Släktforskardagar i Köping 2013

Jag har i helgen besökt släktforskardagarna i Köping. Det var första gången jag var med på ett liknade event och kom hem inspirerad med ny kunskap. Vad mer kan man begära av en mässa.

Professor Wolce vid  Pearl Harbor
Professor Wolce vid Pearl Harbor

Jag lyssnade bland annat på Lars Ericsson Wolce som är professor vid Försvarhögskolans militärvetenskapliga institution i Stockholm. Wolce är även docent i militärhistoria vid Åbo Akademi.  Han är en inspirerande talare med gedigen kunskap. Wolce har skrivit många böcker. Flertalet av dessa har funnits i min bokhylla sen de kom ut. Jag kan helt klar rekommendera Wolce´s böcker. En av hans senaste böcker är “Soldatforska! Hur jag finner mina militära förfäder”.
Soldatforska
Soldatforska

Många intressanta utställare fanns på mässan. Bland annat AkrivDigital som scannar in viktiga dokument för forskning i färg och ger dessa tillgängliga på nätet. Liknade företag som ställde ut var Ancestry, FamilySearch, GeneaNet, MyHeritage. Många olika föreningar ställde ut. Riksarkivet och Lantmäteriet hade en fina montrar.
Flip-Pal Mobil Scanner
Flip-Pal Mobil Scanner

Mässans uppstickare var Flip-Pal Mobile Scanner från USA. Diane Miller reste från  Fort Collins, Colorado till Köping för att visa scannern och hitta svenska återförsäljare. Scannern är liten, portabel och mycket enkel att använda. Den är perfekt att ha med sig när man besöker släkt och vänner för att scanna in bilder till sin forskning. Man kan även scanna direkt från fotoalbum och bilder som är större än själva scannern. Bilderna sparas på såkallade SD-kort som brukar användas i digitalkameror. Med ett SD-kort som har WiFi så kan du på en gång få bilderna till din dator eller läsplatta. På deras hemsida så finns filmer som beskriver hur man kan använda scannern. Filmer om Flip-Pal finns också på deras youtube kanal. Besök gärna Flip-Pal Facebook sida. Givetvis kan du beställa scannern på nätet och få den hemskickad via Flip-Pal nätbutik.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7Uy6E0rsKZc&w=640&h=360]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen