karlhetser i Kinnarumma föddes Johannes Andersson 1842-01-04 där hans föräldrar Anders Petter Johansson och Anna Britta Pettersdotter var torpare. Gården Karlshetser verkar finnas kvar och i gott skick som sommarboende. Tyvärr så hittade vi inget Sjölid. Mer kartforskning behövs. Däremot så körde vi in på en nästan inte farbar väg till Abborrås. Det fanns ett äldre torp kvar. Tyvärr så kunde vi inte fota torpet. Abborås är en mycket liten plats som troligtvis hade några få torp. Vi tog lite kort på omgivningen i Abbårrås.
Snärjeslätt (1807-1837)
I Snärjeslätt under Kinnarumma föddes Anna Britta Pettersdotter av soldat Petter Kind och Catharina Pehrsdotter. Mer efterforskning kommer att göras. De flyttade till torpet 1807. Anna Britta Pettersdotter avlider 1847-06-05 i Hultsbacken, Backstuga under Kinnarumma Stom. Petter Kind avlider 1861-10-19 på samma plats.

Kinnarumma kyrka
Kinnarumma kyrka

Tosten Johanssons föräldrar Karl Johan Johansson och Agda Emilia Gill
Tosten Johanssons föräldrar Karl Johan Johansson och Agda Emilia Gill

Tosten JOhanssons föräldrar Karl Johan Johansson och Agda Emilia Gill
Tosten Johanssons föräldrar Karl Johan Johansson och Agda Emilia Gill

Berta Johanssons föräldrar Johan Algot Andersson och Jenny Hildegard Persdotter
Berta Johanssons föräldrar Johan Algot Andersson och Jenny Hildegard Persdotter

Johan Algot  Andersson och Jenny Hildegard Persdotter
Berta Johanssons föräldrar Johan Algot Andersson och Jenny Hildegard Persdotter

Abborrås
Abborrås

Abborrås
Abborrås

Abborrås
Abborrås

Sjöbo Södergården
Sjöbo Södergården

Sjöbo Södergården
Sjöbo Södergården

Sjöbo Södergården
Sjöbo Södergården

Brotorpet, Krakaviken
Brotorpet, Krakaviken

Brotorpet, Krakaviken
Brotorpet, Krakaviken
Brotorpet, Krakaviken

Torpgrund nr 25, Brotorpet, Krakaviken
Torpgrund nr 25, Brotorpet, Krakaviken

Jordkällaren, Brotorpet
Jordkällaren, Brotorpet

Huset som finns i dag på Brotorp
Huset som finns i dag på Brotorp

3 kommentarer

  1. Monica

    Hej! Har börjat släktforska på min mors sida. Min mormorsmor är Hanna Axelsdotter och mormorsmormor är AnnaBritta Svensdotter. Mormor Gerda Axelina Svensson som blev äldst i syskonskaran. Min mamma Inga-Lill Steveling fd Svensson blev bortlämnad när hon var nyfödd. Så jag har aldrig lärt känna min släkt i Boråstrakten. Min morfar heter Alvar Frithiof Ekman som jag aldrig träffat. Min mormor träffade jag en gång 1985. Vilka historier har läst mkt på nätet om allas umbäranden och rödsot och föräldralöshet. Tack från Monica Lindqvist barnbarn till Gerda och Alvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen