"Skoga Clas" i Sandhem

Under några veckor har jag grävt mig ner i Sandhems olika kyrkoböcker för att hitta min mormor Anna-Lisa Åbom´s anfäder. Det har varit svårt att slita sig från forskningen. Att forska kring Sandhem och mormors anfäder har verkligen varit spännande. 

Clas Johansson
Clas Johansson

Nu återstår mycket arbete för att beskriva rötterna i Sandhem. Men först ut kommer Clas Johan Johansson och Clara Charlotta Andersdotters levnadsberättelser. I letandet efter händelser i deras liv har jag bla använt mig av Sandhemsrötters hemsida och haft kontakt med Jerker Lunde´n i Sandhem både via e-post och telefon. Jerker har genomfört gravsteninventeringen i Sandhem som finns publicerad på Sandhemsrötter. Jerker har även träffat många av våra släktingar.
Clas Johansson träkors
Clas Johansson träkors

Det enda gamla träkorset på Sandhems kyrkogård år 2007 var Clas träkors. 2012 är korset uppruttet i botten och borttaget.
Korset är arkiverat i släktforskararkivet i Göteborg av Jerker Lundén, Sandhem.
Clas verkar ha varit mycket omtyckt av nära och kära. Clas dog i kökssoffan hos sitt yngsta barn Oskar (Anna-Lisas far). Precis innan Claes dog så resta han sig upp i soffan och sa ”glöm inte att ha olja i era lampor” och somnade sedan in i sin sista vila. Torpet som han bodde i brann ner. Det enda som blev kvar var en tillbringare i porslin som än idag finns kvar.
Clas fick en personlig Gudsupplevelse som berörde honom starkt. Hans anhöriga tror att Clas fick se Jesus i en syn. Han berättade aldrig vad han såg. De var mycket fattiga. Källa: Ulla , Anna-Lisa, och Rune Åbom berättelser.
Clas Johansson konfirmation
Clas Johansson konfirmation

Clas konfirmationskort är bevarat. Vet du vilka som är med på bilden?
Välkommen att läsa Clas Johan Johansson och Clara Charlotta Andersdotters levnadsberättelser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen