400 år i Sandhem

Sandhems kyrka
Sandhems kyrka

Under de senaste veckorna har jag koncentrerat forskningen på min mormor Ann-Lisa Åbom´s pappa Oscar Johansson. Man kan konstatera att Oscar anfäder kommer alla i från Sandhem så långt som församlingsböckerna tar oss. Så i Sandhem har vi funnits från 1600-talet till början på 2000-talet. Ja fyra hundra år i Sandhem har det blivit.

När jag följt Oscar så har jag funnit att man bott i generationer i samma område i Sandhem. I Lilla Bråared har vi funnits sedan församlingsboken började skrivas från 1754 till 1877.

Carl Andersson (1707) och Ingrid (1713) är de första ägarna som vi kan säkerställa. Gården i Lilla Bråared tar deras dotter Christin över. Gården går sedan vidare till barnbarnet Carl Gustafsson. Carl´s söner Gustaf, Carl, Claes Gustaf tar över gården av sin far 1854. Gården var inom familjen i minst fyra generationer. Johannes son Clas Johan Johansson arrenderade en gård i Lilla Bråared 1875-1877. Så i minst fem generationer i rakt led har familjen bott i Lilla Bråared.

Lämmemossen är också en plats i Sandhem som vi bott i generationer. Här kräver mer forskning innan jag vill redovisa en sammanställning. Oscar´s fru Hildur Johansson var dotter till spinnerimästaren och fabrikören Albert Linus Andersson i Utvängstorp, Sandhem. Så många fler spännande timmars forskning återstår om Sandhem.

Under rubriken  “Anfäder till Anna-Lisa Åbom” finns de Sandhems anor i rakt led. Förhoppningsvis så kommer jag att bygga ut forskningen på bredden för att så småningom kunna sammanställa forskningen i en släktbok.

I CD-Skivan Sandhems socken 1900-talet från Sandhems hembygdsförening så hittar man fina bilder och beskrivningar om bygden. Besök gärna sidan Sandhemsrötter. Där kan du även beställa CD-Skivan.

Sandhemssocken 1900-talet
Sandhems socken 1900-talet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen